Pirmo reizi Latvijā pētīs mikroplastmasas piesārņojumu pludmales smiltīs

© Dāvis Ūlands/F64

Latvijas Hidroekoloģijas institūts un studenšu korporācija "Selga" kopīgiem spēkiem īstenos projektu ar mērķi pirmo reizi Latvijā izpētīt un kartēt, kāds ir mikroplastmasas piesārņojums piekrastes smiltīs Baltijas jūras piekrastē visā tās garumā no Papes līdz Ainažiem

Viena no Latvijas bagātībām ir daba, tai skaitā jūras krasts - Baltijas jūras piekrastes garums Latvijā ir 497 km. Aizvien vairāk dabā ir jūtama cilvēka ietekme kā sekas rūpniecības un tehnoloģiju attīstībai. Piesārņojumam, kura izcelsme ir sauszeme, ir tendence nonākt un uzkrāties tieši jūras ekosistēmā. Pēdējās dekādes viena no aktuālākajām problēmām ir - neredzamais piesārņojums, ko izraisa mikroplastmasas uzkrāšanās vidē.

Lai informētu Latvijas sabiedrību par plastmasas ietekmi uz vidi, ir nepieciešams iegūt kvalitatīvus un pētniecībā balstītus datus. Pašlaik pietrūkst precīzas un visaptverošas informācijas par mikroskopisko plastmasas daļiņu piesārņojumu Latvijas pludmalēs. Informācijas kampaņām un tālākām pētniecības aktivitātēm ir svarīgi apzināt, kāds ir sākotnējais stāvoklis.

Tāpēc visas vasaras garumā (jūnija, jūlija un augusta mēnešos) katru nedēļu notiks paraugu ievākšana 25 Latvijas pludmalēs. Interesenti var pievienoties šajā aktivitātē, piesakoties LHEI. Aktivitāte notiek ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskos drošības nosacījumus. Tiks ievāktas, sijātas un skalotas smiltis, tālāk apstrādātas laboratorijā, lai noteiktu kādas un cik daudz tur ir mikroplastmasas daļiņas. Pirmo paraugu apstrāde liecina, ka mikroplastasa pludmales smiltīs ir, gan putuplasta gabaliņu, gan sintētisko šķiedru veidā.

Rezultāti būs pieejami LHEI mājaslapā 2021.gada nogalē un ar tiem varēs iepazīties ikviens ieinteresēts sabiedrības pārstāvis, tie arī kalpos par sākuma datiem mikroplastmasas piesārņojuma monitoringam Latvijā. Studenšu korporācija "Selga" savas jubilejas ietvaros organizēs dažādus izglītojošus pasākumus, rosinot diskusiju par to, ka nepieciešams pārskatīt savus ikdienas paradumus. Mēs katrs varam sākt ar sevi!

Svarīgākais