Cēsīs atvērs atbalsta centru Ukrainas kara bēgļiem

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

No šodienas Cēsīs, Jāņa Poruka ielā 8, testa režīmā darbu sāks Ukrainas atbalsta centrs, informē Cēsu novada pašvaldības pārstāvis Aleksandrs Abramovs.

Centrā speciāli sagatavoti brīvprātīgie darbinieki sniegs informatīvu atbalstu kara bēgļiem, kā arī sniegs konsultācijas vietējiem iedzīvotājiem, uzņēmējiem par iespējām palīdzēt bēgļiem.

Abramovs piebilda, ka atbilstoši aktuālajai situācijai var tikt organizēti arī citi pasākumi, kas nepieciešami Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam Cēsu novadā un Ukrainas sabiedrības vispārējam atbalstam.

Kā vēstīts, līdz 9.martam Cēsu novadā no Ukrainas bija ieradušies 47 cilvēki, tajā skaitā 17 bērni vecumā no četriem līdz 19 gadiem un 30 sievietes. Lielākā daļa no viņiem ir apmetušies Cēsīs.

Ceturtdien Cēsu novada dome vienbalsīgi atbalstīja lēmumu par papildu atbalstu kara bēgļiem no Ukrainas. Atbalsts paredzēts gan no Ukrainas izceļojušiem civiliedzīvotājiem, kuri nokļuvuši Latvijā un par apmešanās vietu izvēlējušies Cēsu novadu, gan Cēsu novada iedzīvotājiem, kuri uzņem ukraiņus sev piederošā īpašumā.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (JV) uzsvēra, ka pašvaldība nevar stāvēt malā, kad demokrātiskā valstī notiek karš.

"Mūsu uzdevums ir iesaistīties palīdzības sniegšanā tiem, kuriem atņemtas mājas un tiek apdraudēta viņu valsts brīvība. Cēsu novadā jau ieradušies pirmie Ukrainas kara bēgļi un redzam, ka to skaits ar katru dienu aug. Esam pieņēmuši lēmumu par plašu un mērķētu pašvaldības atbalstu, kā arī atbalstu juridiskajām un privātpersonām, kuri uzņem un izmitina kara bēgļus," pauda Rozenbergs.

Viņš aicināja uzņēmējus iespēju robežās palīdzēt, piedāvājot darba vietas tiem bēgļiem, kuri jau nokļuvuši Cēsu novadā. Tāpat viņš pateicās visiem novada iedzīvotājiem, kuri jau aktīvi iesaistījušies ar dažāda veida palīdzību kara bēgļiem.

Cēsu novada pašvaldība jau strādā pie tā, lai kara bēgļiem nodrošinātu izglītību, kā arī citus izglītības veicināšanas pasākumus. Lai viņi varētu vieglāk integrēties vietējā sabiedrībā, būs iespēja bez maksas apgūt latviešu sarunvalodu. Tāpat varēs saņemt bezmaksas pedagoģisku, psiholoģisku un sociālu atbalstu skolēniem un vecākiem, veicinot iekļaušanos izglītības procesā. Pašvaldība nodrošinās bezmaksas interešu izglītības nodarbības un ēdināšanu pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs.

Tiks piedāvātas bezmaksas radošās dienas - nometnes bērniem un ģimenēm -, kā arī bezmaksas pieaugušo izglītības apguves iespējas nepieciešamo prasmju apguvei, veicinot iekļaušanos darba tirgū.

Abramovs piebilda, ka sadarbībā ar Cēsu novada uzņēmējiem tiek apzinātas nodarbinātības iespējas. Pašvaldības mājaslapā ir pieejama anketa, kuru var aizpildīt uzņēmēji, kuri var piedāvāt iespēju strādāt tiem bēgļiem, kuri jau ir Cēsu novadā.

Domes deputāti nolēma, ka kara bēgļiem piešķirs sociālās palīdzības pabalstus un nodrošinās sociālos pakalpojumus. Tiks organizēti sociālās rehabilitācijas un psiholoģiskās palīdzības pakalpojumi. Sadarbībā ar apvienību pārvaldēm Sociālais dienests organizēs un apmaksās transporta pakalpojumus, izņemot, ja ir iespēja bez maksas izmantot sabiedrisko transporta līdzekli.

Cēsu novada pašvaldība organizē izmitināšanu Ukrainas kara bēgļiem gan pašvaldības mājokļos, gan izmanto Cēsu sabiedrības piedāvāto palīdzību. Lemts, ka tiks sniegts materiāls atbalsts 75 eiro par katru izmitināto personu trīs mēnešu periodā fiziskām un juridiskām personām, kuras tām piederošās vai to lietošanā esošās telpās izmitina Ukrainas civiliedzīvotājus un viņu ģimenes locekļus.

Tāpat nekustamā īpašuma nodokļa atlaides 90% apmērā tiek piemērotas personām, kuras iesaistījušās bruņotā karadarbībā Ukrainas bruņoto spēku vai tās pretošanās kustības sastāvā un personām - ārstiem, ārstu palīgiem, māsām un māsu palīgiem, kuras Ukrainas slimnīcās sniedz medicīnisko palīdzību cietušajiem.

Pašvaldības aģentūra "Cēsu Kultūras un tūrisma centrs" sniegs atbalstu kultūras pasākumu norisei Cēsu novadā, kuru mērķis ir nodrošināt ziedojumu kampaņas Ukrainas valsts atbalstam. Tāpat tiks organizētas ekskursijas pa Cēsīm un citi integrācijas pasākumi kopā ar Cēsu novada Jauniešu māju.

Jau vēstījām, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais