Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Šodien Daugavpils novadā tiek izmēģināta vakcinācija mobilaja teltī

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Šodien vakcinācijas pret Covid-19 telts sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) darbojas Daugavpils novada Višķu pagasta Špoģos, informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) vakcinācijas projekta pārstāve Agnese Strazda.

Špoģos plānots vakcinēt līdz 150 vietējo iedzīvotāju no kādas līdz šim atvērtajām prioritārajām grupām. Par iedzīvotāju piesaisti šajā vietā rūpējās pagasta pārvalde.

Strazda skaidroja, ka vakcinācija norisinās līdzīgi kā citās vakcinācijas vietās - iedzīvotāji noteiktā secībā nāk uz vakcinācijas vietu, ievēro epidemioloģiskos noteikumus. Vakcināciju mobilajās teltīs veic kāds no konkrētajā teritorijā pēc NVD atlases nozīmētajiem vakcinētājiem.

Par pārējām vietām ar zemāku vakcinācijas aptveri, kur darbosies mobilās teltis, vēl tiks lemts. Strazda skaidroja, ka vietās, kur blakus nav lielo vakcinācijas centru un arī ārstniecības iestāžu, šādi mobilie risinājumi būs svarīgs atbalsts.

Kā žurnālistiem piektdien uzsvēra Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, šī iecere tiek īstenota sadarbībā ar pašvaldībām un šobrīd tās pašas arī apzina savus iedzīvotājus.

Turklāt plānots, ka pēc šodienas, pirmās dienas, kad tiek īstenota šī iecere, tiks izdarīti secinājumi par to, kā tieši šī pieeja tiks īstenota turpmāk. Šobrīd arī tiekot plānots kalendārs, kā un kur vakcinētāji brauks un kā šī pieeja integrēsies ar vietējo ārstniecības iestāžu īstenoto vakcināciju.

Kā atzīmēja Juhņēviča, vakcinācija mobilajās teltīs tiks īstenota tajās vietās, kur tuvumā nav ārstniecības iestāžu, vakcinācijas centru vai ģimenes ārstu, kuri vakcinētu.

Jau ziņots, ka sadarbībā ar NBS Latgalē tiks īstenota izbraukuma vakcinācija ar mobilajām teltīm, valdības sēdē atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Šādu pieeju plānots īstenot pašvaldībās ar zemu vakcinācijas aptveri. Saskaņā ar veselības ministra otrdien valdības sēdē sniegto informāciju, Daugavpilī vakcinēti ir vismaz 5% iedzīvotāju un Rēzeknē - 8% iedzīvotāju. Arī virknē citu Latgales novadu vakcinācijas aptvere ir zem 10%.

Tikmēr vidēji Latvijā šis rādītājs teju divas reizes augstāks.