No jūlija vairākās pašvaldībās būtiski pieaugs apkures cenas

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Vairākas pašvaldības no 1. jūlija plāno palielināt siltumenerģijas tarifu.

SIA "Ogres namsaimnieks" no šā gada 1.jūlija līdz 2023.gada 31.maijam plāno tarifos par 74% paaugstināt siltumenerģijas komponenti, liecina uzņēmuma paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

"Ogres namsaimnieks" ir iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) siltumenerģijas komponentes palielināšanas projektu, kas paredz no jūnija paaugstināto tarifu - 53,06 eiro par megavatstundu (MWh) - no 1.jūlija palielināt vēl 74,07%, tarifam sasniedzot 92,36 eiro par megavatstundu.

Maksa par uzstādīto jaudu palikšot nemainīga - 21,7 eiro par kilovatu.

Spēkā esošā tarifa izmaiņas uzņēmums pamato ar dabasgāzes cenas izmaiņām.

Arī Cēsīs no 1.jūlija siltumenerģijas tarifu plānots paaugstināt par 19,4%, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Siltumenerģijas ražotājs "Adven Latvia" SPRK iesniedzis siltumenerģijas gala tarifu 80,15 eiro par MWh, kas ir par 19,4% lielāks par patlaban spēkā esošo tarifu 67,15 eiro par megavatstundu.

Siltumenerģijas ražotājs norāda, ka tarifa izmaiņas ir saistītas ar kurināmā izmaksu palielinājumu.

Jelgavā no 1.jūlija plānots siltumenerģijas tarifa kāpums par 6,7%, sasniedzot 67,63 eiro par MWh, informē SIA "Gren Jelgava" pārstāvji.

Attiecīgās izmaiņas siltumenerģijas tarifā iesniegts vērtēšanai SPRK.

Kompānijā atzīmē, ka tarifa izmaiņas ir saistītas ar kurināmā cenas pieaugumu.

"Gren Jelgava" pārstāvji norāda, ka Jelgavā apmēram 95% no pilsētas centralizētajai siltumapgādei nepieciešamās siltumenerģijas tiek saražota no atjaunojamā energoresursa - šķeldas. Nelielā apmērā tiek izmantota arī dabasgāze.

Tāpat kompānijas pārstāvji atzīmē, ka šķeldas cena šobrīd ir vidēji četras reizes zemāka nekā dabasgāzes cena. Tomēr, salīdzinot ar 2022.gada sākumu, kad iepriekšējo reizi tika pārskatīts siltumenerģijas tarifs, šķeldas tirgus cena ir būtiski pieaugusi un attiecīgi ir palielinājušās siltumenerģijas ražošanas izmaksas, kas veido 60% no siltumenerģijas gala tarifa.

Pēc kompānijā minētā, "Gren" šogad veic rekonstrukcijas darbus, lai nākamajā apkures sezonā sāktu granulu izmantošanu divās lokālajās katlumājās Jelgavā, kurās līdz šim tika izmantota dabasgāze.

AS "Valmieras enerģija" no jūlija plāno par 77,9% paaugstināt siltumenerģijas ražošanas tarifu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

AS "Valmieras Enerģija" iesniegusi SPRK siltumenerģijas ražošanas tarifu projektu, kas paredz tarifa paaugstinājumu no 34,86 eiro par vienu MWh uz 62,01 eiro par vienu MWh jeb par 77,9%.

Spēkā esošā tarifa izmaiņas uzņēmums pamato ar kurināmā izmaksu palielinājumu.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais