Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Zināms, kur no 1. jūlija apkure kļūs dārgāka; vismaz divās Latvijas pilsētās cena samazināsies [papildināts 07:37]

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Daugavpilī no 1.jūlija par siltumenerģiju būs jāmaksā 90,64 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 3,9% mazāk nekā patlaban, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Siltumenerģijas tarifs samazināsies, pateicoties iepirktās siltumenerģijas un kurināmā izmaksu samazinājumam. Siltumenerģijas ražošanā tiek izmantota gan dabasgāze, gan atjaunojamie resursi - šķelda, granulas un malka -, kā arī daļa siltumenerģijas tiek iepirkta.

Regulatora Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska pauž, ka AS "Daugavpils siltumtīkli" kopš 2018.gada ir piešķirta SPRK atļauja pašai noteikt siltumenerģijas tarifus, ja mainās kurināmā cena vai iepirktās siltumenerģijas izmaksas. Attiecīgi, tiklīdz kurināmā cena vai iepirktās siltumenerģijas izmaksas ir zemākas par tām, kas iekļautas piemērotajā tarifā, komersantam ir jānosaka zemāks tarifs, kas PAS "Daugavpils siltumtīkli" lietotājiem no 1.jūlija tiks arī piemērots.

Tikmēr no 1.jūlija Jelgavā par siltumenerģiju būs jāmaksā 67,63 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 6,7% vairāk nekā līdz šim, informē SPRK.

Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu pieaugums saistīts ar iepirktās siltumenerģijas cenas pieaugumu no komersanta SIA "Gren Latvija" koģenerācijas stacijas, kas ražošanā izmanto šķeldu. Tā rezultātā iepirktās siltumenerģijas izmaksas "Gren Jelgava" pieaugušas par 737 100 eiro jeb 10,2%.

Siltumapgādes nodrošināšanai nepieciešamo siltumenerģiju komersants iepērk no "Gren Latvija" divām koģenerācijas stacijām, kurās siltumenerģija tiek ražota ar šķeldu un dabasgāzi. Attiecīgi iepirktās siltumenerģijas cena no dabasgāzes koģenerācijas stacijas paliek nemainīga.

Regulatora Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska skaidro, ka siltumenerģijas tarifu kāpums Latvijā ir vērojams ne vien apdzīvotās teritorijās, kur siltumenerģijas ražošanā izmanto dabasgāzi, bet arī tajās, kur kā kurināmo izmanto biomasu - šķeldu vai granulas. "Gren Jelgava" gadījumā lielākoties lietotājiem nodotā siltumenerģija tiek iepirkta no šķeldas koģenerācijas stacijas, līdz ar to tarifa kāpums, salīdzinot ar citviet spēkā esošiem tarifiem, ir samērīgs.

Kurevska atzīmē, ka, lai gan šķeldas tirgus, salīdzinot ar dabasgāzes piegādēm, nav pakļauts infrastruktūras pieejamības riskiem, tomēr koksnes importa ierobežojumi, īpaši no Baltkrievijas, šķeldas piedāvājumu tirgū ir ietekmējuši būtiski.

SPRK atgādina, ka pakāpenisks šķeldas cenas kāpums tirgū bija vērojams jau kopš 2021.gada rudens, kas skaidrojums ar pieaugošām energoresursu izmaksām, kas sadārdzina šķeldas un granulu ražošanas procesus, gan arī ar lielu šķeldas pieprasījumu Latvijā un Baltijas reģionā, kas šobrīd ģeopolitisko iemeslu dēļ pieaug.

Savukārt Cēsīs no 1.jūlija stāsies spēkā SIA "Adven Latvia" jaunais siltumenerģijas tarifs, kas paredz, ka turpmāk Cēsīs par siltumenerģiju būs jāmaksā 80,15 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 19% vairāk nekā līdz šim, informē SPRK.

Kopš 5.marta Cēsīs tiek piemērots siltumenerģijas tarifs 67,15 eiro par MWh, kura pieaugumu ietekmēja kurināmā, proti, dabasgāzes cenas palielinājums. Savukārt jaunā tarifa kāpums no jūlija saistīts ar kurināmā, proti, šķeldas cenas pieaugumu. Salīdzinot ar spēkā esošo tarifu, jaunajā tarifā iekļautās kurināmā izmaksas, pieaugušas par 42%.

"Adven Latvia" siltumenerģiju ražo, izmantojot gan dabasgāzi, gan biomasu - šķeldu un kokskaidu granulas.

SIA "Tukuma Siltums" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedzis siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifa projektu, paredzot tarifu kāpināt par nepilniem 40%, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

"Tukuma Siltuma" līdz šim nodrošinātais siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs ir bijis 51,37 eiro (bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN)).

Uzņēmums saskaņošanai iesniedza tarifa palielināšanas par 39,73% projektu, kas nozīmē, ka siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs pieaugtu līdz 77,35 eiro (bez PVN).

Uzņēmumā skaidro, ka piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā 2022.gada 1.oktobrī. Spēkā esošā tarifa izmaiņas ir saistītas ar energoresursu cenu pieaugumu.

Brocēnos siltumenerģijas tarifs no šodienas samazināsies par 3,2% - līdz 47,22 eiro par megavatstundu (MWh), informē SPRK.

Regulators SIA "Brocēnu siltums" tarifu izvērtēja pirmo reizi. "Brocēnu siltums" līdz šim piemēroja 2009.gadā Liepājas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprināto tarifu 48,76 eiro apmērā par MWh.

SPRK norāda, ka noteiktais siltumenerģijas tarifs, salīdzinot ar citu SPRK regulēto siltumapgādes komersantu tarifiem, būs viens no zemākajiem valstī. Tas saistīts ar to, ka iepirktās siltumenerģijas ražošanas procesā galvenokārt tiek izmantota šķelda.

Jūrmalā cena par siltumenerģiju no šodienas pieaugs par 6,7% - līdz 87,11 eiro par megavatstundu (MWh), liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Tostarp siltumenerģijas ražošanas tarifs būs 64,76 eiro par MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs - 18,12 eiro par MWh, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs - 3,29 eiro par MWh.

Paredzēts, ka iepriekš minētais tarifs būs spēkā no šodienas līdz 2023.gada 30.jūnijam, savukārt no 2023.gada 1.jūlija tas samazināsies līdz 86,25 eiro par MWh.

Valmierā, Valmieras pagasta Viestura laukumā un Burtnieku pagastā no šodienas par 44,7% pieaugs siltumenerģijas tarifs, sasniedzot 85,08 eiro par megavatstundu (MWh), informē SPRK.

"Valmieras ūdens" siltumenerģiju iepērk no trim komersantiem. Diviem no tiem - AS "Valmieras piens" un AS "Valmieras enerģija" - ir SPRK regulēts tarifs, savukārt no SIA "ITA Ltd" siltumenerģija tiek iepirkta par vienošanās cenu.

Ogrē siltumenerģijas komponentes cena no 1.jūlija pieaugs par 74,1% - līdz 92,36 eiro par megavatstundu (MWh), informē SPRK.

Savukārt maksa par uzstādīto jaudu nemainīsies un joprojām būs 21,7 eiro par kilovatu gadā.

Siltumenerģijas tarifa enerģijas komponentes pieaugumu no jūlija ietekmējis dabasgāzes izmaksu palielinājums 6,4 reizes. No kopējām SIA "Ogres namsaimnieks" izmaksām dabasgāzes izmaksas tarifu projektā veido 44%.

"Ogres namsaimnieks" no 1.jūnija piemēro SPRK apstiprināto siltumenerģijas komponenti 53,06 eiro apmērā par MWh.

No kopējā siltumtīklos nodotā siltumenerģijas apmēra "Ogres namsaimnieks" pats saražo nedaudz vairāk par ceturtdaļu, savukārt pārējo siltumenerģiju iepērk no trim siltumenerģijas ražotājiem.

SPRK norāda, ka atšķirībā no citiem siltumapgādes komersantiem "Ogres namsaimnieks" izmanto iespēju lietotājiem piemērot siltumenerģijas gala tarifu, ko veido divas daļas - siltumenerģijas komponente un maksa par uzstādīto jaudu, ko nosaka kā fiksētu mēneša maksājumu. Attiecīgi siltumenerģijas komponente ir tā tarifa daļa, kuru piemēro konkrētā mēnesī patērētajai siltumenerģijai. Savukārt maksa par jaudu ir nemainīgs ikmēneša maksājums.