Cimdars apmierināts ar elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmas darbu

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars pozitīvi vērtē gan vēlēšanu norisi Rojā un Mērsragā, gan elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmas "Balsis" izmēģinājuma rezultātus.

Sarunā ar aģentūru LETA Cimdars atzina, ka vēlēšanas noritēja mierīgi un ne par kādiem pārkāpumiem vai cita veida problēmām informācija nav saņemta.

Pozitīvi vērtējama arī CVK pārstāvju pirmā praktiskā darba pieredze ar elektronisko balsu skaitīšanas sistēmu. Tās priekšrocības ir pārliecība par precīzu vēlētāju gribas uzskaiti, tai skaitā plusiem un svītrojumiem, samazinās laiks, kas nepieciešams vienas vēlēšanu zīmes apstrādei, kā arī tiek izslēgtas kļūdu un interpretāciju iespējas.

Izmēģinājuma laikā konstatēts, ka elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmai ir būtiska papīra kvalitāte, kāds izmantots vēlēšanu zīmju izgatavošanā.

Vērtējot iespējas ieviest šo sistēmu jau uz nākamajām vēlēšanām Latvijā, Cimdars pauda viedokli, ka tam jānotiek pakāpeniski, pašiem vēlēšanu komisiju locekļiem izvērtējot savas iespējas pāriet uz modernāku skaitīšanas veidu. Redzot, kādas ir šīs sistēmas priekšrocības, vēlēšanu komisiju darbinieki būs ieinteresēti to izmantot, uzskata CVK vadītājs.

CVK un Cimdars klātienē novēroja, kā notiek balsu skaitīšana ar elektronisko balsu skaitīšanas programmu "Balsis". Šīs programmas mērķis ir samazināt laiku, kas nepieciešams balsu skaitīšanai vēlēšanu iecirkņos, sekmēt balsu skaitīšanas caurskatāmību un izslēgt pārrakstīšanās kļūdas, aizpildot balsu skaitīšanas protokolus.

Kā ziņots, Rojas pašvaldības vēlēšanās nobalsojuši 1585 vēlētāji jeb 44,08% no kopējā vēlētāju skaita, savukārt Mērsraga pašvaldības vēlēšanās - 877 vēlētāji jeb 58,66%, liecina CVK informācija. Rojā ir 3609 balsstiesīgie vēlētāji, bet Mērsragā - 1500.

Vakar notikušajās Rojas novada domes vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis politiskais spēks "Demokrāti.lv". Savukārt Mērsraga novada domes vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvis politiskais spēks "Demokrātiju visiem".

Gan Rojas, gan Mērsraga novada domēs darbosies 13 deputāti.