Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kriminālprocesos iesaistīti vismaz trīs no Jēkabpils domes deputātiem

© f64.lv, Kaspars Krafts

Patlaban dažādos kriminālprocesos iesaistīti vismaz trīs no Jēkabpils domes deputātiem, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Kopumā Jēkabpils domē ievēlēti 13 domnieki. Trīs no viņiem, dažādu politisko partiju pārstāvji, pašlaik ir iesaistīti kriminālprocesos, turklāt divi gatavojas startēt arī gaidāmajās vēlēšanās apvienojamajā Jēkabpils novadā.

Šonedēļ kļuvis zināms, ka Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde sākusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā pašvaldības deputātam Andrejam Gavrilovam (S) piederošā būvniecības uzņēmumā SIA "Erbauer Group".

Veicot sākotnējās pirmstiesas izmeklēšanas darbības, noskaidrots, ka uzņēmums no 2019.gada janvāra līdz 2021.gada aprīlim grāmatvedības reģistros nav pilnā apmērā uzrādījis darba samaksu un neuzskaitīto un neaprēķināto darba algas daļu darba ņēmējiem ir izmaksājis skaidrā naudā būtiskā apmērā. Uzņēmums ir arī izvairījies no nodokļu nomaksas vairāk nekā 148 000 eiro apmērā un legalizējis noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus vairāk nekā 153 000 eiro apmērā.

Gavrilovs "Saskaņas" saraksta galvgalī startēs arī gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās apvienojamajā Jēkabpils novadā.

Bijušais pilsētas mērs Aivars Kraps (LA) iesaistīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā kriminālprocesā. Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Jēkabpils pilsētas domes un tās kapitālsabiedrības SIA "Jēkabpils pakalpojumi" valsts amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojušas dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā saistībā ar attiecīgās kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem, kā arī izkrāpušas pašvaldības finanšu līdzekļus.

Saistībā ar KNAB noteikto aizliegumu ieņemt amatu nespējot pilnvērtīgi turpināt pildīt sava ieņemamā amata pienākumus, Kraps ir atkāpies no domes priekšsēdētāja amata, taču turpina darbu kā deputāts. Lai arī sākotnēji Kraps veidoja "Latvijas attīstībai" saraktu gaidāmajām vēlēšanām, aicinot iesaistīties arī kaimiņu novadu politiķus, politiskā spēka sarakstā viņš iekļauts kā otrais, bet saraksta līdere būs Krustpils novada domes deputāte Elīna Serkova.

KNAB kriminālprocesā kopā ar Krapu figurē arī deputāts Nikolajs Anuškevičs (Latgales partija). "Firmas.lv" informācija liecina, ka Anuškevičs līdz 2014.gadam bijis Jēkabpils uzņēmuma SIA "Energoterms" 50% kapitāldaļu īpašnieks, savukārt pēc tam līdz 2017.gadam starp uzņēmuma īpašniekiem bijusi Vera Anuškeviča.

"Energoterms" uzvarējis vairākos pašvaldības uzņēmuma "Jēkabpils pakalpojumi" rīkotos iepirkumos, piemēram, 2020.gada jūnijā par minerālmateriālu maisījumu iegādi ar līgumcenu 42 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet martā par tehnikas nomu darbam būvobjektos ar līgumcenu 165 000 eiro bez PVN un ceļu būvmateriālu (šķembas) piegādi par līgumcenu 42 000 eiro bez PVN.

Arī Anuškevičs turpina darbu domē, taču jūnijā gaidāmajās vēlēšanās nestartēs