Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Liepājas Metalurga" atjaunošanu vēlas 64% liepājnieku

© Jānis Vecbrālis/F64 Photo Agency

Maija beigās vadošās Eiropas pētījumu aģentūras „Norstat” veiktajā aptaujā 64% Liepājas iedzīvotāju izteikuši pozitīvu attieksmi par „Liepājas Metalurga” darbības atjaunošanu, savukārt pret šādu soli iestājās vien nepilna ceturtdaļa liepājnieku – 24%, bet 13% aptaujāto atbildējuši, ka viņiem grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Tāpat Kurzemes ostas pilsētas iedzīvotājiem vaicāts, vai, viņuprāt, Liepājas domes vadība pietiekami aktīvi strādā pie investīciju piesaistīšanas pilsētas attīstībai. Šajā jautājumā tik liela vienprātība iedzīvotāju vidū nevaldīja. Pozitīvs vērtējums bijis vien 28% respondentu, 40% uzskata, ka domes vadība nepietiekami efektīvi nodarbojas ar šo jautājumu, bet 32% ir grūti atbildēt uz šo jautājumu.

„Norstat” apkopoja arī liepājnieku noskaņojumu jautājumā par jaunu darba vietu radīšanu. 34% aptaujāto uzskata, ka Liepājas domes vadība pietiekami aktīvi strādā pie jaunu darba vietu radīšanas, bet puse, 50%, ka šobrīd veiktie pasākumi nav pietiekami šajā jautājumā, bet bez viedokļa ir 16% respondentu.

Jau vēstīts, ka Turcijas metalurģijas uzņēmums "Aslanli Metalurji”, kura pamatnodarbošanās ir tērauda un stiepļu ražošana un izplatīšana, iesniedzis piedāvājumu SIA "FeLM", kas pārstāv valsts intereses, izsludinātajā izsolē par iespējām iegādāties "Liepājas metalurga" elektrotēraudkausēšanas kompleksu un nekustamo īpašumu. Jaunie investori sola izveidot no 700 līdz 1000 jaunām darba vietām, bet sākotnējai darbības uzsākšanai būtu nepieciešami ap 400 darbinieku.

Jāpiebilst, ka „FeLM” jau vairākkārt nesekmīgi centusies uzņēmumu un tā pāri palikušo infrastruktūru pārdot, lai valsts kaut daļēji atgūtu krāsns kredīta galvojumā savulaik iztērētos miljonus.

Tuvākajos trīs līdz piecos gados "Aslanli Metalurji” plāno veikt investīcijas 200 miljonu eiro apmērā, bet, strādājot ar pilnu jaudu, uzņēmuma potenciālais apgrozījums plānots 500 līdz 600 miljonu eiro gadā. Tāpat ostas kravu apjomu uzņēmums plāno palielināt sākotnēji līdz 300 000-600 000 tonnu pirmajā gadā un turpmāk vidēji 1,4 līdz 1,8 miljoniem tonnu gadā.

„Aslanli Metalurji” publiskajā paziņojumā medijiem apstiprinājuši, ka ir ieinteresēti sadarbībai ar Liepājas domi un Liepājas SEZ (Speciālā ekonomiskā zona), kā arī sadarboties ar Liepājas industriālā parkā strādājošiem uzņēmumiem un sniegt ieguldījumu Latvijas ekonomikā.

Pagājušajā gadā Turcijas uzņēmums savu darbību izvērta 40 pasaules valstīs, bet tā stratēģija paredz pastāvīgi veikt jaunas investīcijas tā attīstībā un jaunās ražotnēs, jo produktu tirgu paplašināšanās un klientu vajadzības ar katru dienu pieaug.