Asfaltēs vairākus valsts 1. šķiras ceļu grantētos posmus

© nra.lv arhīvs

Satiksmes ministrija apstiprinājusi 12 projektus valsts 1. šķiras autoceļu rekonstrukcijai – grants seguma aizstāšanai ar asfaltu. To varēs paveikt ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu vairāk kā 30 miljonu latu apmērā.

Grantētos ceļu posmus plānots rekonstruēt Dundagas, Rūjienas, Mazsalacas, Valkas, Alūksnes, Ropažu, Ogres, Jēkabpils, Aknīstes, Dobeles, Auces, Kārsavas, Preiļu un Līvānu novadā.

Projekti tiks īstenoti ERAF 3.2.1.1. aktivitātes „Valsts 1.šķiras autoceļu maršrutu sakārtošana” ietvaros. Pirmie tiks uzsākti jau nākamajā gadā.

Minētās ERAF aktivitātes mērķis ir komfortabla un droša satiksme valsts 1. šķiras autoceļu tīklā, asfaltējot grants seguma ceļus, kas nodrošina attīstības centru savienojumu ar valsts galvenajiem autoceļiem vai attīstības centru savstarpējo savienojumu, priekšroku dodot autoceļiem ar lielāku satiksmes intensitāti.

Ministru kabineta noteikumi par aktivitātes īstenošanu nosaka, ka projektā maksimālais ERAF līdzfinansējuma apmērs var būt līdz 85% no kopējāmattiecināmajām darbu izmaksām. Tas nozīmē, ka valstij no savas puses jānodrošina vismaz 15% līdzfinansējuma no kopējām attiecināmajām izmaksām.

Plašāku informāciju par aktivitātes otrajā atlases kārtā apstiprinātajiem 12 projektiem var apskatīt Satiksmes ministrijas mājaslapā. Iepriekšējā atlases kārtā šajā aktivitātē tika apstiprināti 35 projekti.

Satiksmes ministrija lēmumu par 12 projektu apstiprināšanu pieņēmusi šā gada 17. novembrī.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais