Pirmajā pūļa testēšanas dienā Gulbenes novadā izdalīti 1430 siekalu testi

© AFP/Scanpix/Leta

Pirmajā pūļa testēšanas dienā Gulbenes novadā izdalīti 1430 siekalu testi Covid-19 pārbaudei, pastāstīja Gulbenes novada vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Kalmane.

Viņa norādīja, ka tajā skaitā siekalu testus paņēmuši 594 komersanti.

Gulbenes novadā no vakardienas līdz piektdienai darbojas 17 siekalu testu saņemšanas un nodošanas punkti. Gulbenē šodien testus var saņemt no plkst.8 līdz 17, savukārt pagastos - no plkst.8 līdz 13. Testi punktos jāatgriež līdz katras dienas plkst.13. Piektdien saņemtos testus būs jāatgriež līdz plkst.13.

Kalmane stāstīja, ka Covid-19 uzliesmojums ir konstatēts pāris uzņēmumos, tāpat atsevišķi gadījumi ir reģistrēti pirmsskolas izglītības iestādēs. "Esam aicinājuši vecākus, ja vien viņiem tas iespējams, nevest bērnus uz bērnudārzu šajā laikā, kad novadā ir augsta saslimstība ar Covid-19. Tajā pašā laikā nodrošinām dežūrgrupu darbību, lai vecāki varētu turpināt darbu," sacīja Kalmane. Viņa piebilda, ka bērnudārzos patlaban nav krīzes situācijas un tie var nodrošināt pilnvērtīgu pakalpojumu.

Gulbenes novada pašvaldības iestādēs, ja vien tas ir iespējams, darbs tiek organizēts attālināti vai darbinieki strādā maiņās pa dienām, lai maksimāli izvairītos no klātienes kontakta. "Mums ir svarīgi, lai cilvēki būtu darbspējīgi un varētu nodrošināt pilnvērtīgu pašvaldības darbu," skaidroja pašvaldības pārstāve.

Jau vēstīts, ka Covid-19 slimības būtiska uzliesmojuma dēļ Gulbenes un Balvu novadā no 9. līdz 12.martam notiek pūļa testēšana, noņemot siekalu paraugus.

Analīzes iedzīvotāji var nodot bez maksas un pēc brīvprātības principa.

"Pūļa testēšana ir iedarbīgs veids, kā noteikt vietas, kur parādās infekcijas perēkļi. To precizitāte ir vērtējama aptuveni 97-98%. Palielinot testēšanas apjomu, tiks vērtēta infekcijas izplatības situācijas attīstība," norāda vietvaras.

Svarīgākais