Plešs pieprasa Jelgavas novada mēra paskaidrojumu par domes darba organizāciju

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) pieprasījis paskaidrojumus Jelgavas novada domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem (LZS) par domes darba organizācijas neatbilstību normatīvo aktu prasībām, aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Paskaidrojumi pieprasīti par patvaļīgu kārtējās domes sēdes pārtraukšanu.

VARAM atzīst, ka informācija par domes darba organizāciju ir pretrunīga. Priekšsēdētāja paziņojumā norādīts, ka trīs domes sēdēs nav piedalījies nepieciešamais domes deputātu skaits, lai notiktu domes sēde. Savukārt kāda Jelgavas novada domes deputāta iesniegumā minēts, ka kārtējā domes sēdē bija reģistrējies normatīvajos aktos noteiktais deputātu skaits, taču tā pārtraukta Caunes patvaļīgas rīcības dēļ.

Ministrija, izvērtējot iesniegumā minēto informāciju un Jelgavas novada pašvaldības domes tīmekļvietnē pieejamo informāciju, secina, ka pašvaldības domes priekšsēdētājs kā domes vadītājs nav izpildījis normatīvajos aktos noteiktos pienākumus, tādējādi pieļaujot pārkāpumus.

"Jelgavas novada domes priekšsēdētāja rīcībā saskatāma izvairīšanās no domes darba vadīšanas pienākuma, tādējādi nelabvēlīgi ietekmējot domes reputāciju, traucējot domes darba nepārtrauktību un lemtspēju, vairojot politisko nestabilitāti un apdraudot pilnvērtīgu iedzīvotāju interešu pārstāvēšanu," norāda Plešs.

Viņš ir pieprasījis Caunem rakstveida paskaidrojumu par ministrijas konstatētajiem pārkāpumiem Jelgavas novada domē, tai skaitā informāciju par turpmāko rīcību, lai pārkāpumus novērstu.

Iesniegumā norādīts, ka 2021.gada 1.decembra Jelgavas novada kārtējo domes sēdi pēc balsojuma par darba kārtības otro jautājumu patvaļīgi pārtrauca domes priekšsēdētājs Caune, atsaucoties uz kvoruma neesamību. Domes priekšsēdētājs sēdi pameta, lai gan konkrētajā domes sēdē bija atbilstošs skaits deputātu, lai domes sēde varētu notikt, kā arī ignorējot klātesošo deputātu norādes uz kvoruma esamību.

Ievērojot likuma "Par pašvaldībām" 33. panta noteikto, domes sēdes vadītājam bija jāturpina vadīt sēde un pirms nākamā jautājuma izskatīšanas jāpārliecinās, vai ir pietiekams klātesošo deputātu skaits, kas nepieciešams, lai domes sēde varētu notikt.

Kā ziņots, kvoruma trūkuma dēļ Jelgavas novada domei nav izdevies diviem deputātiem bez Covid-19 sertifikātiem apturēt pilnvaras, aģentūru LETA informēja novada pašvaldībā.

17.novembrī deputāta pilnvaras uz laiku apturētas domniekiem Andrim Ozoliņam (LZP), Irinai Dolgovai (S) un Gundaram Liepam (NA). Ozoliņš atbrīvots arī no domes priekšsēdētāja vietnieka amata, lai arī sēdes laikā izskanēja minējumi, ka domnieks šo lēmumu varētu apstrīdēt. Savukārt Dolgova vēlāk Vēlēšanu komisijai uzrādīja derīgu Covid-19 sertifikātu.

Atkārtoti sasauktā ārkārtas domes sēde 30.novembrī tika slēgta tūlīt pēc tās sākuma, konstatējot, ka balsojumam lietvedības sistēmā nav pieslēdzies atbilstošs skaits deputātu. Arī vēlāk ārkārtas domes sēdes nenotika kvoruma trūkuma dēļ.

"Politisks žests jeb sabotāža ir pausta ļoti atklāti - deputāti jau kuro sēdi pēc kārtas "nobalso ar kājām", atslēdzoties no sēdes. Protams, ar šādu rīcību viņi pārliecinoši demonstrējuši politisko toni, taču vienlaikus liedz domei ievērot un izpildīt likumā noteiktās prasības," komentē domes priekšsēdētājs Caune.

Pēc viņa paustā, nevar noliegt acīmredzamu spēku pārbīdi koalīcijā. Vienlaikus domes priekšsēdētājs pauž izbrīnu, ka šādu rīcību atbalstot arī deputāts un VARAM ministra padomnieks reģionālās attīstības jautājumos Madars Lasmanis (LA), "kas pēc sava statusa darbā ministrijā nedrīkstētu pretdarboties likuma prasību izpildei".

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.