Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pieaugot Covid-19 izplatībai, vairākas reģionālās slimnīcas atkal uzņems sasirgušos

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai un pieaugot saslimstības izplatībai ar Covid-19, kā arī strauji pieaugot hospitalizēto pacientu skaitam, no šodienas Covid-19 slimnieku ārstēšanai tiks atvērtas nodaļas Vidzemes slimnīcā Valmierā un Rēzeknes slimnīcā, vēsta Veselības ministrija.

Ministrijā norādīja, ka datu analīze liecina, ka pēdējo septiņu dienu laikā stacionēto Covid-19 pacientu skaits pieaudzis par 36%, kas ir vidēji 21 jauns hospitalizēts pacients katru dienu. Savukārt slimnīcās esošais pacientu skaits palielinājies vēl straujāk - par 63%. 3.septembrī slimnīcās ārstējās 170 pacienti, no tiem 27 ar smagu slimības gaitu.

Ņemot vērā to, ka aptuveni 11% no pacientiem nedēļu pēc saslimšanas ar Covid-19 ir nepieciešama hospitalizācija, Valsts operatīvās medicīniskās komisija (VOMK) lēma par nepieciešamību palielināt stacionāru skaitu, kur nodrošināt akūtu Covid-19 slimnieku ārstēšanu. Tādēļ no šodienas arī Vidzemes slimnīcā un Rēzeknes slimnīcā tiks atvērtas nodaļas Covid-19 slimnieku ārstēšanai.

Tāpat VOMK sanāksmē tika nolemts par papildu gultu atvēršanu Covid-19 slimnieku ārstniecībai lemt nākamnedēļ, atbilstoši nepieciešamībai.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Vidzemes slimnīcas ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa, saskaņā ar VOMK lēmumu kopš 15.jūlija Vidzemes slimnīca neuzņēma un neārstēja Covid-19 inficētos pacientus. Atbilstoši Hospitalizācijas plānam tie tika pārvesti uz klīniskajām universitātes slimnīcām. "Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi un Covid-19 mācības, tagad varam dažu dienu laikā sagatavoties Covid-19 pacientu uzņemšanai un ārstēšanai," sacīja Ozoliņa.

Viņa norādīja, ka Vidzemes slimnīcā ir izveidots gultu un nodaļu pārprofilēšanas plāns, pēc kura Terapijas nodaļa 2 atkal tiks pārprofilēta par Covid-19 inficēto pacientu nodaļu ar 27 gultas vietām, bet intensīvās terapijas nodaļā trīs gultas paredzētas pacientiem ar smagu slimības gaitu. Atbilstīgi tiks pārveidota arī šo nodaļu personāla darba organizācija un epidemioloģiskā režīma prasības visā slimnīcā.

"Šī gada laikā esam ieguvuši ne tikai papildu informāciju un izpratni par slimības raksturu un ārstēšanas metodēm, bet papildinājuši arī pagājušajā gadā jau iegādāto iekārtu un aprīkojuma klāstu tieši Covid-19 inficēto pacientu diagnostikai, ārstēšanai un aprūpei," uzsvēra Ozoliņa.

Ir saņemtas vēl sešas plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas, iegādātas 32 ierīces dozētai medikamentu ievadīšanai un viena nieru aizstājterapijas iekārta. Slimnīcas laboratorijā pieejams analizators ātro jeb automatizēto PĶR Covid-19 testu veikšanai, kas aptuveni 40 minūšu laikā sniedz atbildi - cilvēks ir vai nav inficējies.

Veiksmīgai darba organizācijai noteikti palīdzēs Vidzemes slimnīcas darbinieku atbildīgā attieksme jautājumā par vakcinēšanos pret Covid-19. Lai mazinātu gan pašu saslimšanas, gan negribētas pacientu inficēšanas riskus, līdz 1.septembrim pilnībā vakcinācija pabeigta 86% darbinieku, piebilda Ozoliņa.