Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rēzeknē un Valmierā tiks nodrošināta brīvdienās neatnākušo iedzīvotāju potēšana pret Covid-19

© Reuters/Scanpix/Leta

Rēzeknes slimnīca šodien nodrošina brīvdienās neatnākušo iedzīvotāju potēšanu pret Covid-19, atzina slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Sondore.

Viņa stāstīja, ka sestdien, kad Latgales vēstniecībā "Gors" nodrošināta masu vakcinācijas centra darbība, tajā potes saņēmuši 198 iedzīvotāji. No tiem 188 bijuši no saraksta, kas saņemts no Vakcinācijas projekta biroja, savukārt vēl desmit iedzīvotāju apzināja paši slimnīcas darbinieki, lai nerastos vakcīnas devu zudumi.

Iespēju vakcinēties izmantoja ne vien seniori virs 70 gadiem un personas ar hroniskām saslimšanām, bet arī personas, kas ir vecākas par 60 gadiem, un hroniski slimo bērnu un smagi slimo personu piederīgie.

"Vakcinētie iedzīvotāji pauda apmierinātību gan ar vakcinācijas vietas izvēli, uzsverot Latgales vēstniecības "Gors" pozitīvo gaisotni, gan ar pacientu plūsmas raitu organizēšanu, kuras laikā rindas neveidojās," uzsvēra slimnīcas pārstāve.

Liela mēroga vakcinācijā galvenokārt tika iesaistīti slimnīcas speciālisti - ārsts vai ārsta palīgs, māsa un reģistrators. Savukārt apmeklētāju plūsmas koordināciju nodrošināt palīdzēja Nacionālie bruņotie spēki.

Sondore klāstīja, ka no biroja saņemtie vakcinējamo iedzīvotāju saraksti ir aktuāli un tajā iekļautās personas līdz šim nav saņēmušas vakcīnu. Atbirums esot neliels un aizvadītajā nedēļas nogalē bijis saistīts lielākoties ar Lieldienām vai nevēlēšanos ierasties uz centru brīvdienā.

Šodien slimnīcas telpās plānots sapotēt 20 iedzīvotājus, kas kāda iemesla dēļ nav varējuši ierasties uz poti sestdien, kad darbojās masu vakcinēšanas centrs.

Savukārt trešdien no plkst.10 līdz 18 darbosies centrs "Gorā". Plāns paredz trešdien izlietot 200 vakcīnas devu.

Arī Valmieras masu vakcinācijas centrs turpinās darbu līdz ceturtdienai, 8.aprīlim, lai varētu turpināt prioritāro iedzīvotāju grupu vakcināciju un nodrošināt iespēju potēties tiem iedzīvotājiem, kuri saņēma uzaicinājumu, bet dažādu iemeslu dēļ Lieldienu brīvdienās nevarēja doties pēc potes, informēja Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Pinne.

Kā stāstīja SIA "Vidzemes slimnīca" sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila, slimnīcas reģistratūras darbinieces sazinājušās ar visiem 174 iedzīvotājiem, kuru kontakti saņemti no vietnes "manavakcina.lv". Ņemot vērā, ka pudelītē ir desmit pret Covid-19 vakcīnu devas, tad, lai tās neietu zudumā, dienas beigās tika sameklēti vēl seši cilvēki no prioritārajām grupām, kā rezultātā vakcīnas saņēma 180 cilvēki.

Šodien plānots vakcinēt 80 iedzīvotājus. Centrs strādās arī 7.aprīlī un 8.aprīlī, attiecīgi vakcinējot 180 un 110 personas, informēja Brila.

Slimnīcas pārstāve atzina, ka svētdien un pirmdien vakcinācijai nebija pieteicies tik daudz cilvēku no prioritārajām grupām, lai vakcinācijas centrs varētu pilnvērtīgi strādāt. Informācija par iespēju vakcinēties Lieldienu brīvdienās iedzīvotājiem pienāca tad, kad lielākā daļa jau bija saplānojusi svētku gaitas. Turklāt cilvēki atsakās vakcinēties ar "Astra Zeneca".

Kā vēstīts, Valmieras masu vakcinācijas centrs, kas atrodas Valmieras Kultūras centra telpās Rīgas ielā 10, pirmo reizi iedzīvotājiem tika atvērts 3.aprīlī.

Valmierā vakcināciju nodrošina SIA "Vidzemes slimnīca" ar līdz četrām medicīnas personāla brigādēm, kas strādās divās maiņās dienā. Valmieras vakcinācijas centrā iespējams nodrošināt līdz 500 iedzīvotāju vakcināciju dienā, līdz 3000 nedēļā.

Valmieras masu vakcinācijas centra darba laiks atkarīgs no vakcīnu pieejamības un vakcinējamo personu skaita.

Liela mēroga centros vakcīnu pret Covid-19 pagaidām var saņemt seniori vecumā virs 70 gadiem, iedzīvotāji ar hroniskām saslimšanām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar hroniski slimiem bērniem un bērniem ar imūnsupresiju, kā arī no 4.aprīļa atvērta jauna prioritārā grupa - iedzīvotāji vecumā no 60 līdz 70 gadiem, kas pakāpeniski tiek uzrunāti un aicināti vakcinēties. Savukārt no 12.aprīļa plānots atvērt nākamo prioritāro grupu - pedagogus.

Uz vakcināciju masu vakcinācijas centrā ierodas tikai "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989, vai pie ģimenes ārstiem pieteikušies iedzīvotāji, kuri saņēmuši uzaicinājumu īsziņas, e-pasta vai reģistratora zvana veidā un ir vienojušies par vakcinācijas datumu un laiku.