Jelgavas Dome aizliedz preses fotogrāfiem iemūžināt baznīcas torņa devīto stāvu

Ar visatļautību un Jelgavas Domes varas demonstrēšanu otrdien nācies sastapties vairākiem plašsaziņas līdzekļu fotogrāfiem, kad Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa atklāšanas pasākumā tiem tika liegts iemūžināt torņa devītajā stāvā notiekošo, informē portāls zz.lv.

Atklāšanas pasākumā šajā pēcpusdienā pēc pilsētas Domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa uzrunas lūgtie viesi devās aplūkot rekonstruēto Sv.Trīsvienības baznīcas torni.

Līdz torņa astotajam stāvam viesiem varējuši sekot arī preses fotogrāfi, taču tad viņi apturēti. Torņa pārstāvis Vilnis Veinbergs un vēl kāda darbiniece «Ziņu» fotogrāfam un drīz pēc tam arī portāla Jelgavnieki.lv pārstāvim aizliedza doties uz devīto stāvu, nepaskaidrojot lieguma iemeslu. Drīz pēc tam pievienojusies arī Jelgavas Domes Sabiedrisko attiecību sektora vadītājas vietniece Baiba Pušinska, kas skaidrojusi, ka augšup tomēr var iet, taču neņemot līdzi «darba tehniku».

Torņa apsaimniekotāja Jelgavas Reģionālā tūrisma centra vadītāja Anda Iļjina telefonsarunā «Ziņām» sacīja, ka nelaist fotogrāfus bijusi nevis viņas, bet gan Domes Sabiedrisko attiecību sektora iniciatīva.

Jelgavas pašvaldības preses sekretāre Egita Veinberga paskaidro, ka Sv.Trīsvienības baznīcas torņa atklāšanas pasākumā piedalījās lūgtie viesi. «Žurnālisti un fotogrāfi bija laipni aicināti arī uz pasākuma neoficiālo daļu. Tie masu mediju pārstāvji, kas tajā piedalījās, nefotografēja un nefilmēja, jo tas ir žurnālista profesionalitātes un ētikas jautājums,» komentē E.Veinberga, piebilstot, ka tāda iespēja piedāvāta arī «Ziņu» pārstāvim, taču viņš to neizmantoja.

E.Veinberga nevarēja paskaidrot, kādēļ Dome aizliedz žurnālistiem fotografēt, pamatojot to ar profesionalitāti un ētiku. Tāds esot Domes Sabiedrisko attiecību sektora viedoklis, bet ētikas kritērijus šodien pašvaldība nosaukt nevarēja.

Jāpiebilst, ka Latvijas Žurnālistu ētikas kodeksā jau pirmajā punktā teikts: «Vārda un preses brīvība ir demokrātijas pamatelementi.» Masu informācijas līdzekļi nedrīkst pakļauties nekādai ietekmei, kas varētu ierobežot brīvu informācijas plūsmu un informācijas avotu izmantošanu vai traucēt atklātas debates par jebkuru sabiedrībai nozīmīgu jautājumu, teikts ētikas kodeksā.

No preses un amatpersonu komunikācijas ētikas pieredzes kā viens no piemēriem jāmin premjera Valda Dombrovska oficiālā vizīte lauksaimnieku kooperatīva «Latraps» ražotnē Elejā. Nedz premjera apsardze, nedz kooperatīva vadība preses fotogrāfiem nepieprasīja kameru atstāt brīdī, kad vizītes noslēgumā lauksaimnieki cienāja Ministru prezidentu ar pankūkām, kas ceptas rapšu eļļā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.