Meklēs pagaidu risinājumu reģionālajām televīzijām

Vienpadsmit reģionālo televīziju (TV) vadītāji nosūtījuši brīdinājuma vēstuli virknei amatpersonu, kurā pauž bažas par savu turpmāko darbību, jo ar nākamā gada janvāri reģionālajām TV būs jāmaksā par apraidi ciparu formātā.

Apraides nodrošinātājs Lattelecom norāda, ka vietējām TV bija dots pietiekami ilgs laiks no maija, lai pieņemtu lēmumu par turpmāko darbību. Kā reālākā iespēja tika izskatīts variants veidot vienotu reģionālo televīzijas kanālu. "Reģionālās un vietējās televīzijas var pārraidīt ēterā tikai ar SIA Lattelecom starpniecību, kurai ir nodots lietošanā viss televīzijai izmantojamo frekvenču spektrs.

Lai nodrošinātu ētera apraidi, reģionālajām televīzijām jānoslēdz līgums, kas paredz maksu vairāk nekā 650 000 latu gadā. Tādu naudu nav iespējams nopelnīt," teikts vēstulē. Vakar reģionālo TV un atbildīgās nozares pārstāvji vienojās, ka nākamgad Latvijas Televīzija (LTV) savā programmā izveidos trīs reģionālo ziņu blokus. "Tie varētu sastāvēt no 13 minūtēm reģionu ziņu no rīta, 13 minūtēm kādā citā skatāmā laikā un 26 minūtēm oriģinālraidījumu. Tas ir atskaites punkts, par kuru reģionālajām TV pašām jālemj tālāk," klāsta LTV ģenerāldirektors Edgars Kots.

Uz jautājumu, vai LTV būtu gatava segt atsevišķa kanāla apraides izmaksas, viņš atbild: "Tas nav iespējams. Vismaz pašreizējā brīdī." Savukārt Lattelecom norāda, ka pirmā reģionālā TV ciparu apraidē testa režīmā sāka raidīt maijā un uzņēmums rada iespēju nākt pretī, pārraidot reģionālās TV testa režīmā, neprasot maksu par apraidi, līdzīgi kā tas bija ar nacionālajām raidorganizācijām, kas pārejas periodā arī neko nemaksāja par apraidi ciparu formātā. "Šis bezmaksas apraides laiks no Lattelecom puses bija pretimnākšana, lai reģionālās TV varētu izmēģināt jauno tehnoloģiju un nepazust no ētera brīdī, kad skatītāji pārgāja no analogās uz ciparu TV apraidi," komentē Lattelecom Televīzijas biznesa daļas vadītāja Inga Alika.

Uzņēmums uzsver, ka uz sava rēķina nevar subsidēt citu komercorganizāciju izdevumus, tāpēc līdz 15. novembrim raidorganizācijām jāpanāk vienošanās ar Lattelecom par turpmāko apraidi. Tāpat tiek uzsvērts, ka pāreja uz ciparu apraidi sākās jau 2009. gada sākumā un tas ir bijis pietiekami ilgs laiks, lai valsts rastu risinājumu reģionālo TV jautājumam, kas līdz šim tā arī nav izdarīts.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais