Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Smiltenē darbosies Ukrainas atbalsta centrs

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Šodien Smiltenē, Dārza ielā 11, darbosies atbalsta informācijas centrs, kur Smiltenes novada pašvaldībā izmitinātiem Ukrainas iedzīvotājiem būs iespējams uzzināt informāciju par dažāda veida valsts un pašvaldības piedāvāto palīdzību, informē pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Linda Beitika.

Plānots, ka šāda veida info centrs darbosies piektdienās, bet apjomīgāka pieprasījuma gadījumā informatīvo atbalstu Ukrainas pilsoņiem pašvaldība organizēs arī citās dienās, iepriekš par to paziņojot pašvaldības komunikācijas kanālos.

Pašvaldība jau ir izveidojusi pieņemšanas grafiku pie speciālistiem tiem Ukrainas pilsoņiem, kas jau iepriekš ir reģistrējušies pašvaldībā. Arī tos novada iedzīvotājus, kuru mājsaimniecībās ir izmitināts kāds tuvinieks no Ukrainas, pašvaldība aicina ierasties atbalsta centrā laika posmā no plkst.9 līdz plkst.11, iepriekš piesakot savu ierašanos pa tālruni: 29 613 117.

Kā stāsta Beitika, atvērtajā info centrā pašvaldība nodrošinās bēgļu reģistrāciju, speciālisti sniegs atbalstu vīzu un uzturēšanās atļauju dokumentācijas sakārtošanai. Būs iespēja tikties ar Sociālā dienesta pārstāvjiem, kas sniegs konsultācijas par pašvaldības sociālo palīdzību un pabalstiem.

Piektdien būs arī iespēja piereģistrēties sev vēlamā grafikā Nodarbinātības Valsts aģentūras pakalpojumiem, tiem iebraucējiem, kas ir gatavi sākt strādāt Smiltenes novadā, kā arī speciālists skaidros pirmos nepieciešamos soļus, lai varētu sākt darba gaitas Latvijā.

Būs arī iespēja saņemt konsultāciju, par bērnu izglītības iespējām novadā, kā arī pieejama informācija par plānotajiem ģimeņu atbalsta pasākumiem.

Pašvaldība aicina atbalsta personas ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu, lai nepieciešamības gadījumā pašvaldība var piereģistrēt atbalsta sniedzējus un sazināties organizatorisku jautājumu risināšanā.

Beitika informē, ka Smiltenes novada pašvaldība ar dzīvesvietu var nodrošināt 140 cilvēkus. Līdz šodienai pašvaldības nodrošinātajās dzīvesvietās izmitinātas 35 sievietes un bērni no Ukrainas, ko pašvaldība atvedusi no Ukrainas robežas ar Rumāniju. Savukārt vēl 20 kara bēgļus no Ukrainas savās dzīvesvietās uzņēmuši novada iedzīvotāji.

Pašvaldības dome nolēmusi bērniem piešķirt brīvpusdienas, kā arī nodrošināt ar izglītības iespējām gan skolās, gan bērnudārzos, interešu un profesionālās ievirzes izglītības iestādēs. Daži skolēni jau ir iepazinušies ar Smiltenes vidusskolu un Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolu. Bērniem ir iespēja darboties arī pulciņos, lai viņi iedzīvotos un varētu sākt mācības Tāpat tiekot apsvērtas arī tālmācības iespējas, ko saviem bērniem piedāvā Ukrainas valsts.

Beitika stāstīja, ka vairāki vietējie uzņēmēji ir gatavi piedāvāt sievietēm darbu, līdzko viņas būs nokārtojušas visas formalitātes un bērni būs iekārtoti mācību iestādēs. Pašvaldībā atsaukušies arī vairāki brīvprātīgie, kuri Ukrainas cilvēkus iepazīstina ar pilsētu, sniedz dažādus sadzīviskus padomus.

"Mēs pašvaldībā saņemam zvanus no bēgļiem, kuri interesējas par iespējām pārcelties pie mums no Rīgas. Pirmais iespaids par iebraukušajiem cilvēkiem ir ļoti labs. Arī mēs gādājam, lai viņi pie mums justos labi un būtu drošībā," piebilst Beitika.