Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jaunievēlētais Varakļānu domes deputāts: Populistiskie saukļi nemaz nav izpildāmi

© Ģirts Ozoliņš/F64

Varakļānu novada vēlēšanu rezultāti apliecina iedzīvotāju uzticību vietējai varai, aģentūrai LETA pauda pašvaldību vēlēšanās uzvarējušās partijas "Latvijas attīstībai" (LA) saraksta līderis un līdzšinējais pašvaldības vadītājs Māris Justs.

Viņš pateicās visiem novada iedzīvotājiem, kuri piedalījās pašvaldību vēlēšanās un izteica savu viedokli. Justs uzskata, ka šīs pašvaldību vēlēšanas Varakļānu novadā Latvijas vēsturē ir unikāls gadījums, jo bija visaugstākā vēlētāju aktivitāte. Runājot par "Latvijas attīstībai" iegūtajiem desmit mandātiem, Justs pauda prieku, ka iedzīvotāji redz un novērtē novadā līdz šim padarīto, kā arī uzticas pašvaldībai.

Viņš prognozēja, ka atšķirībā no "ļoti lielās politikas" viņiem koalīciju veidot nebūs nepieciešamības un visi spēs strādāt kopīgi un atrast pareizākos risinājumus Varakļānu novadam.

"Ceru, ka nebūs dalīšanās un labākos lēmumus varēs pieņemt sarunu rezultātā. Vairums jaunievēlēto deputātu jau ir pieredze darbam pašvaldībā, kamēr tie, kuri ienāk no jauna, būs pārsteigti, ka pašvaldībai nebūt nav tik daudz lemjamu jautājumu. Pašvaldības budžetā ir tik daudz naudas cik ir, un ar to ir jāspēj iespējami saimnieciskāk dzīvot. No malas paskatoties, populistiskie saukļi nemaz nav izpildāmi, jo nav pašvaldības kompetencē," sacīja Justs.

Augsto vēlētāju aktivitāti Justs skaidroja ar to, ka administratīvi teritoriālās reformas gaitā varakļāniešu viedoklis netika uzklausīts. "Ikviens novada iedzīvotājs novērtē to, ka mums ir savs novads un mēs to arī vēlētos saglabāt, ja vien būs tāda iespēja, taču analizējot valsts politiku saglabājas bažas par to, ka nāksies pievienoties kādam no lielajiem novadiem, taču to rādīs laiks. Mums ir doti četri gadi, lai pierādītu to, ka varam dzīvot labāk mazā novadā nekā tā pati vieta, pievienojoties kādam citam lielākam novadam," sacīja Justs.

Kā vēstīts, Varakļānu pašvaldības vēlēšanās, savācot aptuveni divas trešdaļas balsu, ir uzvarējusi LA, kuras saraksta galvgalī ir novada līdzšinējais priekšsēdētājs Justs, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Par Justa vadīto LA sarakstu Varakļānos nobalsojuši 64,73% vēlētāju, par Latvijas Zemnieku savienību (LZS) - 20,32%, par Latvijas Reģionu apvienības un Nacionālās apvienības (LRA/NA) apvienoto sarakstu - 9,86%, bet par "Apvienību Iedzīvotāji" - 3,77%, un tā domē nav iekļuvusi.

Lai arī novada aprises nav mainījušās, šogad Varakļānu novada domē tiks ievēlēti 15 deputāti salīdzinājumā ar deviņiem 2017.gadā.

LA Varakļānu domē iegūs desmit vietas, LZS - trīs, bet LRA/NA saraksts - divas.

Pēc CVK sniegtās informācijas, no LA saraksta domē ievēlēti Justs, Anita Saleniece, Jānis Erels, Gunārs Gabrišs, Aina Jaunzeme, Dace Ozoliņa, Līga Upeniece, Viktors Vilkaušs, Nauris Lazda un Līna Nagle.

LZS Varakļānu domē pārstāvēs Janīna Grudule, Jānis Mozga un Ivars Gruduls, bet LRA/NA - Māris Višķers un Ieva Zepa.

Šogad pašvaldību vēlēšanās Varakļānu novadā tika sasniegta augstākā vēlētāju aktivitāte 2021.gada pašvaldību vēlēšanās Latvijā - sestdien uz vēlēšanu iecirkņiem bija devušies 59,39% no balsstiesīgajiem novada iedzīvotājiem.

Vēlēšanas Rēzeknes un Varakļānu novados notika trīs mēnešus vēlāk nekā citās pašvaldībās, jo novadu aprises ietekmēja Satversmes tiesas lēmums, kas liedza Varakļānus pievienot Rēzeknes novadam.