Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugavā pie Daugmales tiks ņemti ūdens paraugi zilaļģu noteikšanai

© f64.lv, Jānis Valters Ezeriņš

Šodien Daugavā pie Daugmales tiks ņemti ūdens paraugi zilaļģu noteikšanai.

LETA jau ziņoja, ka Ķekavas novada Daugmalē, Daugavā, pretī Nāves salai, pašvaldības speciālisti vizuāli konstatējuši koši zaļas aļģes, kas atgādina cilvēka veselībai kaitīgās zilaļģes, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Lai laboratoriski noskaidrotu, vai šīs ir zilaļģes, šodien tiks paņemti ūdens paraugi, lai tos nogādātu laboratorijā.

Precīzāks ūdens kvalitātes raksturojums un aļģu suga būs zināma pēc analīžu rezultātu saņemšanas, taču jau šobrīd ūdenī, kurā savairojušās aļģes, peldēties nav ieteicams.

Jūnija vidū veiktās analīzes Daugavā un Ķekavas upē apliecināja, ka ūdens ir tīrs un peldēšanai drošs, paraugi atbilst peldūdeņu prasībām.

Zilaļģes ir dabiski iekšzemes un jūras ūdens organismi, bet problēmas var radīt to masveida savairošanās jeb tā saucamā ūdens "ziedēšana". Arī daļa no Latvijā sastopamajām zilaļģu sugām ir potenciāli toksiskas - atmirstot tās ūdenī var izdalīt toksīnus.

Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas - acu un citu gļotādu kairinājumu. Parasti zilaļģu savairošanās ir novērojama, ilgstoši pastāvot karstam un sausam laikam, bet, līdzko laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks, ūdens "ziedēšana" samazinās vai izzūd pavisam.

Pirms došanās peldēt iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību ūdens kvalitātei, primāri izvērtējot tā krāsu, jo zilaļģu ziedēšanas laikā ūdenim novērojama zilzaļa pelēcīgas nokrāsas plēve, kas pārklāj ūdens virsmu.