Ogres vadība maldina iedzīvotājus par ekspluatācijā nenodota tilta izmantošanas drošumu

© Ekrānšāviņš no FB

Ekspluatācijā nenodotu tiltu pāri Ogres upei drīkst izmantot, ja vien to nešūpo un nelec no tā upē - ar šādiem argumentiem Ogres novada pašvaldība aicina iedzīvotājus izmantot 4. maijā atklāto jaunuzbūvēto, bet ekspluatācijā joprojām nenodoto tiltu.

No Ministru kabineta noteikumiem izriet, ka jaunbūves lietošana pirms tās nodošanas ekspluatācijā nav atļauta.

Šā gada 19. maijā Ogres novada pašvaldības mājas lapā ievietota publikācija ar aicinājumu iedzīvotājiem droši lietot jaunuzbūvēto tiltu, apgalvojot, ka atbilstoši normatīvajiem aktiem ir būves, kuras drīkst lietot pirms to nodošanas ekspluatācijā: “Ir būves, kuras drīkst izmantot pirms to nodošanas ekspluatācijā, un jaunais gājēju tilts pār Ogres upi, kas iedzīvotājiem ir pieejams kopš šī gada 4. maija, ir viena no šādām būvēm. Ministru kabineta noteikumu Nr.633 “Autoceļu un ielu būvnoteikumi’ 85.6. apakšpunkts paredz būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā vai pēc būvdarbu pabeigšanas pirms būves nodošanas ekspluatācijā, ja tas ir paredzēts būvprojektā. Iekārtā gājēju tilta projekta autors ir SIA “BT PROJEKTS”, un autoruzraugs, būvprojekta vadītājs būvprojektā ir ietvēris izvērtējumu tilta izmantošanas pieļaujamībai pēc būvdarbu pabeigšanas. Tas nozīmē, ka tiltu drīkst izmanto pirms tā nodošanas ekspluatācijā, taču ir jāievēro vairāki nosacījumi, un tie ir: tiltu aizliegts šūpot; aizliegts kāpt uz tilta margām; aizliegts lēkt no tilta upē...”

Ar šādu publikāciju Ogres pašvaldība faktiski maldina sabiedrību par jaunā gājēju tilta izmantošanas iespējamību pirms tā nodošanas ekspluatācijā. Gājēju tilts nav ne autoceļš, ne iela, un tilta būvatļauja izsniegta saskaņā ar Ministru kabineta (MK) 2017. gada 9. maija noteikumiem Nr.253 "Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi". Šo noteikumu 114.punktā noteikts, ka iespējams lietot tikai ekspluatācijā pieņemto inženierbūvi tās pārbūves vai tās atjaunošanas laikā. Savukārt, 4. maijā atklātais gājēju tilts pāri Ogres upei ir jaunbūve, kuras izmantošana pirms tās pieņemšanas ekspluatācijā ir aizliegta.

To ka šis gājēju tilts joprojām nav nodots ekspluatācijā var pārbaudīt ikviens interesents būvniecības informācijas sistēmas mājaslapā ievadot lietas numuru BIS-90768-2115.

MK noteikumu 114. punktā teikts sekojošais: “Ekspluatācijā pieņemtas inženierbūves pārbūves vai atjaunošanas laikā tās izmantošana pirms pieņemšanas ekspluatācijā ir atļauta, ja būvprojektā iekļauts izvērtējums par inženierbūves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā un izmantošanas nosacījumi”.

Maija sākumā par tilta atklāšanu svinīgi vēstīja Ogres pašvaldības portāls: “4. maija pēcpusdienā, ievērojot šobrīd noteiktās distancēšanās prasības, pulcējās Ogres novada pašvaldības vadība un speciālisti, SIA “Būvinženieris” pārstāvji, kā arī iedzīvotāji. Pašvaldības vadība pateicās būvniekiem par kvalitatīvi izpildīto darbu un pauda gandarījumu par jauno satiksmes infrastruktūras objektu, kas, savienojot Ogres upes krastus, būtiski paplašinās iedzīvotāju ikdienas pārvietošanās un pakalpojumu izmantošanas iespējas. Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis un eksprezidents, ogrēnietis Raimonds Vējonis pārgrieza lentu, līdz ar to jaunais tilts tika oficiāli atklāts. Svinīgajā brīdī ogrēnieši Antra Stafecka kopā ar Ati Ieviņu izpildīja dziesmas “Brīvība” pirmatskaņojumu. Jauno tiltu iesvētīja Ogres Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Mārtiņš Kalējs un Ogres trīsvienības baptistu draudzes mācītājs Dainis Pandars.”

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais