Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Amonjaka izvešana no Ventspils ostas joprojām nav sākta

© f64.lv, Aivars Ķesteris

Amonjaka izvešana no Ventspils ostas joprojām nav sākta, apstiprina Valsts vides dienests (VVD).

VVD ir informēts par amonjaka neizvešanas iemesliem. Tas dienestam šķiet pamatots, taču pašu iemeslu VVD nekomentē.

Iepriekš tika ziņots, ka amonjaka izvešanai būtu bijis jāsākas brīvdienās.

Jau ziņots, ka piektdien notika kārtējā sanāksme, kur Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ar iesaistītajām pusēm apsprieda sašķidrinātā amonjaka kravu izvešanu no Ventspils brīvostas. VVD sagaida, ka kuģu ienākšana ostā un kravas kraušana sāksies šīs nedēļas nogalē.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) uzsvēra, ka pašlaik no valsts iestāžu puses un Ventspils brīvostas pārvaldes visi nepieciešamie saskaņojumi un atzinumi, kas šajā brīdī vajadzīgi vai vēl būs nepieciešami kravas izvešanai, ir saņemti vai tiks izsniegti, kuģiem ienākot un izejot no ostas.

VVD norāda, ka ir saskaņotas SIA "Ventamonjaks" darbības. Detalizētais plāns un laika grafiks par sašķidrinātā amonjaka izvešanu tika saņemts 3.maijā, bet gala variants - 5.maijā.

2.aprīļa Ventspils ostas enkurvietā atrodas tankkuģi, kas ir gatavi nekavējoties pēc kompetentās iestādes atļaujas izsniegšanas kravas iekraušanai un izvešanai sākt šķidrā amonjaka uzpildi.

Krievijas sāktā kara ieviesto sankciju dēļ uzņēmums "Ventamonjaks", kura rezervuāros atrodas 40 000 tonnu bīstamas vielas - šķidrā amonjaka -, nevar norēķināties ar uzņēmumu SIA "VK Terminal Services", kas sniedz "Ventamonjakam" dažādus pakalpojumus, tostarp nodrošina amonjaka drošu uzglabāšanu.

VVD ir uzdevis "Ventamonjakam" līdz 10.maijam izvest sašķidrināto amonjaku no Ventspils ostas termināļa.