Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Cēsīs sācies sarunu festivāls "Lampa" (papildināts 17:36)

© Ekrānuzņēmums/Fb/tiešraide

Demokrātijas kodolā ir sarunas, diskusijas un viedokļu daudzveidība, piektdien atklājot sarunu festivālu "Lampa", pauda festivāla direktore Ieva Morica.

Viņa uzsvēra, ka pašreizējā kara situācija Ukrainā liek novērtēt savu valsti un rūpēties par tās demokrātisko iekārtu. "Demokrātija ir vislabākā apdrošināšana pret tirāniju," skaidroja festivāla direktore.

Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts piebilda, ka sarunu festivāls "Lampa" ir īpaša platforma, kas parāda, kā dzīvo cilvēki brīvā Eiropā un brīvā pasaulē.

Savukārt "Swedbank Latvija" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis skaidroja, ka "Lampa" ir vieta, kur, domājot par ilgtspējību, tiek diskutēts par dažādām tēmām. Tieši caur šīm diskusijām cilvēki saprot savu misiju, ar kuru uzlabot pasauli nākamajām paaudzēm, domā Mencis.

Atklāšanas pasākuma nobeigumā Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (JV) piebilda, ka festivāla diskusiju dažādība ļaus klausītājiem stiprināt demokrātijas pamatprincipus.

VARAM informē, ka piektdien, 1. jūlijā, Cēsīs, diskusijā "Burkāni vai pātagas: kāda politika stiprinās tekstila industrijas ilgtspēju?" klātesošie runās par nepieciešamo politiku lai palielinātu ilgtspēju tekstila nozarē, aplūkojot nacionāla un Eiropas Savienības (ES) līmeņa iniciatīvas, tai skaitā, ES tekstila stratēģiju un 2025.gada mērķi visā ES tekstila atkritumus vākt dalīti, ko Latvija plāno ieviest 2023.gadā. Tāpat diskutēs par produktu dizainu, pāprodukcijas iznīcināšanu, bīstamām ķīmiskajām vielām tekstila produktos, atkārtotu apģērbu izmantošanu, remontu un pārstrādi, kā arī veidiem, kā labāk informēt patērētājus par apģērbu kvalitāti. Diskusijā plašāk par VARAM vides politikas mērķiem tekstila atkritumu jomā stāstīs vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere.

Festivāla otrajā dienā, sestdien, 2.jūlijā, par aprites ekonomikas principiem un to, ko nozīmē ražot produktu godīgi, bez zaļmaldināšanas diskutēs Rudīte Vesere sarunā "Aprites ekonomikas pionieri - uzņēmumi Latvijā". Vides tēmu skatuvē “Apgaismo” turpinās pārrunāt ministrs Artūrs Toms Plešs, kurš piedalīsies sarunā par depozīta diskusijā "Kādas ziepes savārīja 13. Saeima?".