Kurzemē medībās mežacūka uzbrukusi cilvēkam

Pagājušās nedēļas beigās Kurzemē medībās ievainota mežacūka uzbruka dzinējam, kurš guva plēstu brūci augšstilbā, cietušo mednieku mediķi nogādāja Mikroķirurģijas centrā Rīgā, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Laura Bundule.

Kurzemes reģionā kāds 46 gadus vecs vīrietis ar slīpmašīnu mājās zāģējis dēlīšus un guvis traumatisku pirkstu un apakšdelma daļēju amputāciju. NMPD dienesta mediķu brigāde cietušo nogādāja Mikroķirurģijas centrā Rīgā. Savukārt Vidzemes reģionā 35 gadus veca sieviete guvusi termisku traumu ar karstu ūdeni. Ar vēdera, iespējams, arī pēdu termisku apdegumu cietušo NMPD mediķi nogādājuši Madonas slimnīcā.

NMPD mediķi slimnīcā nogādājuši arī četrus hipotermijas jeb ķermeņa atdzišanas upurus.

Pagājušās nedēļas brīvdienās mediķi izbraukuši uz 2323 izsaukumiem visā Latvijā, tajā skaitā uz 409 dažādu traumu gadījumiem.

Brīvdienās NMPD mediķi steigušies palīgā sešos gadījumos, lai palīdzētu uz ceļiem cietušiem gājējiem, kurus notriecis vai ievainojis autotransports. Diemžēl divos gadījumos cilvēkus vairs nevarēja glābt. Vienā gadījumā sieviete ar ļoti smagu politraumu nogādāta slimnīcā. Pērējos gadījumos cilvēku guvuši galvas smadzeņu satricinājumus, lūzumus, sasitumus.

NMPD mediķi atkārtoti atgādina iedzīvotājiem būt ļoti piesardzīgiem diennakts tumšajā laikā, šķērsojot ielas vai pārvietojoties gar ceļu malām, jo cilvēka un automašīnas sadursmes rezultātā cilvēks var gūt ļoti smagas un dzīvībai bīstamas traumas. Smagākos gadījumos, kad gājējs tiek notriekts vai pat "pamests gaisā" un krītot atsitas pret mašīnu un zemi, cilvēks var gūt komplicētus roku, kāju, iegurņa, krūškurvja, ribu un mugurkaula lūzumus, kas var kombinēties ar iekšējo orgānu un galvas sasitumiem un asins izplūdumiem.

Arī autovadītājus mediķi aicina respektēt kājāmgājējus, jo pēdējā laikā bijuši vairāki gadījumi, kad cilvēkus automašīnas notriekušas pat uz gājēju pārejām.

Izejot uz ielas, pie apģērba vai somas ir jābūt atstarojošam elementam. Ja pārvietojoties pa ceļiem, šosejām un to nomalēm, NMPD aicina izmantot ne tikai atstarojošus elementus pie apģērba, bet arī iedegtus kabatas lukturīšus.

Mediķi aicina pārvietoties pa ceļa nomali vai braucamo daļu tikai tad, ja citādi nav iespējams. Kā arī jāturas pēc iespējas tuvāk ceļa ārējai malai un jāiet pretī mašīnu braukšanas virzienam un obligāti jāpārliecinās par to, ka autovadītāji gājēju var pamanīt.

Laikā, kad pat dienas gaišajā laikā ir miglains, lietains un pelēks, NMPD aicina pārdomāt iespēju izvēlēties košāku apģērbu vai kādu apģērba detaļu, kas var izcelt un padarīt cilvēku pamanāmāku pelēkajās rudens dienās.

NMPD aicina arī vecākus īpaši uzmanīgi izvēlēties apģērbu bērniem. Veikali piedāvā gan jakas, gan mēteļus ar apģērbā jau iestrādātiem atstarojošiem elementiem. Tāpat atstarojošie elementi tiek izvietoti arī uz skolas somām.

Šķērsot ielu, ieteicams tam paredzētās vietās, bet, ja tas nav iespējams, vairākkārt jāpārliecinās, vai izvēlētais ceļš ir drošs.

Tāpat kā autovadītāji nedrīkst pie stūres sēsties alkohola reibumā, arī gājēju drošība nav savienojama ar alkohola lietošanu, atgādina mediķi, uzsverot, ka minētie noteikumi jāievēro ne tikai gājējiem, bet arī personām, kas pārvietojas ar riteni, skeitbordu, skrituļslidām, skrejriteni un invalīdu ratiņiem.