Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rēzeknes novadā pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā vēlējās nobalsot arī viens Krievijas pilsonis

© Dmitrijs Suļžics/F64

Iepriekšējā balsošanā sestdien gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām Varakļānu novadā nobalsojuši 3,18%, savukārt Rēzeknes novadā - 0,93% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem, aģentūru LETA informēja vēlēšanu komisiju priekšsēdētāji.

Varakļānu novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Aija Ščucka pastāstīja, ka pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā trijos vēlēšanu iecirkņos ir nobalsojis 81 vēlētājs, kas ir 3% no balsstiesīgajiem vēlētājiem. "Pirmajā dienā vēlētāju aktivitāte bija ļoti laba, cilvēki uz iecirkņiem nāca vienmērīgi, bez drūzmēšanās. Cilvēki arī atzina, ka viņi izvēlējušies nākt uz vēlēšanu iecirkni laikus, lai izvairītos no drūzmēšanās un pasargātu sevi no saslimšanas ar Covid-19," sacīja Ščucka.

Rēzeknes novada 32 vēlēšanu iecirkņos pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā nobalsoja 228 cilvēki, kas ir 0,9% no balsstiesīgajiem vēlētājiem, stāstīja Rēzeknes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ilona Tropa. Viņa norādīja, ka vēlētāju aktivitāte bijusi līdzīga kā iepriekšējās vēlēšanās pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā.

"Balsošana noritēja mierīgi. Ar pasu skenēšanu problēmu nebija. Tiesa - vienā no vēlēšanu iecirkņiem vēlējās nobalsot Krievijas pilsonis," pastāstīja Tropa.

Kā aģentūru LETA informēja Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), 11.septembra vēlēšanām vēlētāju sarakstos kopumā ir reģistrēti 27 490 balsstiesīgi pilsoņi, no tiem 2544 vēlētāju reģistrēti Varakļānu novadā, bet 24 946 vēlētāju - Rēzeknes novadā.

Salīdzinājumam iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2017.gadā Rēzeknes novada teritorijā ietilpstošajās pašvaldībās pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā bija nobalsojuši 1,92% vēlētāju, savukārt Varakļānu novadā - 1,64% balsstiesīgo.

Ar informāciju par vēlēšanu aktivitāti var iepazīties CVK tīmekļvietnē - "https://vrd2021.cvk.lv/". Šajā vietnē iespējams iepazīties arī ar vēlēšanām reģistrētajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem, kā arī vēlēšanu naktī šajā vietnē tiks publicēti provizoriskie vēlēšanu rezultāti vēlēšanu iecirkņos.

Kā vēstīts, nobalsot iepriekš varēs arī ceturtdien, 9.septembrī, no plkst.9 līdz 16 un piektdien, 10.septembrī no plkst.13 līdz 20.

Vēlēšanas abos šajos novados notiek trīs mēnešus vēlāk nekā citās pašvaldībās, jo novadu aprises ietekmēja Satversmes tiesas lēmums, kas liedza Varakļānus pievienot Rēzeknes novadam.

11.septembra Varakļānu novada domes vēlēšanām iesniegti četri kandidātu saraksti, kuros uz iekļūšanu domē kopumā pretendē 64 kandidāti. Savukārt Rēzeknes novada domes vēlēšanām - astoņi kandidātu saraksti ar 162 deputātu kandidātiem.

Vēlēšanu iecirkņu darba laiks vēlēšanu dienā, 11.septembrī, būs no plkst.7 līdz 20.

Otrdien, 7.septembrī, un trešdien, 8.septembrī, vēlēšanu iecirkņos balsot nevarēs. Šajās dienās vēlēšanu iecirkņi strādās dežūrrežīmā, un tajos varēs iesniegt pieteikumus balsošanai vēlētāju atrašanās vietā.

Balsot iepriekš drīkst ikviens vēlētājs. Vienlaikus iepriekšējās balsošanas iespēju aicināti izmantot vēlētāji, kuri ir Covid-19 riska grupā, jo iepriekšējās balsošanas dienās iecirkņos parasti ir mazāk balsotāju.

Tiesības piedalīties 11.septembra vēlēšanās ir Latvijas un Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrētā dzīvesvietā Rēzeknes novadā vai Varakļānu novadā vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (šā gada 13.jūnijā) vai kuriem attiecīgajā pašvaldībā pieder nekustamais īpašums, ja viņi līdz 2.septembrim izmantoja iespēju reģistrēties balsošanai attiecīgajā vēlēšanu apgabalā.

Vēlētāji var balsot jebkurā tuvākajā iecirknī sava vēlēšanu apgabala robežās. Balsošanas dokuments vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiek likts, un principa "viens vēlētājs - viena balss" nodrošināšanai tiks lietots elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs, kurā tiks atzīmēts, ka vēlētājs nobalsojis.

Reģistrējot vēlētājus tiešsaistes reģistrā, vēlēšanu komisijas darbinieks ar viedierīci noskenēs vēlētāja pases vai personas apliecības svītrkodu vai kvadrātkodu un pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un vēlētāju reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. Papildus iecirkņa komisijas darbinieks ziņas par vēlētāju ierakstīs papīra balsotāju sarakstā, kur vēlētājam būs jāparakstās par vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu zīmju saņemšanu.

Ja tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams izmantot tiešsaistes vēlētāju reģistru, vēlētāji varēs nobalsot reģistrācijas aploksnē. Vēlētāju ierakstīs atsevišķā balsotāju sarakstā, kurā vēlētājs parakstīsies par balsošanas materiālu saņemšanu. Vēlētājam kopā ar vēlēšanu aploksni un zīmēm tiks izsniegta vēl viena aploksne - reģistrācijas aploksne, uz kuras būs vēlētāja vārds, uzvārds un personas kods. Pēc tam, kad izvēle būs izdarīta, vēlētājam anonīmā vēlēšanu aploksne ar balsojumu būs jāievieto reģistrācijas aploksnē. Reģistrācijas aploksne būs jānodod iecirkņa darbiniekam pie vēlēšanu kastes, kurš to apzīmogos ar iecirkņa zīmogu un iemetīs vēlēšanu kastē.

Tiešsaistes vēlētāju reģistra darbībai atjaunojoties, vēlēšanu komisija pārbaudīs, vai vēlētājam bija tiesības balsot attiecīgajā vēlēšanu apgabalā un vai balsojums jau nav reģistrēts citā iecirknī. Vēlētāju reģistrā atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis attiecīgajā vēlēšanu iecirknī, balsotāju sarakstā atzīmēs, ka balsojums ir derīgs, un to pieskaitīs. Ja vēlētājs pa šo laiku būs nobalsojis citā iecirknī, balsojums tiks dzēsts un netiks līdzskaitīts.

Sava vēlēšanu apgabala iecirkņus Varakļānu novada un Rēzeknes novada vēlētāji var noskaidrot CVK mājaslapā "www.cvk.lv" sadaļā "Vēlēšanu iecirkņi". Savukārt pārliecināties par balsstiesībām attiecīgajā vēlēšanu apgabalā var Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā "Vēlēšanu apgabala noskaidrošana". Uzziņas par vēlēšanu iecirkņiem un vēlēšanu apgabalu, kurā vēlētājs reģistrēts vēlēšanām, var saņemt arī, zvanot CVK uzziņu tālrunim 67049999.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus, vēlētājiem vēlēšanu iecirkņos būs jāievēro drošības pasākumi - jāietur divu metru distance, jādezinficē rokas, jāvelk sejas maska, kā arī ieteicams lietot savu pildspalvu. Ja vēlētājam to nebūs līdzi, vienreizlietojamo sejas masku un pildspalvu varēs saņemt iecirknī.

Vēlētāji var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, un vēlēšanu laikā viņi atradīsies sava vēlēšanu apgabala teritorijā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā var arī vēlētāji, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā saistībā ar Covid-19, un slimojošu personu aprūpētāji. Pieteikt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā no 6.septembra varēs vēlēšanu iecirkņos to darba laikā. Savukārt, ja ir iespēja iesniegumu parakstīt ar drošu elektronisko parakstu vai nosūtīt pa pastu, to var iesniegt arī pašvaldības vēlēšanu komisijai. Uzticības persona var arī aizpildīt un iesniegt pieteikumu vēlētāja vārdā.

CVK uzziņu tālrunis 67049999 strādā katru dienu no plkst.9 līdz 20, 6.septembrī no plkst.9 līdz 21, 10.septembrī un 11.septembrī - no plkst.7 līdz 24.