Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ogres autoceļa pārbūves iepirkumā sola priekšrocības uzņēmumiem, kuri nodarbinās ukraiņus

© Dmitrijs Suļžics / F64

Ogres novada pašvaldība autoceļa pārbūves iepirkumā sola priekšrocības uzņēmumiem, kuri nodarbinās Ukrainas civiliedzīvotājus, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Ogres novada pašvaldība 11.maijā izsludināja sociāli atbildīgu publisko iepirkumu - Madlienas pagasta autoceļa posma "Aveni - Šūšeni" pārbūve -, saskaņā ar pašvaldības pausto, tādējādi kļūstot par pirmo pašvaldību Latvijā, kura īsteno šo Publiskā iepirkuma likumā ietverto iespēju, paredzot piešķirt papildu punktus tiem uzņēmumiem vai to apakšuzņēmējiem, kuri nodarbinās Ukrainas civiliedzīvotājus līguma izpildes laikā.

Būvniecības darbus, pārbūvējot Madlienas pagasta autoceļa posmu "Aveni - Šūšeni", plānots veikt divās kārtās, šogad izbūvējot 1,67 kilometrus (km) garu ceļa posmu un nākamgad - 2,37 km garu posmu, darbus pabeidzot trīs mēnešu laikā no otrās kārtas darbu sākšanas.

Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietniece Dana Bārbale skaidro, ka pašvaldība sper šādu soli, jo vēlas sniegt atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri patvērumu raduši Latvijā, kā arī veicināt uzņēmēju aktivitāti, kļūstot par sociāli atbildīgiem uzņēmumiem, aktivizējot sociālo uzņēmējdarbību.

Ogres novada pašvaldības izsludinātā publiskā iepirkuma noteikumi paredz, ka uzņēmumā vai apakšuzņēmumā, kurš pretendē uz minēto darbu veikšanu, Ukrainas civiliedzīvotāji var būt nodarbināti jebkurā profesijā - piemēram, apkopēja, grāmatvedības vai citā un ne mazāk kā pusslodzes darbā. Ja publiskā iepirkuma konkursā uzvarējušā uzņēmumā strādājošie Ukrainas civiliedzīvotāji darbu veikšanas laikā maina darbu, tad uzņēmējs šos cilvēkus var aizstāt ar citu sociāli mazaizsargātu mērķgrupu darbiniekiem.

Ogres novada pašvaldība plāno arī turpmāk organizēt sociāli atbildīgus publiskos iepirkumus.

Organizējot sociāli atbildīgu iepirkumu, tiek aktualizēta sociālās atbildības komponente, vienlaikus gūstot divus labumus - konkrēto pakalpojumu un atbalstu sabiedrībai svarīgu jautājumu risināšanā. Tas ir jēgpilns un stratēģisks publiskā finansējuma izmantošanas veids, kas ļauj risināt izaicinājumus sabiedrībā, norāda pašvaldība.

Publiskā iepirkuma likumā ietvertais sociāli atbildīgs iepirkums Latvijā nav bieži īstenots, turklāt ir arī maz sociāli atbildīgu uzņēmumu, kuri var šādos iepirkumos piedalīties, taču tas neizslēdz iespēju iesniegt piedāvājumus arī citiem uzņēmumiem, kuriem nav sociālā uzņēmuma statuss.

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) skaidro, ka publiskās iestādes var veikt publiskos iepirkumus sociāli atbildīgā veidā - pērkot ētiski ražotus produktus un pakalpojumus un izmantojot publiskās iepirkumu procedūras, lai radītu darbvietas, pienācīgus darba apstākļus, sekmētu sociālo un profesionālo iekļautību, kā arī veicinātu labākus darba nosacījumus cilvēkiem ar invaliditāti un nelabvēlīgā situācijā esošiem cilvēkiem.

Atbildīgi un ētikas kritērijiem atbilstoši iepirkumi arī stimulē uzņēmējus pielikt pūles, lai panāktu, ka ražošanas procesa un strādājošo darbinieku pārvaldība notiek atbildīgāk un ilgtspējīgāk. Līdz ar to sociāli atbildīgi publiskie iepirkumi ir stratēģisks rīks, kas efektīvi virza uz priekšu sociālo un darbaspēka politiku.