Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jelgavas novadā vēl nav atrasta otra, iespējams, Tērvetē noslīkusī sieviete

© Kaspars Krafts/F64

Jelgavas novadā vēl nav atrasta otra, iespējams, Tērvetē trešdien noslīkusī sieviete, informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa.

Nedēļas laikā Zemgalē notikuši divi traģiski negadījumi ūdenstilpēs.

Trešdien Jelgavas novada Glūdas pagastā Tērvetes upē ugunsdzēsēji glābēji atrada apgāzušos laivu un tai līdzās 1967.gadā dzimušas sievietes līķi. Kriminālprocesā noskaidrots, ka divas sievietes pēc iepirkšanās veikalā mājup bija devušās ar laivu. Pēc liecinieku stāstītā, abas sievietes esot lietojušas alkoholu.

Otra sieviete, kura dzimusi 1974.gadā, pašlaik vēl nav atrasta. Trešdien veiktie zemūdens meklēšanas darbi bija bez rezultāta.

Bet aizvadītajā sestdienā 1984.gadā dzimis vīrietis Kandavas novadā devās izbraucienā ar motorlaivu pa Abavas upi un neatgriezās savā dzīvesvietā. Par notikušo policistiem un ugunsdzēsējiem glābējiem tika paziņots nākamajā dienā, kad sākti meklēšanas pasākumi.

Apsekojot upi, aptuveni piecu kilometru attālumā no vīrieša dzīvesvietas tika atrasta apgāzusies laiva, bet bojāgājušais tika atrasts tikai pēc vairāku dienu ilgiem zemūdens meklēšanas darbiem.

VP un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka atrašanās un pārvietošanās ar laivu ir saistīta ar dažādiem riskiem un lielu bīstamību, jo dažādu apstākļu ietekmē laiva var apgāzties, turklāt pašlaik ūdens temperatūra ir zema, līdz ar to cilvēkam, atrodoties ūdenī, iespējama vispārēja ķermeņa atdzišana. Turklāt ne vienmēr negadījumiem uz ūdens ir aculiecinieki, kuri savlaicīgi var piezvanīt glābšanas dienestiem.

Arī abos minētajos gadījumos informācija par notikušo tika saņemta jau kādu laiku pēc negadījuma, kad jau vairs nebija iespējams glābt dzīvības.

Lai izvairītos no traģiskiem negadījumiem uz ūdens, VUGD un VP aicina cilvēkus, atrodoties ūdens transportlīdzeklī, uzvilkt glābšanas vestes, kas, notiekot negadījumam, turēs cilvēku virs ūdens un dos vairāk laika un iespējas izglābties. Personām, kuras jaunākas par 12 gadiem, ir obligāti jālieto glābšanas veste. Tās ir obligātas arī pārvietojoties ar ūdensmotociklu, burājot, nodarbojoties ar ūdensslēpošanu un citiem ūdens sporta veidiem. Vestei ir jābūt pareizi uzvilktai un aizsprādzētai.

Laivā katram laivotājam jāuzturas savā sēdvietā, nedrīkst celties kājās un liekties pāri laivas malai, lai neizkristu ārā vai neapgāztu to. Līdzās tam atrašanās laivā un tās vadīšana alkohola reibumā ir nesavienojama un ļoti bīstama, jo tās vadītājs un pasažieri nespēj objektīvi novērtēt apstākļus un pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus. Alkohola reibums liek vairāk riskēt un neļauj pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Jau ziņots, ka Rīgā ceturtdien glābēji no Daugavas izcēluši bojāgājušu cilvēku, līdz ar to kopš pagājušās svētdienas ūdenstilpēs atrasti četri miruši cilvēki. Mirušais nodots Valsts policijas darbiniekiem, kuri skaidros nāves iemeslus.

Jelgavas novadā trešdien no Tērvetes upes izcelts viens bojāgājis cilvēks.

Pirmdien Kandavas novadā no Abavas izcelts bojāgājis cilvēks. Arī pagājušajā svētdienā Kuldīgas novadā no Abavas izcelts viens mirušais.