Rēzeknes novada pagaidu administrācija ieceļ amatā izpilddirektoru

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Šodien uz pirmo sēdi sanāca Rēzeknes novada pagaidu administrācija, kurā tā apstiprināja jaunu pašvaldības nolikumu, izveidoja Viļānu apvienības pārvaldi, kā arī iecēla amatā Rēzeknes novada pašvaldības izpilddirektoru un viņa vietnieku.

Šodien sākusi strādāt jaunā Rēzeknes novada pašvaldība, kurā apvienojušies līdzšinējais Viļānu novads un Rēzeknes novads. Sākotnēji Saeima bija paredzējusi, ka Rēzeknes novadam pievienosies arī Varakļānu novads, taču Satversmes tiesa lēma, ka tas neatbilstu Satversmei, tāpēc Varakļānu novads arī pēc reformas pagaidām paliek kā atsevišķa administratīvā vienība.

Satversmes tiesas sprieduma dēļ 5.jūnijā paredzētās pašvaldību vēlēšanas Rēzeknes novadā ir pārceltas uz 11.septembri. Paredzēts, ka jaunie deputāti uz pirmo sēdi sanāks 1.oktobrī. Līdz tam domes funkcijas pildīs pagaidu administrācija, kas izveidota atbilstoši Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanu likumam.

Pagaidu administrācijas vadītājs ir līdzšinējais Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs (V), savukārt pagaidu administrācijas locekle - līdzšinējā Viļānu novada domes priekšsēdētāja Jekaterina Ivanova (S).

Pagaidu administrācija pilda normatīvajos aktos noteiktās vietējās pašvaldības domes funkcijas un nodrošinās pašvaldības institūciju darba nepārtrauktību, kā arī finansiālo un saimniecisko darbību. Kā pirmais veicamais darbs pagaidu administrācijai bija pašvaldības nolikuma apstiprināšana, ko šodien Švarcs un Ivanova arī izdarīja.

Tāpat tika apstiprināts arī pagaidu administrācijas nolikums, nosakot pagaidu administrācijas locekļu kompetenci, sēžu sasaukšanas un norises kārtību, darba organizatorisko un tehnisko apkalpošanu, lēmuma projekta sagatavošanas, iesniegšanas, reģistrēšanas, kā arī izskatīšanas kārtību pašvaldības institūcijās.

Tas paredz, ka lēmumus pieņem balsojot, taču, ja starp pagaidu administrācijas pārstāvjiem balsojumi ir atšķirīgi, tad kā noteicošo pieņem tā pārstāvja balsi, kurš pārstāv lielāko iedzīvotāju skaitu.

Ivanova sēdē pauda cerību, ka pusēm izdosies dzīvot draudzīgi, piebilstot, ka šis ir viens punkts, kurā pavisam draudzīgi neizdosies dzīvot. Švarcs skaidroja, ka puses par šo ir daudz diskutējušas, norādot, ka šī nav korekta forma, jo lēmuma pieņemšanas brīdī svars ir iedzīvotāju skaitam. Viņš cer, ka pieņemot lēmumus nevajadzēs skaitīt iedzīvotāju proporcijas un lēmumus izdosies pieņemt vienbalsīgi.

Vienlaikus Švarcs informēja, ka Rēzeknes novada pašvaldības pagaidu administrācijas sēdes notiks katru ceturtdienu, un tajās tiks izskatīti visi jautājumi, kas iepriekš bija domes deputātu kompetencē.

Veidojot jauno Rēzeknes novadu, noteikts, ka bijušā Viļānu novada teritorijas pārvaldi realizēs Viļānu apvienība. Par Viļānu apvienības vadītāja pienākumu izpildītāju iecelta Iveta Pižica, kuras mēnešalgas likme noteikta 1700 eiro apmērā. Rēzeknes novada pagaidu administrācijas vadītājs informēja, ka iepriekš veiktas pārrunas pašvaldībā par iespējamajiem darbiniekiem, kuri varētu pildīt apvienības vadītāja pienākumus, kā rezultātā pieņemts lēmums amatā virzīt Pižicu. Plānots, ka tuvāko mēnešu laikā tiks izsludināts atklāts konkurss uz šo amatu.

Viļānu apvienības pārvaldes sastāvā, kā šīs iestādes struktūrvienības ietilps četras augstākā līmeņa struktūrvienības un desmit zemākā līmeņa struktūrvienības. Augstākā līmeņa struktūrvienībās ietilps Dekšāres pagasta pārvalde, Sokolku pagasta pārvalde, Viļānu pagasta pārvalde un Viļānu pilsētas pārvalde.

Tikmēr zemākā līmeņa struktūrvienības ir Dekšāres pagasta bibliotēka, Dekšāres feldšeru-vecmāšu punkts, Atspukas feldšeru-vecmāšu punkts, Sokolku pagasta bibliotēka, Sokolku pagasta feldšeru-vecmāšu punkts, Viļānu pagasta Radopoles bibliotēka, Viļānu pētniecības centrs "Dadzis", Viļānu pilsētas bibliotēka, Viļānu novadpētniecības muzejs un Viļānu kultūras nams.

Šodienas sēdē tika apstiprināts arī Viļānu apvienības pārvaldes nolikums, kas reglamentē rīcību ar finansēm, mantu, iestādes vadītāja un darbinieku kompetenci, kā arī citus jautājumus.

Savukārt par Rēzeknes novada pašvaldības izpilddirektoru iecelts Jānis Troška un viņa mēnešalga būs 1903 eiro apmērā. Par viņa vietnieku iecelts bijušais Viļānu novada pašvaldības izpilddirektors Andris Stafeckis, kura mēnešalga noteikta 1540 eiro apmērā.

Šodienas sēdē pagaidu administrācija arī lēma, ka tās vadītājam Švarcam ir pirmais paraksts un pašvaldības Finanšu un grāmatvedības nodaļas galvenajam grāmatvedim - otrais paraksts.

Tāpat pagaidu administrācija lēma par Rēzeknes novada pašvaldības administrācijas, Rēzeknes novada pašvaldības Sociālā dienesta, Dricānu bāriņtiesas, Maltas bāriņtiesas un Viļānu bāriņtiesas darbinieku amatu un mēnešalgu sarakstu.

Sēdes darba kārtībā bija arī jautājums par Rēzeknes novada simbolikas apstiprināšanu, kurā pieņemts Rēzeknes novada pašvaldības ģērbonis. Arī turpmāk tas atspoguļos zaļā laukā zelta vārpu jumi, kam augšā atrodas sudraba kamols un ģērboni rotās zelta pavedienapmale.

Švarcs uzsvēra, ka neviens ne pie viena netiek pievienots, kā arī viņš aicināja abus novadus strādāt kopā. Viņaprāt, svarīgi, ka pašvaldības darbā maksimāli tiek iesaistīta vietējā kopiena. Tāpat pagaidu administrācijas vadītājs akcentēja, ka tuvākā mēneša laikā veicams liels darbs, lai izveidotu jaunā Rēzeknes novada budžetu, panākot, ka katras teritoriālās vienības iedzīvotāji saprot, ko pašvaldība dara un plāno darīt.