Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

VIDEO: Ledus krāvums Gaujā norāvis Līgatnes pārceltuvi

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Svētdienas pievakarē milzīgs ledus krāvums Gaujā sasniedzis Līgatnes pārceltuvi, norāvis to un aiznesis aptuveni 50 metrus, pastāstīja Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins (V).

Starpgadījums noticis plkst.17.58. Pārceltuvei izdevies veiksmīgi "noenkuroties", un tā jau šodien nogādāta drošā vietā. Šteins stāstīja, ka, vizuāli novērtējot pārceltuvi, liela skāde tai nav nodarīta, taču tai tiks veikta tehniskā ekspertīze, lai pārliecinātos par ledus nodarītajiem bojājumiem. Skaidrs, ka būs jālabo troses mehānisms, kuru sarāvis spēcīgais ledus sablīvējums, atzina Šteins.

Pašvaldības vadītājs stāstīja, Līgatnes pārceltuve pēdējos astoņus, deviņus gadus ir darbojusies visu gadu. Līdzīgā negadījumā tā cietusi 1994.gada pavasara palos un pagājušā gadsimta 80.gadu sākumā.

Līgatnes pārceltuve pieder Dabas aizsardzības pārvaldei, bet par tās uzturēšanu un apsaimniekošanu gādā Pārgaujas un Līgatnes novada pašvaldības. Ik gadu tās darbības nodrošināšanā abas pašvaldības kopā iegulda aptuveni 10 000 eiro, informēja Šteins.

Kā liecina informācija pašvaldības mājaslapā, prāmis pār Gauju Līgatnē ir vienīgā šāda tipa pārceltuve Baltijā. Prāmi veido divas kopā sastiprinātas laivas, uz kurām ir dēļu klājs. Pāri upei nostieptā trose neļauj prāmi aiznest pa straumi uz leju, bet no krasta uz krastu to pārvieto straumes spēks.

Savā laikā Līgatnē pār Gauju ir bijuši trīs tilti. Līgatnes pārceltuvi pēc Otrā pasaules kara, kad tiltus iznīcināja, ierīkoja Līgatnes papīrfabrika, lai fabrikas strādnieki tiktu uz darbu no Pārgaujas.