Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Caur Baltkrieviju Latvijā nelegāli ierodas irākieši un sīrietis; robežsargi viņus aiztur

© Ģirts Ozoliņš/F64

30.jūlijā Valsts robežsardze Augšdaugavas novadā par nelikumīgu Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošanu aizturējusi 13 ārzemniekus un divus personu pārvietotājus, aģentūru LETA informēja Valsts robežsardze.

Salienas pagastā tikušas aizturēja 11 personas - desmit Irākas un vienu Sīrijas pilsonis, kuri iepriekš bija nelikumīgi šķērsojuši valsts robežu.

Veicot meklēšanas pasākumus, Silenes ciemā aizturēti arī divi Igaunijas pilsoņi, kuri nodrošināja personas ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā un to pārvietošanu tālāk uz citām Eiropas Savienības valstīm. Valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas gadījums konstatēts arī 31.jūlijā turpat Salienas pagastā, kad robežsargi aizturēja vienu Indijas un vienu Šrilankas pilsoni.

Abos gadījumos par valsts robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu personu grupā sākts kriminālprocess. Valsts robežu nelikumīgi šķērsojušās personas ievietotas aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā Daugavpilī.

Savukārt pret abiem Igaunijas pilsoņiem sākts kriminālprocess par apzinātu personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā. Ar Rēzeknes tiesas lēmumu viņiem piemēroti drošības līdzekļi - apcietinājums.

Patlaban uz Latvijas - Baltkrievijas valsts robežas nav novērojama masveida nelikumīga valsts robežas šķērsošana.

Šogad konstatēti pieci Latvijas - Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas gadījumi un kopumā aizturēti 27 trešo valstu piederīgie: 23 Irākas, viens Sīrijas, viens Šrilankas, viens Indijas un viens Baltkrievijas pilsonis.

Vērtējot situāciju Lietuvā, kā arī ņemot vērā pieaugošos riskus uz Latvijas - Baltkrievijas valsts robežas, ir ieviesta pastiprināta robežas uzraudzība un mobilizēti Valsts robežsardzes resursi zaļās robežas uzraudzībai, tāpat lūgts atbalsts Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un ik dienu robežsargiem atbalstu sniedz 24 zemessargi, kā arī četri Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras "Frontex" eksperti ar diviem transportlīdzekļiem.

Jau ziņots, ka Nacionālie bruņotie spēki no 12.jūlija nosūtījuši zemessargus uz valsts austrumu robežu nelegālās imigrācijas atturēšanas pasākumu pastiprināšanai. Zemessargi tika nosūtīti uz Latvijas - Krievijas un Latvijas - Baltkrievijas robežu.

Šāds lēmums pieņemts, jo iepriekš bija novērojama pastiprināta nelegālo migrantu plūsma pār Lietuvas - Baltkrievijas robežu. Eiropas politiķi ir pieļāvuši, ka migrantu plūsma no Baltkrievijas notiek ar šīs valsts vadības atbalstu.