No 1. marta vairākās vietās Latvijā pieaugs siltumenerģijas tarifi

© f64.lv, Rūta Kalmuka

Ar 1. martu vairākas vietās Latvijā spēkā stāsies jauns siltumenerģijas tarifs. 

Bērzainē no 1.marta mainīsies siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Līdz ar to siltumenerģijas tarifs Valmieras novada Bērzainē būs par 24,5% lielāks - 79,29 EUR/MWh, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo.

Vienlaikus mājsaimniecību lietotājiem martā un aprīlī tiks piemērots valsts noteiktais maksimālais siltumenerģijas tarifa līmenis - 68,00 EUR/MWh.

Bērzainē kopš 2021.gada 1.novembra tiek piemērots siltumenerģijas tarifs 63,69 EUR/MWh, ko SPRK apstiprināja pērn septembrī. Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu izmaiņas no 1.marta saistītas ar kokskaidu granulu, kas ir vienīgais izmantotais kurināmais Bērzainē, cenas palielinājumu.

Arī Mārupē no 1. marta mainīsies siltumenerģijas tarifs.

SPRK izvērtējusi un apstiprinājusi SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" jaunus siltumenerģijas tarifus. Līdz ar to siltumenerģijas tarifs Mārupē no 1.marta būs par 68,9% lielāks jeb 127,29 EUR/MWh, savukārt no 1.oktobra - 119,94 EUR/MWh. Vienlaikus mājsaimniecību lietotājiem martā un aprīlī turpinās piemērot valsts noteikto maksimālo siltumenerģijas tarifa līmeni - 68,00 EUR/MWh.

Šobrīd Mārupē spēkā esošais tarifs ir 75,35 EUR/MWh. Siltumenerģijas tarifu pieaugums saistāms ar jauna dabasgāzes iepirkuma līguma noslēgšanu, kurināmā (dabasgāzes) cenas pieaugumu tādēļ. Līdz ar to kurināmā izmaksas SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" pieaugušas par 94,8%.

AS "Mārupes komunālie pakalpojumi" ir piešķirta atļauja pašai noteikt siltumenerģijas tarifus, ja mainās kurināmā (dabasgāzes) cena. Tas nozīmē, ka tiklīdz kurināmā cena būs zemāka par to, kas iekļauta piemērotajā tarifā, AS "Mārupes komunālie pakalpojumi" būs jānosaka zemāks tarifs.

No 1.marta Salaspilī siltumenerģijas tarifs būs augstāks

Ar šī gada 1.martu spēkā stāsies jauns SIA "Salaspils Siltums" siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi SPRK. Līdz ar to siltumenerģijas tarifs Salaspilī būs par 1,2% lielāks - 61,79 EUR/MWh, salīdzinot ar piemērojamo tarifu februārī.

Siltumenerģijas tarifa pieaugumu Salaspilī galvenokārt ietekmējis kurināmā (šķeldas) cenas kāpums 12% apmērā. Kopumā kurināmā izmaksas komersantam palielinājušās par aptuveni 44 tūkst. eiro.

Beidzoties šķeldas piegādes līguma termiņam, SIA "Salaspils Siltums" ir noslēgts jauns līgums par šķeldas piegādi, kas paredz augstāku tās cenu. Starp iesniegtajiem piedāvājumiem komersants konkursa kārtībā izvēlējies piedāvājumu ar viszemāko cenu.

SIA "Salaspils Siltums" siltumenerģiju ražo, izmantojot gan dabasgāzi, gan šķeldu, kā arī saules kolektorus.

1.martā spēkā stāsies arī jauns SIA "Talsu namsaimnieks" siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi SPRK.

Līdz ar to siltumenerģijas tarifs Talsu novada teritorijās būs par 11,8% augstāks - 75,68 EUR/MWh. Vienlaikus mājsaimniecību lietotājiem martā un aprīlī turpinās piemērot valsts noteikto maksimālo siltumenerģijas tarifa līmeni - 68,00 EUR/MWh.

Šobrīd SIA "Talsu namsaimnieks" piemēro tarifu 67,71 EUR/MWh apmērā. Jaunais siltumenerģijas tarifs 75,68 EUR/MWh apmērā būs spēkā līdz 2023.gada 31.oktobrim. Sākot no 2023.gada 1.novembra tas būs par 2,63 EUR/MWh zemāks - 73,05 EUR/MWh.

SIA "Talsu namsaimnieks" siltumenerģijas tarifa pieaugumu ietekmējis būtisks kurināmā (šķeldas) cenas kāpums. Komersants veicis jaunu šķeldas iepirkumu, kā rezultātā noslēgts jauns šķeldas iepirkuma līgums par augstāku cenu. No kopējām mainīgajām izmaksām lielāko daļu veido tieši kurināmā izmaksas, kas jaunajā tarifā sastāda 85,8%. Šķeldas cenas pieauguma rezultātā kurināmā izmaksas komersantam palielinājušās par 115,4 tūkst. eiro gadā.

Jaunie siltumenerģijas tarifi būs spēkā Talsu novada teritorijās - Sabilē, Stendē, Valdemārpilī, kā arī Abavas, Ģibuļu, Laidzes, Laucienes, Lībagu, Virbu pagastā.

Ar 1.martu spēkā stāsies jauns SIA "Jēkabpils siltums" siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi SPRK.

Salīdzinot ar piemērojamo tarifu februārī, no marta tas būs par 9,4% lielāks - 75,81 EUR/MWh. Vienlaikus mājsaimniecību lietotājiem martā un aprīlī turpinās piemērot valsts noteikto maksimālo siltumenerģijas tarifa līmeni - 68,00 EUR/MWh.

Februārī Jēkabpilī spēkā esošais tarifs ir 69,32 EUR/MWh. Siltumenerģijas tarifa izmaiņas Jēkabpilī ietekmējuši divi faktori - kurināmā (dabasgāzes) cenas pieaugums, kas palielinājis izmaksas, un lielāki ieņēmumi par elektroenerģijas pārdošanu, kas pieaugumu mazinājuši.

Dabasgāzes piegādei SIA "Jēkabpils siltums" līgums noslēgts par mainīgu jeb biržas cenu, kas katru mēnesi ir atšķirīga. Tā rezultātā mainās arī dabasgāzes izmaksas komersantam. SIA "Jēkabpils siltums" elektroenerģiju tirgo biržā, un ieņēmumu pieaugums par 18,4% ļāvis mazināt dabasgāzes cenu radīto tarifu palielinājumu par 0,47 EUR/MWh.

No 1. marta spēkā stāsies arī jauns SIA "Rēzeknes siltumtīkli" siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi SPRK.

Līdz ar to siltumenerģijas tarifs Rēzeknē būs par 4% augstāks - 42,80 EUR/MWh, salīdzinot ar piemērojamo tarifu februārī.

Pēc SPRK regulēto komersantu aktuālajiem datiem gaidāmais siltumenerģijas tarifs Rēzeknē joprojām būs zemākais tarifs valstī.

Noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu SIA "Rēzeknes siltumtīkli" iesniedza SPRK š.g. 26.janvārī. SPRK, izvērtējot komersanta iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kur vērojams ekstremāls cenu pieaugums, t.i. kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68,00 EUR/MWh. Ņemot vērā minēto, Jēkabpils centralizētās apkures mājsaimniecības lietotāji šo tarifa pieaugumu martā un aprīlī nejutīs. Plašāka informācija par atbalstu siltumenerģijas izmaksu mazināšanai un kompensācijas aprēķina kārtību pieejama Ekonomikas ministrijas tīmekļvietnē. Papildu jautājumu gadījumā par valsts atbalsta mehānismiem aicinām vērsties Ekonomikas ministrijā.

"Ikviena siltumenerģijas tarifu projekta izvērtēšanas gaitā SPRK izskata siltumapgādes komersantu noslēgtos kurināmā piegādes līgumus, pārliecinās par iepirkuma procedūrām un izmaksu atbilstību tirgus tendencēm. Pēdējo mēnešu laikā šķeldas ražošanas un transporta izmaksu pieauguma, kā arī lielā šķeldas pieprasījuma dēļ būtisks cenu pieaugums novērojams arī biomasas kurināmā nozarē," skaidro SPRK Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska.

SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kur vērojams ekstremāls cenu pieaugums, t.i. kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68,00 EUR/MWh. Ņemot vērā minēto, martā un aprīlī Talsu novada teritoriju mājsaimniecību lietotājiem tiks piemērots šis maksimālais siltumenerģijas tarifa līmenis. Plašāka informācija par atbalstu siltumenerģijas izmaksu mazināšanai un kompensācijas aprēķina kārtību pieejama Ekonomikas ministrijas tīmekļvietnē. Papildu jautājumu gadījumā par valsts atbalsta mehānismiem aicinām vērsties Ekonomikas ministrijā.

SPRK tarifus aprēķina un apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais