Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Siltuma ražotāji brīdina pat par 7 reizes lielākiem rēķiniem par apkuri gaidāmajā ziemā

© Vladislavs Proškins/F64

Tuvojoties lielajiem rēķiniem, pašvaldības jau pauž bažas par gaidāmo pārslodzi sociālajos dienestos un par to, ka Latvijā palielināsies parādnieku skaits. Tāpat tās ir neziņā, kā rīkoties: kādu palīdzību sniegs valsts, cik līdzekļu būs jāmeklē pašu maciņos. Tas viss šobrīd pastiprina spriedzi pašvaldībās, kuras jau tagad izprot, ka apkures sezona nesīs daudz problēmu, vēsta ReTV.

Parādi par siltumenerģiju vasarā parasti samazinās, jo daļa iedzīvotāju tos turpina atmaksāt arī pēc apkures sezonas beigām. Siltumpiegādātājs SIA “Gren”, kas apkalpo aptuveni 16 tūkstošus iedzīvotāju Jelgavā, norāda, ka līdz ar tarifa pieaugumu, parādniekiem jaunos rēķinus būs vēl grūtāk nomaksāt. “Parādam sekojam līdzi cītīgi - katru mēnesi. Šobrīd parāda apmērs ir 1,6 miljoni eiro. Ņemot vērā to, ka tarifs mums aug, sagaidām, ka daļai klientu, kuri spēja samazināt iepriekšējos gados uzkrāto parādu, varētu rasties problēmas ar norēķiniem,” saka “Gren Jelgava” Klientu attiecību vadītājs, valdes loceklis Gundars Pētersons.

Jau šomēnes siltumpiegādātājs māju vecākiem iesniegs jaunus sarakstus par parādnieku skaitu. Jelgavnieki stāsta - būs grūti. Kā jau norādījušas daudzas pašvaldības, arī Jelgavā sagaida, ka sociālajiem dienestiem būs krietni lielāka slodze, iedzīvotājiem vēršoties pēc mājokļa pabalstiem. Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne: “Tas svarīgākais tam cilvēkam saprast, uz kādu pabalstu viņš var pretendēt no valsts, tad mēs kā pašvaldība arī varētu prognozēt, kāda mums varētu būt situācija kopumā. Es domāju, ka trūcīgo un maznodrošināto skaits varētu nepieaugt, bet mājokļa pabalsta saņēmēju skaits viennozīmīgi pieaugs.”

Tikmēr siltuma ražotājs “Ķekavas nami”, kas to nodrošina iedzīvotājiem Valdlaučos, Rāmavā, Ķekavā un Daugmalē, norāda, ka no kopējā iedzīvotāju parāda apjoma, apkure pagaidām ir ap 96 000 eiro, par silto ūdeni 34 000 eiro. “Jauno apkures sezonu gaidām ar bažām, jo rēķini par apkuri var pieaugt pat septiņas reizes, salīdzinot ar to, kā tas bija 2021. gadā. Ceram, ka valdība tuvākajā laikā lems par kompensācijas mehānismu izmaksu segšanai,” saka SIA “Ķekavas nami” valdes priekšsēdētājs Raivo Lācis.

Savukārt Mārupes pusē, Babītē un Piņķos siltumpiegādi vairāk kā pusotram tūkstotim klientu veic SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi un SIA “Babītes Siltums”. Šobrīd iedzīvotāju kopējo parādu no 40 tūkstošiem eiro izdevās samazināt uz 8000 eiro.

Es nevaru komentēt, kas notiks šajā sezonā, jo tas ir izaicinājums gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem, gan ražotājiem, gan piegādātājiem, gan apsaimniekotājiem. Mēs darām, ko varam, bet nevaram šo tirgu ietekmēt. Tas ir tāds, kāds ir, un tas ir valsts jautājums risināt, lai tie iedzīvotāji izdzīvotu,

uzsver SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi” un SIA “Babītes siltums” valdes locekle Dace Šveide.

Jāatzīmē, ka šobrīd nav skaidrības par pabalstu apmēriem, kam tie tiks piešķirti, jo joprojām ministrijas diskutē savstarpēji, kā arī konsultējas ar pašvaldībām. Ekonomisti atzīst, ka gaidāms sarežģīts laiks, paredzot, ka daļa sabiedrības saskarsies ar nespēju visus rēķinus apmaksāt laicīgi.