Liepājā vēlas izveidot latviešu izceļošanas muzeju

Biedrība "Latvieši pasaulē" Liepājā vēlas izveidot latviešu izceļošanas muzeju, informēja Liepājas domē.

Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde tikusies ar biedrības "Latvieši pasaulē" muzeja un pētniecības centra valdes priekšsēdētāju Maiju Hinkli un valdes locekļiem Intu Dzelzgalvi un Mariannu Auliciemu, lai pārrunātu ieceri par latviešu izceļošanas vēstures muzeja izveidi Liepājā.

Muzeja izveides mērķis ir parādīt ne tikai izceļošanu, bet arī to, kā cilvēki izveidoja dzīvi jaunā vidē. Biedrība sākusi apkopot no Latvijas izbraukušo cilvēku pieredzēto un vēlas to pievienot visai Latvijas vēsturei un nākamajām paaudzēm.

Kā uzskata biedrības pārstāvji, tieši Liepāja varētu būt laba mājvieta šādam vēstures muzejam, jo pilsētai ir ievērības vērta cilvēku izceļošanas vēsture uz Rietumiem, sākot jau no cara laikiem. 19.un 20.gadsimta sākumā caur Liepāju izceļojuši vidēji 100 000 cilvēku gadā no Latvijas, Krievijas, Polijas un Lietuvas teritorijām.

Muzeja veidotāji iecerējuši vākt un apkopot arī vietējo Liepājas un Kurzemes cilvēku pieredzēto, priekšmetus un atmiņas saistībā ar dažādiem izceļošanas laikiem, ieskaitot Otrā pasaules kara laiku.

Ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību varētu izvadāt muzeja apmeklētājus pa Liepājas izceļošanas vietām. Liepājā ir arī laba iespēja rīkot multikulturālus festivālus un citus pasākumus, uzskata biedrības "Latvieši pasaulē" vadītāji.

Kā atzina Golde, piedāvājums Liepājai ir ļoti pievilcīgs un trāpīgs, jo tieši Liepājai bijusi īpaša saistība ar latviešu izceļošanas vēsturi. Ar jaunākajām tehnoloģijām aprīkots šāda veida muzejs būtu spilgts piesaistes magnēts tūristiem no visas pasaules. Sarunas gaitā tika pārrunāta arī iespējamā muzeja atrašanās vieta. Nākamā tikšanās un sarunas turpinājums plānots novembrī.

Kā informēja biedrības pārstāvji, darbs pie muzeja krājumu izveides jau notiekot - no ASV tautiešiem saņemti un apsolīti dažādi priekšmeti, relikvijas un arhīvi, pierakstīti daudzu izceļotāju dzīvesstāsti. Vērtīgi eksponāti iegūti 2009.gada ekspedīcijā uz Brazīliju, biedrībai ir nodibināti kontakti Baškīrijā.

Biedrība "Latvieši pasaulē" ir nevalstiska, bezpeļņas, sociālā labuma privāta biedrība, kuras valdē ir trīs pārstāvji no Latvijas, trīs no ASV. Ar līdzekļiem biedrību atbalsta Amerikas Latviešu apvienība, Latviešu fonds, bet galvenais starptautiskais sponsors ir Norvēģijas Emigrantu muzeja direktors Knuts Djupedāls. Biedrība ir uzņemta Eiropas Migrāciju institūciju asociācijā ( AEMI) un cer rīkot asociācijas gadskārtējo konferenci 2011.gadā Latvijā.