Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pašvaldības var pieteikties uz ES fondu atbalstu ēku siltināšanai

© Gints Ivuškāns /F64

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) izsludinājusi atklātu Eiropas Savienības (ES) fondu projektu atlasi pašvaldībām un to kapitālsabiedrībām infrastruktūras energoefektivitātes paaugstināšanai, pavēstīja CFLA pārstāvji.

Programmas piektajā kārtā šim mērķim no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) paredzēti vairāk nekā 37,4 miljoni eiro.

ES fondu programmā, kas vērsta uz primārās enerģijas patēriņa samazinājumu, sekmējot energoefektivitātes paaugstināšanu un pašvaldību izdevumu samazināšanos par siltumapgādi, piektajā atlases kārtā, atšķirībā no iepriekšējām, CFLA projektus pieņem atklātā projektu iesniegumu atlasē.

Tas nozīmē, ka uz ES fondu atbalstu var pieteikties pašvaldības vai to izveidotas iestādes, kā arī pašvaldību kapitālsabiedrības un publiski privātās kapitālsabiedrības, kurā kapitāla daļas vai balsstiesīgās akcijas pieder vismaz vienai pašvaldībai, par pieejamo finansējumu konkurējot konkursa veidā.

Energoefektivitātes paaugstināšanai varēs veikt ēku pārbūvi vai atjaunošanu, lokālās vai autonomās siltumapgādes infrastruktūras pārbūvi vai atjaunošanu, kā arī iegādāties un uzstādīt atjaunojamos energoresursus izmantojošas siltumenerģiju ražošanas iekārtas.

Ar ES fondu atbalstu energoefektivitātes uzlabošanu varēs veikt pašvaldības īpašumos, kuros netiek veikta saimnieciskā darbība. Tāpat projektus varēs īstenot ūdenssaimniecības, siltumapgādes, veselības aprūpes, sporta un kultūras pakalpojumu infrastruktūrai.

Programmas piektajā atlases kārtā pieejamais finansējums palielināts kā papildu ERAF finansējums COVID-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai esoša ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda ietvaros (REACT-EU) - pieejamais kopējais finansējums ir 44 033 600 eiro, tai skaitā ERAF finansējums - vismaz 37 428 560 eiro un nacionālais finansējums - vismaz 6 605 040 eiro.

Projektu iesniegumus CFLA pieņems līdz 15.decembrim ieskaitot. Savukārt projektu īstenošanai atvēlēts laiks līdz 2023.gada beigām.

CFLA sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju 3.novembrī rīkos tiešsaistes semināru par projektu atlases jautājumiem.