Vairākās pašvaldībās no amata atbrīvoti deputāti bez Covid-19 sertifikātiem

© f64.lv, Kaspars Krafts

Rēzeknes novada dome trešdien uz laiku apturējusi pilnvaras diviem deputātiem bez Covid-19 sertifikātiem.

Covid-19 sertifikātus līdz šim nav varējuši uzrādīt Aivars Buharins (S) un Aija Kiserovska (LRA, NA). Abu pilnvaras trešdien apturētas.

Pašvaldības Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ilona Turka domes sēdē skaidroja, ka abiem pilnvaras iespējams atjaunot, iesniedzot Covid-19 sertifikātus.

Abi domnieki jau esot sākuši vakcināciju pret Covid-19, informēja domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs (JV, "Par!", Latgales partija), uzsverot, ka abu pilnvaras apturētas uz laiku.

Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ šodien no amata plānots atbrīvot Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietnieku Andri Ozoliņu (LZP).

Ozoliņa atbrīvošanai no amata plkst.14 sasaukta domes ārkārtas sēde. Jau iepriekš domē skaidroja, ka Ozoliņš publiski ir paudis savu attieksmi par "vakcinēšanās brīvprātīga procesa ierobežošanau", "paužot gatavību uzņemties atbildību savā nostājā".

Tāpat dome lems par deputāta pilnvaru apturēšanu Ozoliņam, Irinai Dolgovai (S) un Gundaram Liepam (NA).

Jau ziņots, ka Jelgavas novada pašvaldība bija aicinājusi līdz pirmdienas plkst.17.59 visiem domes deputātiem sniegt informāciju Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājai par Covid-19 sertifikātu, kas apliecina viņu vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, vai arī klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku.

Pēc pašvaldībā paustā, apkopojot visu deputātu sniegto informāciju, domes vadība būs tiesīga pieņemt lēmumu par pilnvaru apturēšanu tiem deputātiem, kuri nebūs uzrādījuši sertifikātu vai konsīlija atzinumu.

Dobeles novada domē saistībā ar Covid-19 sertifikāta neuzrādīšanu pilnvaras trešdien apturētas no Nacionālās apvienības (NA) ievēlētajam deputātam Aināram Meieram.

Domnieka pilnvaru apturēšanai uz laiku sasaukta domes ārkārtas sēde.

Novada domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis (LZS), atbildot uz jautājumiem, domes sēdē skaidroja, ka Meiers līdz noteiktajam termiņam domē nav uzrādījis Covid-19 sertifikātu. Gorskis arī esot telefoniski sazinājies ar Meieru, un deputāts apliecinājis, ka šāda sertifikāta viņam nav.

NA Dobeles novada domē ir četri deputāti. Nākamā kandidātu sarakstā, kas varētu aizvietot Meieru, ja uzrādīs Covid-19 sertifikātu un piekritīs ieņemt deputāta vietu, ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauksaimniecības fakultātes prodekāne, bijusī Tērvetes novada domes priekšsēdētājas vietniece Madara Darguža.

Jau vēstīts, ka Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kas nosaka, ka no 15.novembra tiek apturētas pret Covid-19 nevakcinēto vai to nepārslimojošo pašvaldības domes deputātu pilnvaras.

Likumā noteikts, ka pašvaldības domes deputāta pilnvaras īstenot ir tiesīgs tikai tāds deputāts, kurš līdz 2021.gada 15.novembrim ir ieguvis un uzrādījis pašvaldības vēlēšanu komisijai Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, kā arī deputāts, kurš saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījis sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu.

Uz deputāta pilnvaru apturēšanas laiku viņa vietā Pašvaldības domes vēlēšanu likumā noteiktajā kārtībā stāsies nākamais kandidāts, kurš ieguvis sertifikātu. Ja aizvietotais deputāts iegūs Covid-19 sertifikātu, viņš varēs atsākt pildīt deputāta pienākumus.

Likuma autori skaidro, ka šīs prasības tiek noteiktas, lai nodrošinātu sabiedrības veselības un drošības interesēm atbilstošu rīcību Covid-19 infekcijas izplatības apstākļos, sekmētu uzticēšanos valstī īstenotajai Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības politikai, solidarizētos ar pārējām valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā kapitālsabiedrību amatpersonām un darbiniekiem, nodrošinot taisnīgu attieksmi Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanas pasākumu īstenošanā, kā arī vairotu uzticēšanos valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā Saeimas darbībai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Arturs Toms Plešs (AP) 5.novembrī informēja, ka saskaņā ar pašvaldību sniegto informāciju 92% no deputātiem būs vakcinēti, uzsākuši vakcinācijas kursu vai ir pārslimojuši Covid-19 vīrusu. Novembra sākumā nevakcinēti deputāti bija 20 pašvaldībās, tādējādi šīs 20 pašvaldības arī pēc 15.novembra būs ar domes deputātiem, kuri nespēs uzrādīt sertifikātu.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.