Iespējams, slēgs Jūrkalnes pamatskolu

Ventspils novada domei, iespējams, drīzumā vajadzēs lemt, vai slēgt Jūrkalnes pamatskolu. Skolā ir tikai 35 audzēkņi, kuri mācās apvienotajās klasēs, aģentūru LETA informēja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks.

Daļa Jūrkalnes bērnu jau ilgāku laiku mācās kaimiņu novadā - Alsungas vidusskolā. Sākot ar šo mācību gadu, Alsungas novada pašvaldība sākusi nodrošināt speciālu transportu, kas nogādā Jūrkalnes bērnus uz Alsungas vidusskolu un atpakaļ. Šajā mācību gadā uz Alsungas vidusskolu pārgājuši mācīties daži skolēni, arī Jūrkalnes pamatskolas skolotāju atvase. Apstāklis, ka kaimiņu novads nodrošina transportu uz Jūrkalni, nākotnē var ietekmēt arī citu bērnu vecāku lēmumu sūtīt savas atvases kaimiņos esošajā Alsungas vidusskolā.

Mucenieks atzīst - ir grūti pateikt, kur ir robežšķirtne, kad būtu jālemj par skolas slēgšanu. Viņš atzīst, ka Jūrkalnes pamatskolas audzēkņu skaits tiešām ir ļoti mazs. Tā kā pirms skolas slēgšanas skolēnu vecāki jābrīdina sešus mēnešus iepriekš, Ventspils novada domei par šo jautājumu vajadzētu izlemt jau līdz nākamā gada martam.

Kā pastāstīja Alsungas novada domes priekšsēdētājs Grigorijs Rozentāls, daļa Jūrkalnes bērnu Alsungas vidusskolā mācījās jau tad, kad vēl pašvaldība nenodrošināja transportu, turklāt skolas autobuss šogad uz Jūrkalni sācis kursēt tieši pēc bērnu vecāku lūguma.

Rozentāls nenoliedza, ka zināma loma ir arī principam "nauda seko skolēnam", tomēr aicināja uz šo jautājumu palūkoties arī no bērnu un viņu vecāku viedokļa. Ja Jūrkalnes pamatskolā ir apvienotās klases, bet blakus novadā Alsungas vidusskolā nav apvienoto klašu, pēc Rozentāla domām, ir saprotams, ka daļa Jūrkalnes vecāku izvēlas sūtīt savus bērnus skolā, kur nav apvienoto klašu, lai arī skola atrodas kaimiņu novadā.

Tā kā attālums, ko Jūrkalnes bērni ik dienu mēro uz Alsungas vidusskolu, ir aptuveni 13 kilometri vienā virzienā, Alsungas pašvaldība nolēmusi atbalstīt jūrkalniešus, nodrošinot viņiem transportu. Rozentāla rīcībā nebija informācijas par precīzu Jūrkalnes bērnu skaitu, kuri mācās Alsungas vidusskolā, bet autobuss, ar kuru viņi katru dienu tiek vesti, esot ar desmit vietām. Tāpat bērni ar speciālu transportu uz Alsungu tiekot vesti arī no Kuldīgas novada Ēdoles un Gudeniekiem, informēja Rozentāls.

Pavisam Alsungas vidusskolā mācās 190 skolēni.

Alsungas novada domes priekšsēdētājs uzsvēra vēl kādu būtisku aspektu - gan Alsunga, gan Jūrkalne, lai arī atrodas divu dažādu pašvaldību teritorijā, tomēr ir vēsturiskā Suitu novada daļa. Alsungas vidusskolā skolēni apgūst arī Suitu novada mācību. "Mēs vēlamies, lai arī Jūrkalnes bērniem, kuri arī ir piederīgi suitiem, būtu iespēja apgūt šo programmu," skaidroja Rozentāls.

Svarīgākais