Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pašvaldību vēlēšanas: cik aktīvi ir vēlētāji novados? [papildināts]

© f64.lv, Kaspars Krafts

Šodien, 5. jūnijā, Latvijā notiek pašvaldību vēlēšanas, kurās var balsot no plkst.7 līdz 20. Šajās vēlēšanās jāievēlē 664 deputāti kopumā 40 pašvaldībās - sešās valstspilsētās un 34 no jauna izveidotajos novados, kuri sāks darbu 1.jūlijā līdz ar administratīvi teritoriālās reformas stāšanos spēkā.

Dobeles novada Krimūnu pagastā šajās pašvaldību vēlēšanās iedzīvotāju aktivitāte ir zemāka nekā citus gadus, savos novērojumos dalījās Krimūnu pagastā esošā 435.vēlēšanu iecirkņa vadītāja Kristīne Ļaksa.

Viņa aģentūrai LETA pastāstīja, uz iecirkni nākošie vēlētāji jau lielākoties zina, par ko balsos. Ļaksa arī sacīja, ka vecāka gadagājuma cilvēki ir vairāk informēti, piemēram, par to, ka līdzi jāņem sava pildspalva.

Šajā iecirknī šodien vēlējušies balsot arī divi iedzīvotāji, kuri nav bijuši iekļauti attiecīgās teritorijas vēlētāju sarakstā, tāpēc viņiem nobalsot nav izdevies.

Kā novēroja LETA, iecirknī vēlētājiem un darbiniekiem paredzētie galdi ir izlikti ar vismaz divu metru distanci. Vairākās vietās pieejami dezinfekcijas līdzekļi. Visi vēlētāji nākuši ar sejas maskām.

Sestdien no plkst.7 līdz 12 Saulkrastu novadā pašvaldības vēlēšanās nobalsojuši 710 vēlētāji, bet, skaitot kopā ar iepriekšējās balsošanas dienām, novadā savu izvēli ir izdarījuši 2223 vēlētāji jeb 30,72% no kopējā balsstiesīgo vēlētāju skaita, aģentūru LETA informēja Saulkrastu novada pašvaldības vēlēšanu komisijas sekretāre Ilze Rupeika.

Lielāka aktivitāte vērojama vēlēšanu iecirkņos Saulkrastu novada domē un kultūras namā "Zvejniekciems".

Rupeika pavēstīja, ka uz vēlēšanu iecirkņiem ierodas dažādās vecuma grupu vēlētāji - gan jaunieši, kuri balso pirmo reizi, gan arī tādi, kuriem vecums tuvojas 100 gadu robežai. Lielākā interese novērota no vidēja vecuma vēlētājiem un vēlētājiem gados.

Kopēju vēlētāju noskaņojumu Rupeika raksturoja kā pozitīvu, tomēr norādīja, ka ir arī tādi vēlētāji, kas noskaņoti citādi.

Tāpat būtiski starpgadījumi Saulkrastu novadā nav notikuši - vēlētāji nāk apzinīgi ar savām maskām, daudzi arī ar savām pildspalvām.

Lubānā vēlētāju aktivitāte pagaidām ir zemāka nekā citus gadus, atzina Lubānas pilsētas kluba vēlēšanu iecirkņa vadītāja Sandra Līcīte.

To Līcīte teica sarunā ar Latvija Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studentiem, kuri šodien darbojas sadarbībā ar aģentūru LETA.

Uz Lubānas pilsētas klubā izvietoto vēlēšanu iecirkni cilvēki nāk raiti, un līdz plkst.12 iecirknī teju visu laiku ir bijuši vēlētāji. Daļa iedzīvotāju balsot nāk kopā ar ģimenēm. Vēlētāji ierodas regulāri, ik pa brīdim veidojot rindas. Vēlēšanas šajā Madonas novada vēlēšanu iecirknī noris mierīgi, pārkāpumu līdz šim nav bijis.

Vēlētāji Lubānā atzīst, ka vēlēšanu process noritējis raiti un starp sešiem piedāvātajiem Madonas novada partiju sarakstiem bijis viegli izvēlēties. Izvēles kritēriji iedzīvotājiem bijuši dažādi - vēlētāji pētījuši partiju programmas, pastkastē saņemtos bukletus; daži neslēpj, ka izvēle izdarīta tāpēc, ka personīgi pazīst kādu no kandidātiem.

Lubānas pilsētas kluba vēlēšanu iecirknī sastaptie vēlētāji sagaida labākus ceļus, rūpes par pensionāriem un jaunajām ģimenēm, kā arī cer, ka jaunievēlētie deputāti radīs veidus, kā piesaistīt jauniešus atgriezties uz dzīvi Madonas novadā. Kāds vēlētājs atzīmē, ka satraucas par vidusskolas saglabāšanu Lubānas pilsētā. Vēl kāda no vēlētājiem atzīmē, ka uz vēlēšanām jāiet, lai izpildītu pilsoņa pienākumu, apzinoties, ka pašvaldība lems par iedzīvotāju ikdienu turpmākos četrus gadus.

Aptaujātie vēlētāji atzīst, ka grūti prognozēt šo vēlēšanu iznākumu, jo, apvienojot novadus, grūti paredzēt, kā balsos citi jaunā apvienotā Madonas novada iedzīvotāji.

Iepriekšējās vēlēšanu dienās šajā vēlēšanu iecirknī nobalsojuši 266 cilvēki, taču līdz šodienas plkst.12 savu balsi par kādu no partiju sarakstiem atdevuši 245 cilvēki.

Lubānas pilsētas kluba vēlēšanu iecirkņa vadītāja Sandra Līcīte atzīst, ka šogad iedzīvotāji, salīdzinot ar citiem vēlēšanu gadiem, vēlēšanas apmeklē pasīvāk. Viņasprāt, to iespējams skaidrot ar plašsaziņas līdzekļos iepriekš izskanējušo paziņojumu par Madonas novada vēlēšanu pārcelšanu uz 11.septembri, taču Līcīte cer uz iedzīvotāju aktivitātes pieaugumu dienas otrajā pusē.

Iecavā šajās pašvaldību vēlēšanās ir vērojama zemāka aktivitāte nekā iepriekšējās, noskaidroja aģentūra LETA.

Bauskā iedzīvotāju interese par pašvaldību vēlēšanām šajās vēlēšanās ir būtiski mazāka nekā pirms četriem gadiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Bauskas Kultūras centra vēlēšanu iecirknī aģentūrai LETA stāstīja, ka sestdien līdz pusdienlaikam vēlētāju aktivitāte bijusi ļoti zema, salīdzinot ar situāciju pirms četriem gadiem.

Pusdienlaikā, apmeklējot vēlēšanu iecirkni Bauskas Kultūras centrā, aģentūra LETA novēroja, ka tajā nav neviena vēlētāja.

Tāpat salīdzinoši zema aktivitāte ir vēlēšanu iecirknī Bauskas Valsts ģimnāzijā.

Vēlēšanu iecirknī Nr.857, kas atrodas Tukuma pilsētas Kultūras namā, vēlēšanu process norit raiti, vēlētāju aktivitāte ir mērena un rinda pie iecirkņa neveidojas, novēroja aģentūra LETA.

Vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētāja Zane Kjahjare vērtēja, ka kopumā iedzīvotāju aktivitāte ir mērena. Rīta pusē iecirknī bijis klusāk, taču patlaban aktivitāte pieaug. Viņa arī sacīja, ka pašlaik aktīvākās ir senioru un vidējās paaudzes vēlētāju grupas, savukārt jaunieši vairāk izmantojuši iespēju nobalsot iepriekš.

Vaicāta par epidemioloģisko noteikumu ievērošanu, Kjahjare atbildēja, ka līdz šim problēmas nav bijušas. Iecirknī vismaz divās vietās ir pieejamas papildu sejas maskas un dezinfekcijas līdzekļi.

Iecirkņa priekšsēdētāja arī norādīja, ka līdz šim nav bijuši starpgadījumi, kas attiektos uz personu apliecinošiem dokumentiem, neskaidrībām vēlēšanu procesā vai citiem pārpratumiem.

Aģentūras LETA aptaujātie tukumnieki pauda diezgan lielu vienprātību, ka šīs vēlēšanas pašvaldībai atnesīs pārmaiņas. Vēlētāji norādīja, ka par savu izvēli ir pārliecināti.

Kāds vīrietis sacīja, ka veltījis daudz laika, lai izdomātu, par ko balsot, savukārt citi vēlētāji sacīja, ka balsojuši intuitīvi vai par radiniekiem.

Kopumā vēlētāji vēlēšanu procesu iecirknī vērtē atzinīgi, norādot, ka rindās ilgi nav jāstāv, kā arī iecirkņa darbinieki ir atsaucīgi un palīdz, tiklīdz tas nepieciešams.

Valdlaučos augstas vēlētāju aktivitātes dēļ nācies nedaudz pārkārtot vēlēšanu iecirkni, pastāstīja Ķekavas novada pirmsskolas izglītības iestādē "Zvaigznīte" izvietotā vēlēšanu iecirkņa darbinieces.

To vēlēšanu iecirknī atklāja sarunā ar Latvija Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studentiem, kuri šodien darbojas sadarbībā ar aģentūru LETA.

Ķekavas novada Valdlaučos šodien vērojama augsta vēlētāju aktivitāte, kas bija novērojama arī iepriekšējās balsošanas laikā. Trīs dienu laikā iepriekšējā balsošanā novēlējuši 282 vēlētāji.

"Tas Valdlaučiem ir daudz", skaidroja vēlēšanu iecirkņa priekšniece Maija Ukstiņa.

Augstās vēlētāju aktivitātes dēļ iecirknis pārcēlies uz bērnudārza iekštelpām, kaut sākotnēji vēlēšanu iecirkņa darba norise bijusi paredzēta pagalmā uzslietajā baltajā teltī.

"Tur mums bija divi galdi, bet sapratām, ka ar to nepietiks, nācās pārkārtoties uz iekštelpām un četriem galdiem", pastāstīja pieredzējušās iecirkņa darbinieces, kas teju nemainīgā sastāvā kopā strādājušas jau kopš 2000.gadu sākuma.

Iecirknī pieļauj, ka vēlētāju skaita palielināšanos veicinājis arī tas, ka atbilstoši Administratīvi teritoriālajai reformai no 1.jūlija Ķekavas novadā iekļausies arī Baldones novads un šogad var balsot jebkurā no novadu iecirkņiem. Šī iemesla dēļ iecirkņa darbiniecēm grūti paredzēt kopējo gaidāmo vēlētāju skaitu.

Starp plkst.10.30 un 12 vēlētāju plūsma iecirknī bijusi vienmērīga, iedzīvotāji saņem skaidrojumus par vēlēšanu procesu un pareizu vēlēšanu zīmju aizpildīšanu.

Valdlauciete Ilze uzsvēra, ka viņas prioritātes šajās vēlēšanās ir bērni un ceļi, piebilstot, ka "apmēram zina, kuri šādas prioritātes varētu realizēt".

Kāds cits vēlētājs pie vēlēšanu iecirkņa neslēpa dusmas par esošo politisko situāciju, norādot, ka ilūziju par vēlēšanu iznākumu viņam neesot. "Man ilūziju nav, visi viņi ir vairāk vai mazāk korumpanti, kas sadala budžetu un tad to "apgūst"," stāstīja vīrietis, uzsverot, ka balsos par "mazāko ļaunumu", jo citas izejas neesot.

Pie vēlēšanu iecirkņa sastaptie pauda atšķirīgus viedokļus par to, vai esošā pašvaldības vadība būtu jāsaglabā, vai jānomaina. Tāpat vēlētāji izvēlas balsot arī par sev pazīstamiem novadniekiem vai radiniekiem, kuri šogad startē vēlēšanās.

Ķekavas novadā uz vietām domē pretendē desmit partiju saraksti.

Savukārt vēlētāju aktivitāte Jūrmalā sestdienas rītā, salīdzinot ar piektdienu, ir zema, aģentūrai LETA komentēja Pumpuru vidusskolā izveidotā 211.vēlēšanu iecirkņa pārstāve.

Viņa atklāja, ka vēlēšanu process patlaban norit raiti un bez aizķeršanās. Visaktīvākie esot vecākā gadagājuma un vidējās paaudzes vēlētāji. Tomēr, kā atzina vēlēšanu iecirkņa pārstāve, piektdien vēlētāju aktivitāte bijusi lielāka.

"Tā kā ir pats rīts, es ļoti ceru, ka aktivitāte uzlabosies un cilvēki būs krietni atsaucīgāki," sacīja vēlēšanu iecirkņa pārstāve.

Nekādi epidemioloģisko noteikumu pārkāpumi Pumpuru vidusskolā izveidotajā iecirknī līdz šim neesot konstatēti, bet gadījumā, ja kāds no vēlētājiem aizmirsis paņemt sejas aizsegu, to var saņemt vēlēšanu iecirknī.

Jūrmalas mēra kandidāts un pašreizējais domes deputāts Andris Čuda (NA), kurš bija ieradies nobalsot šajā iecirknī, aģentūrai LETA sacīja, ka pēc vēlēšanām sagaida izmaiņas pašvaldības darbā. "Ja nenotiks izmaiņas, mūsu darbs acīmredzot nebūs bijis pietiekams," norādīja Čuda.

Komentējot vēlētāju aktivitāti, politiķis pauda prieku, ka vēlētāji nāk uz iecirkni un balso. Viņš arī piebilda, ka liela jūrmalnieku aktivitāte bijusi iepriekšējās dienās.

Šogad pašvaldību vēlēšanās Madonas novadā aktivitāte ir samērā augsta, turklāt sagaidāma arī liela jauniešu līdzdalība, aģentūrai LETA pastāstīja Madonas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Evita Zāle.

Viņa atklāja, ka vēlētāju aktivitāte pašvaldībā ir laba un balsotāju ir daudz. Rindas pie iecirkņiem vēl neveidojas, taču iecirkņos pārstāvji ir informēti par rīcību, ja rindas sāks veidoties.

Ņemot vērā, ka vēlētāju aktivitāte bija gana augsta iepriekšējās divās dienās, arī sestdienā tiek prognozēts liels vēlētāju pieplūdums.

LETA jau ziņoja, ka iepriekšējā balsošanā vēlētāji bija aktīvāki pirmajās stundās pēc Madonas novada vēlēšanu iecirkņu atvēršanas.

"Vēlētāji zināja, ka Madonas novadā iepriekšējā balsošana sākās divas stundas agrāk nekā pārējā valstī, jo pirmajās stundās cilvēku aktivitāte bija augsta. Dienas vidū cilvēku iecirkņos bija mazāk, bet ceram, ka pēc darba laika beigām viņi nāks nobalsot līdz plkst.20," prognozēja Zāle.

Madonas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja sacīja, ka balsošana iecirkņos norit raiti, cilvēki ievēro epidemioloģiskās drošības prasības. Arī sūdzības par priekšvēlēšanu aģitāciju komisija neesot saņēmusi.

LETA jau vēstīja, ka Madonas novadā ceturtdien pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā nobalsoja 808 cilvēki jeb 3,28% no kopējā balsstiesīgo skaita.

Savukārt Ādažu un Jēkabpils novados iedzīvotāji aktīvi izmanto iespēju pašvaldības vēlēšanās nobalsot no personīgās automašīnas, aģentūrai LETA pastāstīja abu pašvaldību vēlēšanu komisijas priekšsēdētājas.

Ādažu novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Agita Berkmane sacīja, ka Ādažos kopumā pa vairākām dienām balsi ir atdevuši vairāk nekā 3000 iedzīvotāju, savukārt sestdienas rītā vēlēt ieradušies apmēram 700 vēlētāju.

Berkmane atzina, lai arī populāra ir arī āra balsošana jeb balsošana no personīgās automašīnas, tomēr kopumā iedzīvotāji biežāk izvēlas balsot iecirknī. Uz vēlēšanām ierodas visas vecuma grupas - gan jauni, gan vidēja vecuma, gan seniori.

Tāpat viņa minēja, ka ilgstoši garas rindas nav novērojamas, un cilvēkiem ārpus iecirkņa jāgaida vien pāris minūtes. Vēlētāji ievēro gan epidemioloģiskās prasības, gan aģitācijas aizliegumu.

Viņa piebilda, ka vēlēšanu iecirkņi ir gatavi, lai organizēt cilvēku plūsmu, gadījumā, ja aktivitāte pieaugs.

Kā klātienē pārliecinājās aģentūra LETA, dienas gaitā interese par iespēju nobalsot automašīnā saglabājās liela, taču arī ap pusdienlaiku rindas neveidojās garas, proti, dienas vidū rindā nestāvēja vairāk par trim automašīnām vienlaikus. Arī balsošana no automašīnas notiek bez liekas aizkavēšanās - ne ilgāk kā piecas minūtes - un aizvien jaunas mašīnas var piestāt, lai balsotu.

Saskaņā ar aģentūras LETA novērojumiem, pie galvenā iecirkņa nav skaidras norādes, ka pie tā konkrētajā stāvlaukumā ir vēlēšanu iecirknis, bet tas vietējiem netraucē ar vēlēšanu procesu, jo manāms, ka iedzīvotāji ir labi informēti par notikuma norisi.

Novadā pie citiem iecirkņiem ir vērojama pastāvīgs cilvēku pieplūdums, taču cilvēku daudzums nav tik liels, lai veidotos rindas ārpusē. Tāpat līdzīga aktivitāte bija vērojama piektdienas vakarā, kad cilvēki steidza nobalsot darba dienā, lai brīvdienās baudītu labos laika apstākļus.

Arī Jēkabpils novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Upmace aģentūrai LETA sacīja, ka āra balsošanu no automašīnām izmanto visas vecuma grupas, taču seniori ir mazliet piesardzīgāki - vecākā gadagājuma iedzīvotāji vispirms ierodas pie iecirkņa un apjautājas par vēlēšanu kārtību. Savukārt jauni cilvēki biežāk izmanto iespēju nobalsos, neizkāpjot no sava auto.

Lai arī sestdien laika apstākļi ir labvēlīgi atpūtai brīvā dabā, iecirkņa vadītāja pauda pārliecību, ka vēlētāji dosies arī uz vēlēšanu iecirkņiem.

Upmace pastāstīja, ka Jēkabpils novadā vēlētāji ievēro prasības gan par aģitācijas aizliegumu, gan par epidemioloģisko drošību.

Tāpat viņa atzīmēja, ka vēlētāji ir sagatavojušies - ierodas sejas maskās un ar savām pildspalvām.

Jau vēstīts, ka pašvaldību vēlēšanu pirmajā stundā, proti, šodien no plkst.7 līdz 8, nobalsoja kopumā 5843 vēlētāji jeb 0,61% balsstiesīgo iedzīvotāju, tostarp lielākā aktivitāte vēlēšanu pirmajā stundā bija Latgalē, kur nobalsoja 0,65% balsstiesīgo. Vienlaikus Vidzemē vēlēšanu dienas pirmajā stundā nobalsoja 0,63% balsstiesīgo iedzīvotāju, kamēr Zemgalē un arī Kurzemē - 0,56% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Kopā šajās pašvaldību vēlēšanās var piedalīties 964 339 Latvijas iedzīvotāji.

Pašvaldību vēlēšanas sestdien nenotiek Rīgā, kur dome tika ievēlēta ārkārtas vēlēšanās pērn, kā arī Rēzeknes novadā un Varakļānu novadā, kur vēlēšanas tika apturētas pēc Satversmes tiesas sprieduma. Vēlēšanas Varakļānu novadā un Rēzeknes novadā notiks 11.septembrī.

Lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus, vēlētājiem balošanas iecirkņos ir jāievēro epidemioloģiskās drošības pasākumi - jāietur divu metru distance, jādezinficē rokas, jāvelk sejas maska, kā arī ieteicams lietot savu pildspalvu. Vēlētāji vienreizlietojamo sejas masku un pildspalvu var saņemt arī iecirknī. Uzrādot vēlēšanu iecirkņa darbiniekam pasi vai personas apliecību, ir jāatsedz seja.