Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Policists maldina autovadītāju par alkometra rezultātiem un pieprasa kukuli

© pixabay.com

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosinājis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes amatpersonu, kura, maldinot transportlīdzekļa vadītāju par alkohola koncentrācijas līmeni, pieprasīja kukuli.

IDB veiktajā izmeklēšanā noskaidrots, ka minētā VP amatpersona, veicot dienesta pienākumus ceļu satiksmes uzraudzībā, apturēja transportlīdzekli un alkohola koncentrācijas pārbaudē sākotnēji konstatēja, ka mērījums transportlīdzekļa vadītāja izelpā uzrāda paaugstinātu alkohola koncentrāciju.

Tomēr, veicot korekciju par maksimāli pieļaujamo mērījuma kļūdu, alkohola koncentrācijas līmenis šī autovadītāja izelpā nepārsniedza Ceļu satiksmes likumā noteikto maksimāli pieļaujamo koncentrāciju jeb 0,5 promiles.

Neskatoties uz to, VP amatpersona neinformēja autovadītāju par patieso alkohola koncentrācijas līmeni un pieprasīja un pieņēma kukuli, lai it kā netiktu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā.

Par minētās VP amatpersonas iespējami veikto noziedzīgo nodarījumu prokuratūrai ir nodots kriminālprocess kriminālvajāšanas uzsākšanai par kukuļa izspiešanu un pieņemšanu.

2021. gada pirmajos četros mēnešos IDB kompetences ietvaros ir uzsācis 16 kriminālprocesus par Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbināto izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem un kopumā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 85 kriminālprocesos.

Šī gada pirmajos četros mēnešos prokuratūrai nosūtīti 14 kriminālprocesi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 42 personām, t.sk. 25 Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonām par noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti gan pildot dienesta pienākumus, gan ārpus dienesta pienākumu pildīšanas laika.