Pašvaldība gatava uzņemt 300 līdz 350 bēgļu no Ukrainas Ventspils Augstskolas dienesta viesnīcā

© Kaspars Krafts / F64

Pašvaldība ir gatava uzņemt 300 līdz 350 bēgļu no Ukrainas, izmitinot viņus Ventspils Augstskolas dienesta viesnīcā, informēja Ventspils domē.

Pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij") pauž gatavību, nepieciešamības gadījumā, Ventspilī uzņemt bēgļus no Ukrainas.
Valdība ir apstiprinājusi iespējamo ukraiņu bēgļu uzņemšanas plānu, tādēļ Ventspils pašvaldība būtu gatava uzņemt ap 300 līdz 350 bēgļu, ko iespējams izmitināt Ventspils Augstskolas dienesta viesnīcā, kurā patlaban, attālināto mācību dēļ, ir mazāks pastāvīgi dzīvojošo studentu skaits.

Vajadzības gadījumā izmantot varēs arī Piejūras kempingu, kur jau no pirmdienas būs pieejamas 60 vietas, bet pāris nedēļu laikā tās varēs palielināt līdz 130.

Lai sniegtu atbalstu patvēruma meklētājiem, būs iespējams iesaistīties arī privātajiem komersantiem, kuriem ir viesnīcas, viesu nami vai citas izmitināšanas iespējas.

Pašvaldība uzsver, ka tā aktīvi seko līdzi situācijas attīstībai un valdības lēmumiem, lai nepieciešamības gadījumā sniegtu atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka valdība ceturtdien apstiprināja iespējamo ukraiņu bēgļu uzņemšanas plānu. Tāpat valdība plāno nākamnedēļ lemt par atsevišķu likumprojektu, kas nodrošinātu vīzu izsniegšanu ukraiņiem un tiesības uz nodarbināšanu.

Patlaban nav zināms, vai no Ukrainas ieradīsies bēgļi un kāds varētu būt to aptuvenais skaits, taču Iekšlietu ministrija lēš, ka Latvijā varētu ierasties aptuveni 10 000 personu.

Nepieciešamības gadījumā apmaksājot izdevumus par izmitināšanu viesnīcās, rosinot pabalstu izmaksu un citus pasākumus iespējamo Ukrainas bēgļu uzņemšanai, Latvija varētu atvēlēt līdz 34,7 miljoniem eiro.

Svarīgākais