Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

1412 sociālie darbinieki saņems piemaksas par personīgo ieguldījumu

© Oksana Džadana/F64

Pašvaldības par personīgo ieguldījumu paredz izmaksāt piemaksas 1412 sociālajiem darbiniekiem, kas ir 86,5% no kopējā pašvaldību sociālajos dienestos un institūcijās strādājošo sociālo darbinieku skaita.

Kā skaidroja LM Sociālā darba un sociālās palīdzības politikas departamenta direktora vietniece Agnese Jurjāne, pašvaldības informāciju par faktiski izmaksātajām piemaksām iesniedz reizi ceturksnī, līdz ar to ministrijas rīcībā nav datu par marta lēmuma faktisko ietekmi.

Paredzēts, ka 816 sociālajiem darbiniekiem varētu piešķirt pamatpiemaksu ar piemaksas apmēru par vienu faktiski nostrādāto stundu - 0,73 eiro, vai vidēji mēnesī otrajam ceturksnim - 115 eiro bez darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksām, kas tiek kompensētas no piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem mērķdotācijai.

Savukārt 596 sociālajiem darbiniekiem varētu piešķirt pilno piemaksu ar piemaksas apmēru 0,95 eiro par stundu vai vidēji mēnesī otrajam ceturksnim 151 eiro bez darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksām. Jurjāne skaidroja, ka pilno piemaksu veido pamatapiemaksa kopsummā ar 30% no pamata piemaksas.

LETA jau rakstīja, ka sociālajiem darbiniekiem pašvaldību sociālajos dienestos, tajā skaitā struktūrvienībās un pašvaldību izveidotās iestādēs, kas sniedz sociālos pakalpojumus, par personīgu ieguldījumu tiks nodrošinātas piemaksas pie mēnešalgas.

Piemaksas var saņemt tie darbinieki, kas pēdējo triju gadu laikā vismaz 12 mēnešus nepārtraukti ir strādājuši pašvaldības sociālajā dienestā vai arī pašvaldības izveidotā iestādē, kas sniedz sociālos pakalpojumus, ir ieguvuši sociālā darbinieka kvalifikāciju, kā arī tie darbinieki, kuri ieguvuši 2.līmeņa profesionālo augstāko vai akadēmisko izglītību sociālajā darbā vai karitatīvajā sociālajā darbā. Gadījumā, ja kāds sociālais darbinieks izglītību iegūs 2022.gadā, tad no brīža, kad persona saņēmusi diplomu, tā var kvalificēties piemaksas saņemšanai, ja persona kvalificējas pārējiem noteikumos noteiktajiem kritērijiem.

Savukārt, lai saņemtu papildu piemaksu 30% apmērā no aprēķinātās pamata piemaksas, darbiniekam ir jāspecializējas vai jāuzsāk specializācija sociālajā darbā ar konkrētu klientu grupu klātienes mācībās.

Tāpat piemaksas var saņemt tas darbinieks, kurš iegūst vai ir ieguvis maģistra grādu sociālajā darbā, kurš pēdējo triju gadu laikā ir piedalījies sociālās jomas attīstībai nozīmīga projekta izstrādē vai īstenošanā pašvaldības, reģionālā, nacionālā vai starptautiskā līmenī, ja par to nav saņemts atalgojums, kā arī tas, kurš pēdējo trīs gadu laikā papildus tiešajiem darba pienākumiem ir vadījis mācības citiem pašvaldībā strādājošiem sociālā darba speciālistiem vai veicis jauna sociālā darbinieka ievadīšanu darbā institūcijā.