Aptuveni pusei Rojas un Mērsraga pašvaldību vēlēšanu kandidātu ir augstākā izglītība

Nedaudz vairāk nekā pusei kandidātu, kuri 18.decembrī gaidāmajās Rojas un Mērsraga pašvaldību vēlēšanās pretendēs uz deputātu vietām, ir augstākā izglītība, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā publicētā informācija.

Uz Rojas domi kandidē 68 kandidāti no pieciem sarakstiem, bet uz Mērsraga domi - 33 kandidāti no trim sarakstiem.

No 68 kandidātiem uz Rojas domi tieši pusei jeb 34 pretendentiem ir augstākā izglītība. 33 kandidātiem ir vidējā izglītība, bet vienam kandidātam - pamata izglītība.

Savukārt no 33 kandidātiem uz Mērsraga domi 18 pretendentiem jeb 54,5% ir augstākā izglītība. Vidējā izglītība ir 13 kandidātiem, bet pamata izglītība - diviem.

Rojā uz novada domi kandidē 38 vīrieši (55,9%) un 30 sievietes (44,1%). Uz Mērsraga domi kandidē 18 vīrieši (54,5%) un 15 sievietes (45,5%).

Rojā jaunākajam kandidātam ir 19 gadi, vecākajam - 75 gadi, savukārt Mērsragā attiecīgi - 18 gadi un 66 gadi. Kandidātu vidējais vecums Rojā ir 44,4 gadi, bet Mērsragā - 42,6 gadi. Lielākā daļa - 41,2% - Rojas domes deputātu kandidātu ir vecumā no 41 līdz 50 gadiem, bet Mērsragā visplašāk pārstāvētā vecuma grupa ir 31 līdz 40 gadi - šajā vecuma grupā ir 39,4% kandidātu.

Visi Mērsraga domes kandidāti pēc tautības ir latvieši. Savukārt uz Rojas novada domi kandidē 66 latvieši un pa vienam krievu un vācu tautības pārstāvim.

Rojas novadā dzīvo 63 jeb 92,6% no visiem deputātu kandidātiem. Viens kandidāts Rojas novadā strādā un viņam šeit pieder īpašums, diviem kandidātiem Rojā ir tikai īpašums, bet divi kandidāti Rojā tikai strādā. Savukārt visi kandidāti, kuri pretendē uz Mērsraga domi, šajā pašvaldībā arī dzīvo.

Rojas pašvaldības vēlēšanās uz 13 deputātu vietām pretendēs 68 kandidāti no pieciem sarakstiem, bet uz Mērsraga novada domi, kur arī paredzēts ievēlēt 13 deputātus, kandidēs 33 pārstāvji no trim sarakstiem.

Kā aģentūru LETA informēja Rojas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Valentīna Renckulberga, iesniegtie saraksti vēl nav galīgi apstiprināti, jo informācija par pieteiktajiem deputātu kandidātiem vēl nedēļas laikā tiks pārbaudīta. Vēlēšanu komisija vēl nav saņēmusi reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu pārbaužu rezultātus no Totalitārisma seku dokumentēšanas centra un Iekšlietu ministrijas Informācijas centra. Savukārt no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) jau ir saņemti pārbaužu rezultāti. Pārbaudot kandidātu personas kodus, dzīvesvietas adreses u.c. informāciju, PMLP nav konstatējusi nekādas aizķeršanās, kas neļautu kandidātiem piedalīties vēlēšanās, informēja Renckulberga.

Rojas novada vēlēšanām kā pirmā sarakstu iesniedza partija "Demokrāti.lv", kurā ar pirmo kārtas numuru kandidē pašreizējā novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa, bet pavisam sarakstā ir 16 kandidāti. Savu sarakstu Rojas novada domes vēlēšanām iesniegusi arī "Centriskā partija Latvijas Zemnieku savienība" - šajā sarakstā ar pirmo kārtas numuru kandidē bijušais Rojas novada domes priekšsēdētājs Jānis Žoluds. Arī šajā sarakstā ir 16 deputātu kandidāti. Sarakstu ar pieciem deputātu kandidātiem Rojā iesniegusi partija "Par prezidentālu republiku", kurā saraksta līderis ir Latvijas Universitātes lektors Māris Spriņģis.

Kā ceturtā savu sarakstu iesniedza apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK. Šajā sarakstā ir 16 kandidāti, bet pirmais kārtas numurs piešķirts juristei Liānai Bērziņai. Savu sarakstu Rojas novada domes vēlēšanām iesniegusi arī apvienība "Par atklātību". Ar pirmo kārtas numuru no šī saraksta kandidē uzņēmējs Ingus Matisons, bet sarakstā kopumā ir 15 kandidāti.

Savukārt Mērsraga novada domes vēlēšanām iesniegti trīs kandidātu saraksti. Sarakstā "Vienoti Mērsragam" ar pirmo kārtas numuru kandidē uzņēmēja Inese Lagzdiņa, bet otrais kārtas numurs piešķirts kādreizējam Mērsraga pagasta padomes priekšsēdētājam Albertam Neilandam. Pavisam sarakstā ir 16 kandidāti. Vēlētāju apvienības "Demokrātiju visiem" sarakstā arī ir 16 kandidāti, bet pirmais kārtas numurs piešķirts vienam no Mērsraga atdalīšanās iniciatoriem - no Mērsraga ievēlētajam Rojas novada domes deputātam Laurim Karlsonam. Savukārt no partijas "Par prezidentālu republiku" uz Mērsraga novada domi pretendē viena kandidāte - aptiekas vadītāja Marita Strupa.

Pašvaldību vēlēšanas Rojā un Mērsragā notiks šī gada 18.decembrī, kad vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 22. Vēlētāji, kuri kādu iemeslu dēļ nevarēs piedalīties vēlēšanās 18.decembrī, no 15.decembra līdz 17.decembrim varēs izmantot iespēju nobalsot iepriekš.

Vēlēšanas notiks pašreizējā Rojas novada teritoriālajās vienībās - Rojas pagastā un Mērsraga pagastā. Rojas pagastā būs izveidoti četri vēlēšanu iecirkņi, bet Mērsragā - viens vēlēšanu iecirknis.

Rojas novada domes un Mērsraga novada domes vēlēšanas Centrālā vēlēšanu komisija izsludināja 2010.gada 22.septembrī, pamatojoties uz 2010.gada 16.septembrī Saeimā pieņemto likumu "Par Rojas novada sadalīšanu un jaunizveidoto novadu darbības sākšanu".

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.