Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Līgatnes papīrfabriku nopērk IT speciālists

© Ekrānuzņēmums/ReTV

Pērn septembrī sekmīgi noslēdzās kārtējais mēģinājums izsolē pārdot Līgatnes papīrfabrikas vēsturiskās ēkas un iekārtas. Pašlaik notiek teritorijas un ēku sakopšanas darbi. Jaunais īpašnieks šeit iecerējis atdzīvināt papīra ražošanas stāstu, kā arī radīt jaunu dzīvojamo fondu, vēsta ReTV.

Pie plaši atvērtajiem “Līgatnes papīrfabrikas” vārtiem, kur pulcējās teju kā ieradusies tūristu grupa, ReTV komandu sagaida jaunais Līgatnes papīrfabrikas saimnieks Edgars Ricevs. Līdz šim viņš zināms kā telekomunikāciju un IT nozares speciālists. Šobrīd pievērsies zaļam dzīves veidam, tāpēc arī piedāvājums attīstīt Līgatnes papīrfabrikas kompleksu viņam šķitis interesants izaicinājums. “Šis ir pirmais projekts manā mūžā, kad īsti nezinu, kas būs. Vairāk ir stāsts par procesu, kad tas ir solīti pa solītim, nevis skaidrs mērķis, ka es gribu kaut ko attīstīt.”

Draugi jau rosās papīrfabrikas teritorijā. Papīra ražošana šeit nenotiek kopš 2014. gada, un laiks ir darījis savu. Jāattīra teritorija, audzām ēkām jāsalabo jumti, kā arī lietus ūdens notekas caurules. To visu iecerēts paveikt šogad. “Pamatuzdevums ir sakārtot ēkas tā, lai neietekmē dabas apstākļi. To sauc par tādu kā konservāciju. Jānovērš ir dažādas avārijas. Mums bija viens jumts iegruvis virs galvenās elektrosadales. Tas jau ir tapis,” stāsta Edgars Ricevs.

Tikai pēc izsoles, rūpīgi izstaigājot telpas, Edgars pamazām sācis plānot, kas šeit būs. Viena no vīzijām ir ražošanas ēkā izveidot papīra muzeju.

Blakus vēsturiskajai papīra līnijai iecerēts uzstādīt mūsdienīgu ražošanas līniju, kurā papīru varētu ražot izmantojot dabīgos tekstila materiālus, iegūstot dizaina dekoratīvo materiālu. Savukārt, citās ēkās nākotnē varētu tapt kopāstrādāšanas telpas, dažādas radošās darbnīcas, kā arī būs vieta dzīvokļiem. Edgars Ricevs uzskata, ka pamazām šeit dzīvība atgriezīsies.

Par papīrfabrikas jaunā saimnieka iecerēm gandarīti ir arī Līgatnes tūrisma informācijas centrā. Cilvēkiem aizvien vairāk interesē izzināt industriālo mantojumu. Līgatne ar šīm vērtībām ir bagāta. “Intuitīva bija sajūta, ka Līgatnē kaut kas atdzims. Tad. kad paziņoja, ka tas ir noticis. liels prieks. Prieks par jaunajiem saimniekiem un to konceptu, ko viņi ir plānojuši attīstīt papīrfabrikā. tā ideja, ka miniatūrā formā saglabāsies papīra liešana,” saka Santa Jermičuka, Līgatnes tūrisma informācijas centra vadītāja. Līgatnes mērķis ir kļūt par tā dēvētā lēnā tūrisma galamērķi, kur ceļotāji ierodas, lai pavadītu vairākas dienas. Vīzija par papīrfabrikas attīstību šo mērķi iezīmē skaidrāk. Tiesa gan - ieceres šeit plānots īstenot pamazām; tie noteikti būs vairāki gadi.