Riebiņu novadā atvērs tradīciju burtnīcu "Rībeņu nūvoda stuosti"

Nākamnedēļ, 18.novembrī, plkst.18 Riebiņu novadā Galēnu kultūras namā notiks tradīciju burtnīcu "Rībeņu nūvoda stuosti. Nr.1" un "Rībeņu nūvada stuosti. Nr.2" atvēršanas pasākums, aģentūru LETA informēja starpnozaru mākslas grupa "Serde".

Lai izzinātu Riebiņu novada nemateriālo kultūras mantojumu, 2009.gadā rudenī notika ekspedīcija, kurā aktīvi iesaistījās Riebiņu vidusskolas skolēni un pedagogi. Tas riebiņiešiem bija pirmais šāda veida pasākums, kurā sarunās ar teicējiem un novada ļaudīm tika apzinātas tradicionālo ēdienu receptes un nosaukumi, seno amatu prasmes, pierakstītas mutvārdu liecības par sadzīvi, svētkiem un savstarpējām attiecībām senākos laikos.

Tradīciju burtnīcas "Rībeņu nūvoda stuosti" divās daļās apkopotas ekspedīcijas dienās gūtās spilgtākās un raksturīgākās mutvārdu liecības. Izdevumā latgaliešu, latviešu un krievu valodā publicēti Riebiņu novada iedzīvotāju stāstījumi par viņu sadzīvi, ieražām, ticējumiem un notikumiem apkaimē.

Īpašu kolorītu tradīciju burtnīcām piešķir vietējās izloksnes izmantojums - latgaliešu stāsti tradīciju burtnīcas pirmajā daļā atklāj vērtīgas liecības latviešu dialektoloģijai un etnogrāfijai, savukārt tradīciju burtnīcas otrajā daļā lasāmas mazzināmas liecības par vecticībnieku dzīvesveidu un tradīcijām.

Izdevumu sērijā "Tradīciju burtnīcas" tiek publicētas mūsdienās lauka pētījumos dokumentētas tradicionālās kultūras liecības, saglabājot teicēju un intervētāju valodas īpatnības. Līdz šim sērijā "Tradīciju burtnīcas" publicēti izdevumi - "Brandava gatavošana Viduskurzemē" (2007), "Aizputnieku stāsti par ebrejiem" (2008), "Alus gatavošana" (2009), "Suitu stāsti"(2009), "Baškīrijas siguldiešu stāsti" (2010) un "Vācēju kultūra Viduskurzemē//Foranging in Central Kurzeme" (2010).

Svarīgākais