Jēkabpilī atvērs trešo vakcinācijas punktu; Rēzeknē būs izbraukuma potēšana mikrorajonos

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Ņemot vērā pieaugošo iedzīvotāju interesi par vakcinēšanos, Jēkabpils reģionālā slimnīca, novirzot papildus resursus, ir spējusi kāpināt vakcinācijas pret Covid-19 jaudas un pilsētā nodrošinās trīs vakcinācijas punktu darbību, informē slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule.

Poliklīnikā, Stadiona ielā 1, darbību turpina divi vakcinācijas kabineti, kas izvietoti ēkas pirmajā stāvā.

Poliklīnikas ēkā ir nodalītas apmeklētāju plūsmas - saņemt ambulatoros pakalpojumus var tikai iedzīvotāji ar derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina pilnu vakcinācijas kursu vai pārslimošanu pēdējo sešu mēnešu laikā, vai iedzīvotāji ar laboratorijā veikta Covid-19 testa negatīvu rezultātu, kas nav vecāks par 48 stundām. Iedzīvotāji, kas ietilpst kādā no šīm grupām, aicināti izmantot centrālo ieeju poliklīnikas ēkā blakus reģistratūrai. Savukārt iedzīvotājiem, kas dodas veikt vakcināciju poliklīnikas vakcinācijas kabinetos, jāizmanto otra ieeja poliklīnikas ēkā, proti, ieeja uz tā saucamo "bērnu konsultāciju". Poliklīnikas ēkas ārpusē un iekšā ir izvietotas norādes, kas palīdzēs iedzīvotājiem atrast sev nepieciešamo ieeju un kabinetu.

Papildu vakcinācijas punkts ir izveidots slimnīcas teritorijā Dienas stacionāra telpās. Vakcinācijas punkts atrodas dienas stacionāra ēkas otrajā stāvā un ieeja tajā ir no meža masīva puses pa metāla kāpnēm.

"Tādēļ seniorus un cilvēkus ar pārvietošanās vai kustību traucējumiem aicinām jau piesakoties vakcinācijai, izvēlēties citu vakcinācijas punktu, jo šis minētajām iedzīvotāju grupām var būt grūtāk sasniedzams kā citi," aicina slimnīcas pārstāve.

Šis vakcinācijas punkts ir atvērts uz neilgu laiku, tādēļ iedzīvotājiem, kas šajā punktā saņems pirmo vakcīnas devu, ir pašiem jāpiesakās uz otrās devas saņemšanu kādā no citiem vakcinācijas punktiem, līdzīgi kā tas ir izbraukuma vakcinācijās.

No 3.novembra darbību sāks vēl viens vakcinācijas punkts, kas atradīsies Jēkabpils stadiona skatītāju tribīņu ēkā Brīvības ielā 289. Šis punkts nodrošinās divas paralēlas vakcinācijas plūsmas.

Pieteikties vakcinācijai var, zvanot uz Jēkabpils vakcinācijas kabinetu pa tālruni 62102798, vai arī slimnīcas mājas lapā "jrslimnica.lv", sadaļā "E-pieraksts".

Piesakoties vakcinācijai, iedzīvotājus aicina pievērst īpašu vērību gan noteiktajam vakcinācijas laikam un ierasties uz vakcināciju ne ātrāk kā desmit minūtes pirms tā, gan vakcinācijas punkta adresei. Vakcinācijas punkti poliklīnikā un stadiona teritorijā ir pieejami vecāka gadagājuma cilvēkiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem, bet šīm iedzīvotāju grupām nav ieteicams apmeklēt Dienas stacionāra vakcinācijas punktu.

Vakcinācijas aptveres palielināšanai Rēzeknē tiks nodrošināta izbraukuma vakcinācija mikrorajonos, kā arī tiek gatavots pašvaldības informatīvā izdevuma speciālizlaidums, kas būs veltīts Covid-19 tēmai, otrdien žurnālistus informēja pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs (S).

Politiķis atzina, ka Latgalē un Rēzeknē situācija ar Covid-19 izplatību ir nopietna, un pret infekciju pilsētā ir vakcinējies vien 41% iedzīvotāju. "Tas acīmredzami nav pietiekami, lai sasniegtu kolektīvo imunitāti," piebilda domes priekšsēdētājs.

Slimības izplatība palielina slodzi uz slimnīcām, un Rēzeknes slimnīcā Covid-19 gultas ir vairāk nekā trešdaļa no visām stacionārā esošajām gultasvietām. "85 gultas ir maksimālais, ko mēs varam ziedot šai slimībai," uzsvēra Bartaševičs.

Domes priekšsēdētājam nav informācijas, ka pilsētas slimnīcas morgā saistībā ar plašu Covid-19 izplatību pietrūktu vietu un būtu jāmeklē risinājumi morga kapacitātes stiprināšanai.

Bartaševičs stāstīja, ka pēdējā laikā pilsētā ievērojami kāpis veikto vakcināciju skaits, skaidrojot, ka līdz šim pilsētā veikti 34 000 Covid-19 vakcīnu injekciju, no tām oktobrī vien - 7000. Pilsētā darbu turpina vakcinācijas punkts slimnīcā, kā arī ierīkots jauns vakcinācijas punkts pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks" telpās. Abi centri vakcinē divās plūsmās, un dienā kopā var nodrošināt 600 cilvēku vakcinēšanu pret Covid-19. Nepieciešamības gadījumā pašvaldība var atvērt punktu arī Sociālajā dienestā.

Tāpat pašvaldība pielāgo autobusu, kas nodrošinās izbraukuma vakcināciju pilsētas mikrorajonos. Autobuss izbraukumos varētu doties jau šonedēļ, aptverot arī Rēzeknes novadu, kur vakcinācijas aptvere arī ir zema. Finansējumu autobusa darba nodrošināšanai piešķirs valsts.

Dome arī gatavo pašvaldības izdevuma speciālizdevumu, kas būs veltīts Covid-19 pandēmijai. Pašvaldības izdevums pie iedzīvotājiem nonāks latviešu un krievu valodā ar mērķi mudināt iedzīvotājus, īpaši seniorus, vakcinēties pret Covid-19.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais