Balvu novada mērs: Nevaram atļauties opozīciju domē

© Gints Ivuškāns /F64

Nevaram atļauties opozīciju domē, jo visiem jāstrādā kopā, piektdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkotajā diskusijā par pašvaldību reformas pirmajām 100 dienām atzina Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs (Latgales partija).

Novada vadītājs norādīja, ka 100 dienas ir pārāk īss termiņš, lai varētu izvērtēt reformas ieguvumus un zaudējumus, taču arī šajā laikā pašvaldība jau veikusi vairākas izmaiņas struktūrā. Ir izveidota pašvaldības administrācija, apvienotas pašvaldību policijas un citas struktūras.

Procesā ir sporta centra izveide. Tāpat jaunajā novadā izveidotas Balvu, Viļakas, Rugāju un Baltinavas pārvaldes. "Pieļaujam iespēju, ka pagastu pārvaldēs viens vadītājs var būt uz vairākiem pagastiem, bet ne visos," par turpmāko darba organizāciju stāstīja Maksimovs.

Viņš informēja, ka kādreizējos Balvu, Viļakas, Baltinavas un Rugāju novados bija 48 deputāti, bet jaunajā domē - 15. Līdz šim katrā domē priekšsēdētājam bija viens vietnieks un arī pašlaik domē strādā viens vietnieks. Maksimovs uzsvēra, ka no visiem līdzšinējiem novadu vietniekiem tikai viens bija algots, bet pārējie trīs pildīja pienākumus tikai domes priekšsēdētāja prombūtnes laikā.

"Mēs pozicionējam, ka nevaram atļauties tādu opciju kā opozīcija. Ja kāds deputāts izvēlēties citu ceļu, būt opozīcijā, tā ir viņa izvēle," sacīja politiķis, uzsverot, ka visiem ir jāstrādā kopā, tāpēc cilvēki jāvērtē pēc profesionalitātes, nevis politiskās piederības.

Jau ziņots, ka šodien aprit 100 dienas, kopš Latvijā stājusies spēkā administratīvi teritoriālā reforma.

Kampaņas "Kopā mēs varam vairāk!" laikā VARAM rīko pieredzes apmaiņas sarunas reģionos. Diskusiju mērķis ir dalīties ar secinājumiem par reformas ieviešanu, pozitīvajiem piemēriem un lielākajiem izaicinājumiem.

Diskusijās piedalās pašvaldību deputāti, VARAM pārstāvji, uzņēmēju un nevalstisko organizāciju pārstāvji, lai spriestu par to, kā notiek pārmaiņu ieviešana, tostarp, kas jau ir izdarīts, kādi ir izaicinājumi reformas ieviešanā, kā ar tiem pašvaldības tiek galā, kāda ir labā prakse sadarbībā starp pašvaldību, uzņēmējiem, iedzīvotājiem.

Reformas rezultātā Latvijā no 119 pašvaldībām tika izveidotas 43 pašvaldības.

Svarīgākais