Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

SPRK atklāj, kurā pilsētā būs dārgākā apkure Latvijā

© Ģirts Ozoliņš/F64

Rēzeknē no 1.maija noteiktais siltumenerģijas tarifs būs augstākais, kādu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) līdz šim noteikusi kādam no regulētajiem komersantiem, liecina SPRK informācija.

No 1.maija līdz 31.decembrim SIA "Rēzeknes siltumtīkli" noteiktais siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus būs 198,13 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir 4,6 reizes vairāk nekā šobrīd noteiktais tarifs 42,8 eiro apmērā par MWh.

SPRK norāda, ka siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu pieaugums saistāms ar iepirktās siltumenerģijas un kurināmā izmaksu pieaugumu, ko ietekmējis dabasgāzes cenas pieaugums.

Regulatora padomes locekle Anna Upena skaidroja, ka līdz aprīļa beigām "Rēzeknes siltumtīkli" spēkā bija iepriekš noslēgtais dabasgāzes līgums. Savukārt šogad 8.aprīlī komersants publicējis informāciju par jauno dabasgāzes līgumu, kas, ņemot vērā saspringto situāciju dabasgāzes tirgū un cerot uz lētāku dabasgāzes cenu nākotnē, noslēgts uz vienu mēnesi - līdz maija beigām. Šādu pieeju šī brīža esošajā tirgus situācijā izmanto arī citi regulētie siltumapgādes pakalpojumu sniedzēji.

SPRK atzīmē, ka dabasgāzes cena biržā jeb dabasgāzes importa cena ietekmē dabasgāzes tirdzniecības gala cenu. Eiropas biržu cenu indeksus parasti izmanto dabasgāzes cenas referencei, slēdzot piegādes līgumus dabasgāzes importam Latvijā. Šāda dabasgāzes izcenošana ir ierasta prakse arī gāzes piegādēm mazumtirgū, piemēram, iegādājoties dabasgāzi siltumenerģijas ražošanai.

Kompānija "Rēzeknes siltumtīkli" ir reģistrēta 1994.gadā, un tās pamatkapitāls ir 5,45 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums 2021.gadā strādāja ar 8,344 miljonu eiro apgrozījumu un 967 240 eiro zaudējumiem. "Rēzeknes siltumtīkli" pieder Rēzeknes pilsētas domei.