Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Nogalinātā bērna lieta: deputāti no atbildīgām iestādēm pieprasa skaidrojumu

© Pixabay

Liepājas domes valdošās koalīcijas deputāti jeb tā sauktā sadarbības padome ataicinājusi un uzklausījusi pilsētas bāriņtiesas priekšsēdētājas Taigas Ziemeles un Sociālā dienesta vadītājas Lindas Krasovskas paskaidrojumus par to, kāda ir bijusi abu institūciju rīcība attiecībā uz ģimeni, kurā, iespējams, vardarbīgā nāvē, gāja bojā divgadīgs bērniņš pērnā gada nogalē, vēsta liepajniekiem.lv 

Vēlāk ”Kurzemes Vārdam” deputāte Linda Matisone atzina - pēc sarunas koalīcijā neesot radusies ”simtprocentīga pārliecība” par to, ka bāriņtiesa un Sociālais dienests izdarījis pilnīgi visu [lai nelaime nenotiktu], ”bažas mums ir, mūsuprāt, paskaidrojums bija vairāk formāls”. ”Bet es neesmu eksperte, tikai uzklausīju,” viņa piebilda.

Citāds viedoklis ir Sociālo lietu komitejas vadītājs Helvijam Valcim. Viņš sacīja: ”Uzklausījām informatīvu ziņojumu. Galvenās bažas bija, vai [no iestāžu puses] visi soļi ir izdarīti, kas jāizdara. To arī izvērtē policija un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. Mēs [no T. Ziemeles un L. Krasovskas] saņēmām skaidrojumu, ka jau gada garumā ir bijis regulārs darbs ar šo ģimeni, soli pa solim. Tādās reizēs ir grūti panākt abpusēju sadarbību, bet te tā ir bijusi, ģimene ir sadarbojusies ar Sociālo dienestu. Katrs [iestāžu rīcības] solis ir dokumentēts, un tas varēja radīt formālas atskaites iespaidu, taču mēs zinām, ka bez šīs dokumentācijas strādāt nedrīkst, turklāt tieši tā ir pierādījums, tam, kas ir veikts.”

H. Valcis uzskata, ka T. Ziemeles un L. Krasovskas paskaidrojumus ”nevar traktēt kā formālus”. Bez tam, sensitīvas informācijas dēļ, abas paskaidrojumu sniedzējas nevar ļoti detalizēti ziņot deputātiem, ”tikai tādā detalizācijas pakāpē, kā to drīkst izpaust”.

”Mēs te ar politisku lēmumu neko nevaram vērtēt, tā ir [citu] institūciju kompetence,” uzsvēra H. Valcis, atzīstot, ka deputātiem pēc šiem paskaidrojumiem nevarēja rasties pilnīga un pietiekami dziļa aina par notikušo un par pašvaldības iestāžu darbu,

teic H. Valcis, ”tas lauks nav pilnīgi izkrāsots”.

”Man bija svarīgi saprast, ka ir laikus atpazītas lietas [par iespējamiem riskiem ģimenē], ir veikti prevencijas soļi, un tādi ir bijuši,” sacīja H. Valcis.

Jau ziņots, ka izdomās par divgadīga bērna nonāvēšanu Liepājā apcietināts vīrietis.

Pagājušā gada 31. decembrī plkst.9.20 policija saņēma informāciju no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, ka Liepājā kādā dzīvoklī ir atrasts divgadīga bērna līķis ar redzamām hematomām jeb lieliem zilumiem uz ķermeņa.