Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Liepājā piemērīt mūziķu plaukstu nospiedumus ierastajā vietā vairs nevarēs

© Ekrānuzņēmums

Samērīties ar Latvijā ievērojamu mūziķu plaukstu nospiedumiem nu būs jādodas uz Jūrmalas parku, jo šodien pārvesta visa Slavas aleja, ziņo portāls "Liepajniekiem.lv".

Kopskaitā betona pamatnes ar bronzas plāksnēm jau 64, jo mākslinieks Reinis Kuncītis, kurš ir plākšņu dizaina autors, izgatavojis septiņas jaunas - gan ar grupu nosaukumiem un mūziķu vārdiem, gan mūziķu plaukstām un arī vienu zvaigzni, kas tiek piešķirta aizsaulē aizgājušajiem.

Slavas alejas pārvietošanu, ko veica uzņēmuma ”Tranzīts L” darbinieki pēc Liepājas Komunālās pārvaldes pasūtījuma, uzmanīja Valdis Skujiņš, kurš ir viens no žūrijas komisijas locekļiem, kas vērtē jaunu mūziķu un grupu uzņemšanu Slavas alejā. ”Šeit būs labāk. Atbilstošāk,” par jauno alejas mājvietu saka V. Skujiņš un teic, ka arī Slavas alejas idejas autors Raivo Mediņš šīs pārmaiņas atbalsta.

Latvijas mūziķu Slavas aleju atklāja 2006. gadā. Toreiz tajā uzņēma 20 mūziķus un grupas. Aleja bija kļuvusi par vienu no Liepājas populārām pilsētas viesu apskates vietām. Nu tā pārvietota uz Jūrmalas parku, pie koncertdārza ”Pūt, vējiņi!”.

Šeit jau ir vides objekts ”Bungas”, ”Spoku koks”, drīzumā atklās jaunu - ”Taurīti”, kam būs tieša saistība ar atjaunoto koncertdārzu. Līdz ar to visi četri elementi veidos tādu kā ansambli ar muzikālu identitāti. ”Mūzika pie mūzikas,” atbalstu objekta pārvietošanai R. Kuncītis ”Kurzemes Vārdam” paudis jau iepriekš.

”Kad bija rokkafejnīca, bija saprotams, kāpēc tur ir plāksnes. Tagad nav skaidrs, kāpēc tās tur atrodas.”

Slavas aleja izvietota zem liepām iepretim atpūtas vietai ”Dzintara boulings”, sākas vietā, kur iepriekš atradās ”Bungas” un aizvijas līdz pat ”Spoku kokam”.

Slavas alejas priekšgalā - grupas ”Līvi” zīme. ”Tā mēs izlēmām, ka sāksies ar ”Līviem” un tālāk jau ir pēc vecuma,” secību skaidroja V. Skujiņš. Seko ”Eolika”, ”Menuets”, ”Modo” u.c. grupas, pēc tam mūziķi. ”Vecākais ir Eduards Rozenštrauhs, tāpēc arī viņš ir pirmais,” norāda V. Skujiņš. Grupas ”Līvi” mūziķi gan pulcēsies ap ”Spoku koku”.

Uz jautājumu, vai Slavas aleja nākotnē varētu tikt paplašināta vēl ceturto reizi, V. Skujiņš sacīja, ka ļoti labs brīdis tam varētu būt 2027. gads, kad Liepāja būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

”Tas būtu ideāli, jo cilvēku, ko likt šeit iekšā, ir ļoti daudz. Pēdējā vērtēšanā, kas bija 2020. gadā, aiz strīpas palika daudzi, kas būtu pelnījuši šeit tik iemūžinātiem. Toreiz mēs palikām pie septiņiem,” atminas V. Skujiņš.

Lai uzņemtu Slavas alejā, grupām un māksliniekiem ne mazāk kā piecpadsmit gadus ir jābūt apritē un populāriem. Šajā reizē pie savas slavas zīmes ticis Armands Alksnis, Raimonds Macats un Zigfrīds Muktupāvels, grupas “Linga”, “Zig Zag” un “Pienvedēja piedzīvojumi”, bet aizsaulē aizgājušais Aivars Brīze godināts ar slavas zvaigzni.

Žūrijas komisijā bija mūziķi Aivars Hermanis, Igo, Māris Žigats, V. Skujiņš, Guntars Račs, muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, žurnālists Sandris Vanzovičs, kā arī Latvijas 1. rokkafejnīcas “Reiterna nams” saimnieks R. Mediņš.