Covid-19 izplatību retāk apdzīvotos novados mēģinās laikus konstatēt notekūdeņos

© Lauris Aizupietis/F64

Covid-19 izplatību retāk apdzīvotos vai mazajos novados mēģinās laikus konstatēt ar valsts pētījumu programmā "Covid-19 seku mazināšanai" radīto notekūdeņu monitoringa metodi, piektdien preses konferencē sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Izglītības un zinātnes ministre skaidroja, ka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) esošā metodoloģija - pašvaldībā vērtēt situāciju pēc 14 dienu kumulatīvā Covid-19 saslimstības rādītāju uz 100 000 - ļoti labi strādā uz lielajām pašvaldībām, taču nestrādā uz mazām, reti apdzīvotās pašvaldībām.

Šuplinska norādīja, ka valsts pētījumu programmā "Covid-19 seku mazināšanai" tapa notekūdeņu monitoringa metode, kas piecas dienas pirms spēj prognozēt Covid-19 saslimšanas indikācijas. Viņa pauda pārliecību, ka šo metodi var izmantot arī "drošo skolu" principā.

Ministre norādīja, ka notekūdeņu monitorings būtu pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta "BIOR" pārraudzībā, un monitoringa algoritms būtu saskaņots ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM).

Pēc Šuplinskas sacītā, pie lieliem saslimstības rādītājiem notekūdeņu monitorings nebūs efektīvs, jo nav vairs iespējams prognozēt saslimstības indikācijas, bet tieši pašvaldībās ar zemu saslimstības rādītāju metode būtu noderīgs instruments.

Jau ziņots, ka finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzes laikā atbalstīja 550 000 eiro finansējuma piešķiršanu notekūdeņu monitoringam un "biobankas" infrastruktūras izveidei Covid-19 vīrusa klātbūtnes noteikšanai 2021.gadā.

Paredzēts, ka notekūdeņu monitoringu īstenos pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR" sadarbībā ar Rīgas tehnisko universitāti (RTU) un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru (LBMC).

Jau ziņots, ka Latvijas zinātnieku izstrādātā monitoringa metode, kas palīdz noteikt Covid-19 pārnesi notekūdeņos un izplatību vidē, tiek pielietota 15 Latvijas pilsētās.

Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis iepriekš informēja, ka, izpētot vairāk nekā 80 paraugus, notekūdeņu monitoringa metode pierādījusi, ka spēj identificēt Covid-19 uzliesmojumu piecas līdz septiņas dienas pirms strauja saslimšanas pieauguma.