"Liepājas autobusu parks" šoferu trūkuma dēļ šajās dienās bija spiests atcelt 298 reisus

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Diezgan šokējošā situācijā pēdējās nedēļas laikā nonākuši Aizkraukles un Ogres apkaimē dzīvojošajie sabiedriskā transporta pasažieri. Šoferu trūkuma dēļ atcelti gandrīz 300 reisu. Lai problēmu risinātu ceturtdien beidzot bija sasaukta atbildīgās institūcijas ārkārtas sēde, vēsta zinasTV3.

Ārkārtas sēdi par nepiedodamo situāciju Ogres un Aizkraukles pusē, kad tūkstošiem cilvēku palikuši bez iespējas pārvietoties, Sabiedriskā transporta padome sasauca tikai nedēļu pēc tam, kad problēmas sākušās. Par līguma neizpildi uzņēmumam piemēros līgumā atļauto 500 eiro sodu, lai gan atbildīgie atzīst - tas ir krietni par maz. Papildus, lai situāciju normalizētu dota viena nedēļa - pretējā gadījumā autotransporta direkcija sola sadarbību lauzt.

“Ar katru dienu situācija paliek arvien labāka. Mums samazinās neizpildīto reisu skaits un mēs tuvākajā laikā visas problēmas atrisināsim. Es esmu izīrējis [šoferus] gan no citiem uzņēmumiem, gan man piesakās cilvēki darbā nākt strādāt, gan arī uz vietas šoferi nāk,” norāda Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Kopumā “Liepājas autobusu parks” šoferu trūkuma dēļ šajās dienās bija spiests atcelt 298 reisus. Darbinieku meklēšanā tagad iesaistījusies arī Autotransporta direkcija.

“Tas kas no mūsu puses izdarīts - apzināti iespējamie resursi citur, ir daļa, kas ir atradusi iespēju nodrošināt 2-3 šoferus, bet tas, protams, uzreiz nerisina jautājumu pilnā apmērā. Daļa no šoferiem, kas ir uz slimības lapas, atgriezīsies darbā,” turpina Godiņš.

Reaģējot uz radušos situāciju, pasažieru pārvadātāju asociācija, Vidzemes plānošanas reģions un transporta darbinieku arodbiedrība pieprasījusi satiksmes ministra Tāļa Linkaita (K) demisiju. Politiķis norāda - pats atkāpties no amata viņš neplānos un šis lēmums lai paliek premjera kompetencē.

“Es uzskatu, ka mēs esam pietiekami daudz izdarījuši pēdējos trijos gados, lai izveidotu mūsdienīgu, ērtu, kvalitatīvu sabiedriskā transporta sistēmu. Uzlabotu to pakalpojumu kvalitāti, kādi ir,” saka Linkaits.

Prasīt autotransporta direkcijas vadītāja atstādināšanu ministrs arī pagaidām neplāno, lai gan nenoliedz, ka problēmas iestādes darbā ir.

“Nav izveidots ārkārtas situāciju mehānisms kā ATD varētu nodrošināt nepārtrauktību šādās situācijas, klibo informācijas apmaiņa par pasažieru tiesībām, bet es ceru, ka nedēļas laikā šī situācija tiks normalizēta,” saka satiksmes ministrs.

Autotransporta direkcijā noraida bažas par to, ka uzņēmējs konkursā uzvarējis, lai gan jau iepriekš zinājis, ka šoferu nepietiks. Parasti, pārņemot cita pārvadātāja maršrutus, uzņēmēji pārvilina arī šoferus, taču šoreiz tas neizdevies.

“Melu detektors man nav, lai pieslēgtu un pārbaudītu melo vai nemelo, bet no uzņēmuma vadības apliecinājums bija, ka līgumu nosegums bija 100%, lai nodrošinātu. Šis gadījums ir tāds izņēmuma gadījums. Piemērs - Tukuma auto, kas arī sāka ar 1.jūliju braukt, lielākā daļa šoferu un administratīvā aparāta ir no iepriekšējā pārvadātāja,” norāda Godiņš.

Ar atceltiem reisiem Aizkraukles un Ogres pusē dzīvojošajiem, iespējams, būs jāsaskaras arī turpmākajās dienās, taču amatpersonas atgādina - par iegādātajām biļetēm drīkst prasīt naudas atgriešanu. Tāpat pasažieriem ir tiesības lūgt kompensāciju, ja atceltā reisa dēļ nācies izmantot citu transportu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.