Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ogrē applūdušas mājas īpašniekam apdrošinātājs atsaka kompensāciju

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Šoziem Latvijā daudzviet bijuši plūdi vai pali, radot zaudējumus ēku īpašniekiem. Diemžēl, ne visi, kuri bija apdrošinājuši savu īpašumu, saņems kompensācijas, vēsta REtv.

Gatis īpašumu pie Ogres upes iegādājās pirms diviem gadiem un plūdu ugunskristības piedzīvoja jau aizvadītā gada izskaņā. Decembrī Ogrē applūda vairākas dzīvojamās mājas, tostarp Gata māja.

"Interesanti, jo tad, kad mēs pirkām, mums, protams, neviens nereklamēja un neteica, bet kaimiņš bija diezgan izbrīnīts, ka vispār kāds nopirka to īpašumu," ReTV atklāja vīrietis.

Gata mājā applūda pirmais stāvs, cieta apkures katls un sadzīves tehnika.

Īpašums ir apdrošināts, tāpēc viņš vērsies pie apdrošinātāja ar iesniegumu par plūdu radītājiem zaudējumiem, bet vēl joprojām kompensāciju nav saņēmis.
"Tagad mums iet visādas debates. Uz doto momentu viņi ir atteikuši mums pirmo fāzi, kuru mēs apstrīdam tālāk. Viņi saka, ka viņi nevar apdrošināt, ja ir bijuši plūdi reģionā vairāk nekā trīs reizes pēdējos 20 gados," pastāstīja Gatis.

Viņa pieminētais apdrošināšanas uzņēmums ReTV konkrēto gadījumu nekomentēja, bet Latvijas Apdrošinātāju asociācijā norādīja, ka katrs apdrošinātājs nosaka savus kritērijus īpašumiem plūdu riska zonā.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins sacīja: "Pirmais ir izlasīt, ko tad jūs īsti esat nopirkuši un kad jums skaitās tie plūdi, un kurā teritorijā tie plūdi drīkst... nu, teiksim - kurā teritorijā šis plūdu risks ir segts vai nav segts. Ogre vispār ir paniska stulbuma kalngalu vieta, kur cilvēki ir sabūvējuši savas mājas, kur tām mājām nekādi nevajadzēja būt, un padomju laikā tur pat neļāva mājas būvēt."

Pēc Latvijas Apdrošinātāju asociācijas datiem, Latvijā nekustamā īpašuma apdrošināšana ir vienai trešdaļai īpašumu, un to gadījumu skaits, kas saistīti ar plūdiem, esot salīdzinoši neliels.

Asociācijā uzsvēra - plūdi Latvijā ir tikai sākušies, un aplēses par zaudējumiem būs pieejamas vien pēc pāris nedēļām. To ReTV apliecināja arī uzrunātās apdrošināšanas kompānijās - vairumā gadījumu iesniegumi par plūdu zaudējumiem nav saņemti.