Jūrmalnieki gatavi cīnīties par bibliotēku saglabāšanu; briest pikets pie domes ēkas

© Romāns Kokšarovs/F64

Pēc iedzīvotāju iniciatīvas ceturtdien, 4. augustā plkst. 17.00 Bulduru bibliotēkā Jūrmalā, Edinburgas prospektā 89 notiks Bulduru un Asaru bibliotēku lasītāju tikšanās ar Jūrmalas domes Kultūras nodaļas vadītāju Agnesi Miltiņu un Jūrmalas Centrālās bibliotēkas direktori Māru Jēkabsoni, lai saņemtu atbildes uz visiem jautājumiem saistībā ar Bulduru un Asaru bibliotēku turpmāko likteni un jūrmalnieku turpmākajām iespējām saņemt bibliotēku pakalpojumus Bulduru un Asaru rajonā, informēja  Latvijas Rakstnieku savienības biedre, rakstniece Jana Veinberga.

Jūrmalnieki šobrīd turpina aktīvu cīņu par Bulduru un Asaru bibliotēku nākotni. Kā jau iepriekš ziņots, jūnijā lasītāji saņēma informāciju, ka abas bibliotēkas paredzēts slēgt un izdots rīkojums norakstīt lielu skaitu grāmatu. To publiskajā telpā, sniedzot pretrunīgus skaidrojumus par slēgšanas cēloņiem un bibliotēku turpmāko darbību, apstiprināja A. Miltiņa un M. Jēkabsone.

Tādēļ, aicinot saglabāt Bulduru bibliotēku, Jūrmalas valstspilsētas domē ir iesniegta vēstule ar vairāk nekā piecsimt iedzīvotāju parakstiem. Līdzīgu vēstuli ar lasītāju parakstiem Jūrmalas valstspilsētas domē iesnieguši arī Asaru apkaimes iedzīvotāji un bibliotēkas lasītāji. Parakstīšanās joprojām turpinās, kā arī turpinās aktīva atbalsta izteikšana Jūrmalas bibliotēku saglabāšanai sociālajos tīklos. Atbalstu izteikuši arī daudzi rakstnieki un citi kultūras darbinieki, tai skaitā rakstniece un Saeimas deputāte Dace Rukšāne, žurnāliste un jūrmalniece Elita Veidemane, tulkotāja un jūrmalniece Silvija Brice, Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze, rakstnieki Dace Vīgante, Baiba Zīle, Sandra Vensko, Rudīte Kalpiņa, Jana Egle, Evija Gulbe, Inga Grencberga, Edmunds Frīdvalds, Andris Akmentiņš, Egīls Šņore un citi.

Tāpat aktīvie Bulduru bibliotēkas lasītāji nosūtījuši vēstuli Latvijas Republikas Tiesībsargam, aicinot izvērtēt lasītāju un viņu bērnu tiesību aizskārumu saistībā ar Jūrmalas valstspilsētas domes plāniem slēgt Bulduru bibliotēku un Asaru bibliotēku, kā arī aizstāvēt Jūrmalas iedzīvotāju tiesības uz pieeju kultūrai un izglītībai. 29. jūlijā nosūtīta vēstule Latvijas Bibliotēku padomei, lūdzot sniegt profesionālus atzinumus par Jūrmalas domes un Jūrmalas Centrālās bibliotēkas plāniem tuvākajā laikā faktiski slēgt Bulduru un Asaru bibliotēkas, kā arī atbalstīt jūrmalnieku vēlmi bibliotēkas saglabāt. Savukārt, 2. augustā aktīvākie Bulduru bibliotēkas lasītāji ar vēstuli vērsušies pie Latvijas Republikas kultūras ministra un Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, lūdzot atbalstīt Jūrmalas iedzīvotāju nodrošināšanu ar kultūras, informācijas un bibliotēku pakalpojumiem un nepieļaut divu Jūrmalas bibliotēku prettiesisku slēgšanu, kas ir pretrunā ar iedzīvotāju interesēm un bibliotēku lasītāju gribu.

Ņemot vērā, ka turpmāko nedēļu laikā jautājumu par bibliotēku nākotni izskatīs Jūrmalas valstspilsētas domes deputāti, bibliotēku lasītāji 11. augustā 9.30-12.30 pieteikuši piketu pie Jūrmalas valstspilsētas domes ēkas.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.